2010. október 12., kedd

Tárkonyos csirkeraguleves


Többféle változata megtalálható a receptes oldalakon, ez lett az én kedvenc változatom. Rendkívül finom, hamar elkészíthető leves. Nálunk nagyon bejönnek a savanykás ízesítésűek - a csorbafélék, ahogy ezt nálunk mondanák, - ez is a kedvencek közé tartozik mostmár.

Hozzávalók:
  • 2 csirkemell
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 szál angolzeller
  • 6-7 gombafej
  • 4 nagyobb krumpli
  • 1 kisebb borsókonzerv
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 2 tk szárított tárkony
  • citromlé



A zöldségeket megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. A csirkemellet ugyancsak apróra vágjuk.



Egy lábasban 2-3 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhány percig kavargatva tovább dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkemellet. Kevergetve pároljuk 3-4 percig, majd hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a borsókonzervet. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük és felengedjük annyi forrásban levő vízzel, amennyi 1-2 ujjnyival ellepi a zöldségeket.



Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a tárkonyt. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ekkor hozzáadjuk a leszűrt borsót. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt és addig főzzük tovább, amíg egyet rottyan. Akkor lezárjuk és hagyjuk néhány percig, hogy a tejszínnel is összeérjenek az ízek.



Tálaláskor savanyítjuk tetszés szerinti mennyiségű citromlével.



Kriszta, sajnálom, ehhez nincsenek fázisképek, még azelőtt készült, mielőtt megígértem neked a részletes leírást :) Ráadásul gyorsan, a maradék érte meg csak a fényképezést...

18 megjegyzés:

  1. Imádjuk ezt a levest, meg is éheztem :)

    VálaszTörlés
  2. jöhet. bármilyen leves. ellenben elgondolkodtam. szárított tárkony? valahogy úgy adódott, hogy eddig mindig Anyukámtól kaptam, befőttesüvegben, ecetesen. de savanykás kajákba használva így pont jó. van tárkonynak felhasználása ahol nem savanykás a komplementer íz?

    VálaszTörlés
  3. drága vagy! köszi ígyis! a részletes leírás a lényeg, nem épp a kép, szóval így nagyon jó!

    VálaszTörlés
  4. amúgy te vagy az egyik ihletforrásom itt: http://kisskrisztareceptek.blogspot.com/

    na, meg persze mutti:)

    VálaszTörlés
  5. mi is így szeretjük,bár eddig nem raktam bele gombát.majd így is kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  6. Hű most elfogadnám ebdére. Isteni

    VálaszTörlés
  7. Ezt a levest naggggyon szeretetm! És a tiéd pont úgy néz ki, ahogy az anyu szokta csinálni:) Ezért külön piros pont jár!

    VálaszTörlés
  8. Mi is nagyon szeretjük ezeket a savanykás leveseket, úgyhogy viszem is a receptet, köszi! :))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, nagyon szeretem, ezt nekem az uram szokta elészíteni!:-))

    VálaszTörlés
  10. Koszonom szepen Mindenkinek a kedves hozzaszolast!

    4gyerek, en meg uvegeset, ecetesen nem hasznaltam. Annak biztosan intenzivebb ize van, mint a szaritottnak. En szemely szerint eddig keveset hasznaltam ezt a fuszert, de csirket akarok hamarosan tarkonyosan elkesziteni, mar kineztem a receptet egyik kedvenc szakacskonyvembol :)


    Kriszta, orulok, hogy igy is jo lesz :)

    Abigel, erdemes kiprobalni gombaval is!

    Ildy, koszi a piros pontot :)

    Andi, milyen szerencses vagy!

    Katina, Jutka, Edith, Bianka, Csipet, Szemiramisz, koszi, hogy beneztetek!

    VálaszTörlés
  11. Imádom!!!isteni finom, napi szinten tudnám fogyasztani:-))

    VálaszTörlés
  12. Kedves Judith! Ez a mai ebédem, párom majd vacsira kap belőle. Nagyon finom, köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  13. Ami, ugy orulok, hogy izlett!

    VálaszTörlés
  14. Sosem főztem még ilyen levest. Ma ez lesz az ebédünk. Pulykából. 🥣🥒🍄🥕🌶🍜😍

    VálaszTörlés