2010. augusztus 26., csütörtök

Mozzarellával és tojással töltött fasírtgolyók tepsis burgonyával


Az ötletet Gesztenyénél találtam, akinek a receptjei eddig mindig visszaköszöntek a konyhámban. Ezúton is nagyon szépen köszönöm az újabb ötletet és receptet!!!

Rendkívül ízletes változata a felénk töltött fasírtnak nevezett finomságnak. Mellesleg nagyon előnyös, hogy egyszerre készül el a körettel, így időt spórolunk meg a sütésével.

Hozzávalók a fasírtgombócokhoz:
  • 50 dkg darált hús (jelen esetben borjúhús)
  • 1 zsömle
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • kevés olaj
  • petrezselyemzöld

Töltelékhez:

  • 6 főtt tojás
  • 3 kisebb mozzarellagombóc

Bevonáshoz: 12 szelet bacon

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megfűszerezett húshoz. A zsömlét tejbe vagy vízbe áztatjuk és kinyomkodjuk. Ezzel és a többi alapanyag hozzáadásával egynemű masszát keverünk.

A tojásokat félbevágjuk, a mozzarellát 12 szeletre vágjuk.


A masszát elosztjuk 4 részre, mindegyik negyedet még 3 részre, így körülbelül egyforma gombócaink lesznek. A masszát a tenyerünkben ellapítjuk, a félbevágott tojást összefogjuk egy szelet mozzarellával, majd a húsmasszával megpróbáljuk egyenletesen bevonni és gombócot formálni belőle. Egy szelet baconnal körbetekerjük és kissé zsírozott muffinsütő mélyedésébe helyezzük.


A meghámozott krumplit (személyenként 2 nagyobb krumpli) negyedeljük vagy tetszés szerinti darabokra vágjuk. Meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olajjal, megszórjuk tetszés szerinti zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük, hogy egyenletesen elosszuk rajta a fűszereket. Ezután áttesszük kikent tűzálló tálba, fedővel vagy fóliával letakarjuk.


A két tepsit együtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük (én a felső rácsra tettem a húst, alá a krumplit), kb. 1 órán át sütjük. Amikor a bacon megpirul, a gombócok készre sültek.


Kb. 15 perccel korábban, vagyis 45 percnyi sülés után a fedőt levesszük a krumpliról, fakanállal lazán megforgatjuk a szeleteket, majd fedő nélkül sütjük szép pirosra.


Rendkívül finom, érdemes kipróbálni!!!

16 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon guszta! Ki fogom próbálni. :) Még húsvéti eledelnek is beválik.

    VálaszTörlés
  2. HÁÁÁÁT...ez kérem, egy szuper ötlet!!!
    Le minden kalappal!! :)

    VálaszTörlés
  3. Jéééé, ez nagyon jó ötlet! Biztosan ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Judith!

    Csodálatos lett!
    Nagyon örülök, hogy kipróbáltad:-))

    VálaszTörlés
  5. Judith!
    Sajnos a blogol kicsit másképp működik, mint a blogspot, ha a címre kattintasz nálam nem adja ki a helyes linket, ezért beírom ide a jó linket, amellyel csak a fenti recept jön ki, ha esetleg akarod átjavíthatod erre:
    http://gesztenye.blogol.hu/?perm=1727561

    VálaszTörlés
  6. Hű egyszer elkészítettem én is a vendégeknek, csak nem tettem bele tojást. Nagy-nagy sikere volt, már látványra is.
    Nagyon gusztán néznek ki

    VálaszTörlés
  7. De jó ötlet a muffinsütős megoldás! Köszi.

    VálaszTörlés
  8. Hát ez valami brutálisan-eszméletlenül-ultraszuper!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. :) igazi vendégváró vagy ünnepi fogás!

    VálaszTörlés
  10. Koszonom szepen mindenkinek! Probaljatok ki, erdemes, hihhhhhetetlenul finom!

    Gesztenye, koszi a linket! Probalkoztam, de sehogysem jottem ra hogyan linkeljem csak ezt az oldalt, maris javitom! Es meg1x koszonom!

    VálaszTörlés
  11. Nyeltem egy nagyot, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  12. Ez valóban zseniális-vittem az ötletet köszönettel!
    Az almás táskával jól megkevertél ám: most mindkettő annyira tetszik, melyikkel kezdjem ??? :))

    VálaszTörlés
  13. juhúúú, ezt én ma kipróbálom, ha addig élek is, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  14. nyammmi!!!!!!!! Nagyon guszta..Szép hetet kívánok neked.

    VálaszTörlés
  15. Igen, ez a brutális kategória!
    Szép, finom, vendégeknek is remek, és talán nem is olyan nehéz elkészíteni, nekünk amatőröknek. :)

    VálaszTörlés