2010. július 28., szerda

Hideg darafelfújt kávéöntettel



Ez a desszert is a Kifőztük magazin 4. számába készült, a receptújság ingyenesen letölthető a korábbi, már megjelent számokkal együtt.

Gyerekkoromban édesanyám sokszor készítette ezt a finom desszertet, főleg olyan forró nyári napokon, amikor a sütő bekapcsolása komoly gondot okozott volna. Gyorsan elkészíthető, könnyű és hűsítő finomság. Tejbegríz, karamell, illetve tejeskávé kedvelőinek feltétlenül ajánlom kipróbálásra!


Hozzávalók a felfújthoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 5 + 15 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 12 dkg búzadara

a kávéöntethez:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 teáskanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl feketekávé
  • 1/2 l tej

A tojások fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.


Egy edényben karamellé olvasztjuk a 15 dkg cukrot, felengedjük a tejjel, majd felforraljuk. Amikor fő, vékony sugárban beleszórjuk a darát, közben folyamatosan kevergetjük. Néhány percig főzzük, amíg a daraszemek jól megduzzadnak.

Levesszük a tűzről és amíg forró, lazán belekavarjuk a tojáshabot.
Formába kanalazzuk, majd kihűtjük és hűtőben dermesztjük.


A sodó elkészítése: a tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot egy edényben összekeverjük, felengedjük a kávéval, majd hozzáöntjük a forró tejet. Állandóan keverve felforraljuk, amíg kissé sűrű állagú lesz. Hűtőben tároljuk.

Tálaláskor a habot egy mélyebb desszertes tányérra fordítjuk, köréöntjük a sodót.


7 megjegyzés:

  1. De édesek ezek a kis formák és a sütik is!

    VálaszTörlés
  2. Adina, remelem, hogy nalatok is izleni fog. Nalunk mindig nagy sikere volt.

    Ildy, szivesen!

    Dia, koszi! En is szeretem, eppen ehhez vettem oket.

    VálaszTörlés
  3. Ez sodó nélkül is mennyei lehet. Nagyon egyszerű, és tényleg finom nyári finomság. Az a baj, hogy már érzem a számban az ízét.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, igazán csodásak lettek

    VálaszTörlés