2010. augusztus 5., csütörtök

Csokis-kávés cheesecake-pite



Vendégeket vártunk hétvégén, sütni nem igazán volt kedvem, így összedobtam egy sütés nélküli desszertet abból, ami éppen volt itthon. Nagyon finom lett.



Hozzávalók a morzsaalaphoz:
  • 7 dkg csokoládés keksz
  • 3 dkg vaníliás keksz
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dkg darált dió
Töltelék:
  • 1/2 csomag csokoládés pudingpor
  • 1,5 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott tejcsokoládé
  • 7 dkg porcukor
  • 20 dkg krémsajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tk instant kávé
  • 5 g zselatinpor

Díszítéshez:

  • olvasztott csokoládé
  • málna vagy egyéb, tetszés szerinti gyümölcs
A kekszeket összemorzsoltam, hozzáadtam a darált diót, a cukrot és az olvasztott vajat. Jól összekevertem, majd egy kivajazott piteformába nyomtam egy pohár aljával.



A pudingport a 1,5 ek cukorral és 2 dl tejjel megfőztem, majd hozzákevertem az olvasztott csokit. Ezt a morzsaalapra simítottam, betakartam folpackkal, hogy ne bőrösödjön be a teteje, majd hűtőbe tettem kihűlésig.



Közben elkészítettem a tejszínes - krémsajtos tölteléket: a puha krémsajtot habosra kevertem a porcukorral. A tejszínt felvertem, ebből félretettem 1/3 részt, a többit összekevertem a krémsajttal.

A zselatinport 30 ml vízben áztattam 1-2 percig, majd alacsony tűzön addig kavargattam, amíg a zselatinszemcsék megolvadtak (vigyázat, nem kell főzni!). Ezután hagytam hűlni 1-2 percet, majd lazán hozzákevertem a krémsajtos habhoz.
Ezt a habot 2 részre osztottam.
Egyikbe belekevertem az instant kávéport, amit előzőleg feloldottam 1-2 ek vízben. A hűtőből kivettem a pitét, ezt a kávés habot rákentem a pudingos rétegre. Megjegyezném, ettől a krémrétegtől volt a pite igazán finom!

A félretett 1/3 rész tejszínhabot hozzákevertem a krémsajtos hab másik feléhez, ezt rásimítottam a kávés krémre. Hűtőbe tettem dermedésig.

Olvasztott csokoládéval és gyümölcsszemekkel díszítettem, nem valami szépen, mert túlságosan felhígitottam, de az íze annál finomabb volt. Visszatettem a hűtőbe tálalásig. Nedves késsel szeleteltem.


12 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! És nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Hat hihetetlen mien ugyess es otletes vagy.Nagyon jol nez ki es biztos finom is.Alig varom hogy kiprobaljam.

    VálaszTörlés
  3. Biztos nagyon finom, hiszen nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Igazán csodálatos, fenségesen szép

    VálaszTörlés
  6. Kedves Judit !
    Ez a desszert nemcsak szép, nagyon finom is. Ma ebéd után ezt nassoltuk ! Sikerem volt vele ! :)

    VálaszTörlés
  7. Koszonom szepen mindnyajatoknak!

    Judit, orulok nagyon, hogy kiprobaltad es izlett is! Koszonom!

    VálaszTörlés
  8. az este kiprobaltam. megduplaztam a hozzavalokat (ismerem a csaladom :)). nagyon jol nez ki. csak a zselatinnal volt gondom, attol feltem is, mivel meg sosem dolgoztam vele. 1 percig hagytam kihulni, de igy is meg mielott a krembe kerult volna osszeallt. kisse bosszanto volt, igy kihagytam. ezek utan a krem nem allt meg olyan szepen szeleteleskor, de nagyon finom lett.
    Utolso kerdes: ha kremsajt akkor Philadelphia(mas recepteidnel lattam) vagy Mascarpone (abban nincs so)? Udv Aradrol!

    VálaszTörlés