2010. március 29., hétfő

Húsvéti kalács



Hozzávalók:

  • 2,5 - 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 g porélesztő
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 ek cukor
  • 1 tk citromhéj

Kenéshez:

  • 1-2 ek olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejszín


Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyíthatjuk a fennmaradó tejjel).

A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsírt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leborítjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.

A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsírozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rudak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.



Amikor megkelt, megkenjük újra olvasztott vajjal vagy tojássárga és tejszín keverékével, megszórjuk kristály cukorral, vagy demerara cukorral.

180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.




Ez a recept is, sok más recepttel együtt már megjelent a Kifőztük ingyenes receptújság 1. , húsvéti számában. Azóta már másodszor elkészítettem. Nagyon, de nagyon finom!

A formázási ötlet innen származik.

12 megjegyzés:

  1. HOgy tudtok, ilyen gyönyörűt sütni. Imádom

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a kalácsot, gratulálok üdv J.

    VálaszTörlés
  3. sokkal szebb lett, min az eredeti:)

    VálaszTörlés
  4. Igaza van Katinának, a tied gyönyörű, egyenletes!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szééép! Mondtam én, hogy kelesztőtállal a kezedben születtél! ;))

    VálaszTörlés
  6. Koszonom szepen, aranyosak vagytok! :)

    VálaszTörlés
  7. miben érdemes ezt kisütni? sima tepsin is ilyen szép lesz? vagy esetleg tortaformában?

    VálaszTörlés
  8. Tinkmara, koszonom szepen!

    Katina, en egy piteformaban sutottem ki, de akar a tortaforma is megfelel szerintem. Attol tartok, hogy forma nelkul kisse laposabb lenne.

    VálaszTörlés
  9. Csodálatos ez a kalács.
    Áldott, békés, szép Húsvétot kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  10. elkészítettem, köszönöm, finom lett. ha gondolod, nézd meg:)

    kata

    VálaszTörlés