2011. február 16., szerda

Leveles tepertős pogácsa


Ez a pogácsa Anyukám receptje szerint készül. Nagyon finom, puha, könnyű, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 7 g porélesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5-2 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál darált tepertő
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • a kenéshez: 1 tojás

A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd a szobahőmérsékletű tojásokat. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk bő fél órán át, nem kell megvárnunk, hogy a tészta duplájára keljen.



A darált tepertőt mikróban vagy takaréklángon langyosra melegítjük, elkeverjük a borssal, ha szükséges megsózzuk.



A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tepertő egyharmadával, majd hajtogatjuk: a felső harmadot középre hajtjuk, az alsót ráhajtjuk, majd vízszintesen is jobbról-balról középre hajtjuk. 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletsort még kétszer megismételjük. Amikor negyedszer is kinyújtjuk a tésztát, éles késsel 5 mm mélyen, rácsozva bevágjuk a tészta felületét.


Ezután megkenjük a kissé felvert tojással és éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát enyhén összegyúrjuk, majd azt is kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, 15-20 percig pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ez a recept a Kifőztük magazin idei 2. számában jelent meg, amely regisztráció után ingyenesen letölthető.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta!!!
    Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Imádom nagyon gusztusos és biztos finom!! :))

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom lehet,nagyon guszta lett,érdemes kipróbálni az biztos:-)

    VálaszTörlés
  4. kipróbálom,mert Lajos egyik kedvence a tepertős minden változatban...
    egyébként még annyit akartam mondani, hogy nem rég a piacon mondtak nekem egy jó receptet. kérdem ő honnan kapta? erre ő: azt hiszem ez is a "Zsáde" konyhájából!:)

    VálaszTörlés
  5. Ezek olyan szépek, hogy mindjárt megszólalnak!

    VálaszTörlés
  6. Judith, elkészítettem a csirkeragu-levest, s nagyon finom volt tárkonnyal :)
    Köszi, hogy mindig részletesen leírod a receptet, így legalább én is el tudom készíteni :P

    VálaszTörlés
  7. Koszonom szepen mindannyiotoknak!

    Evodia, koszonom, hogy leirtad! Anyu is, edit is jot nevettek az eseten, hat en is meglepodtem rendesen. Ismerem az illetot? Ha igen, akkor csokoltatom. Ha nem, akkor ismeretlenul is udvozlom es koszonom neki, hogy koveti a blogomat.
    Remelem a pogacsa izleni fog Lajosnak!


    Kriszta, orulok, hogy izlett a leves, nalunk is egyik kedvenc. Orulok, hogy segit a reszletes leiras! Ocsem miatt is irom, aki az utobbi doben elkezdett fozni :) es eddig nagyon elvezi. Szoval masoknak is jol jon ezek szerint :)

    VálaszTörlés