Tepertőkészítés
Édesanyám sokszor készített tepertőt/töpörtyűt, elsősorban a zsír miatt, aztán azért is, hogy a tepertős pogácsába legyen mit tenni. A családunk egyik kedvenc péksüteménye volt, ahányszor készült, mindig gyorsan elfogyott a legalább 1 kg lisztből készült adag. Legközelebb ennek receptjét hozom, de előtte közzéteszem a tepertő készítésének módját, úgy, ahogy Anyutól tanultam.
Párom, aki eddig meg sem akarta kóstolni a tepertőt, most noszogtatásomra rászánta magát, azóta többször is lakmározott belőle, természetesen gyalult savanyúkáposztával és friss kenyérrel tálalva.
Itt sokan el nem tudják képzelni, hogy mire használható a disznózsír, talán ezért van az, hogy a nagyjából 1 kg, többnyire húsos szalonnacsíkokat potom 2 dollárért vettem meg. Én pedig örömködve hazahoztam, és nekiláttam a tepertőnek.
Kockára vágtam a szalonnát (1 kg) és egy nagyobb teflonos edényt felforrósítottam.
6 megjegyzés:
Mintha magam hallanám: tepertőt a pogácsáért (is), no meg a zsír sem fölös melléktermék. Jöhetne majd reggelire.
Erdekes modon en is ma olvasztottam szalonnat, s mind a zsir miatt(tesztanak),de a tepertyot se dobjuk ki.Nalunk a tejet nem szoktak , de ha meg olvasztok kiprobalom.
Nagymamám rendszeresen készített töpörtyűt, csak ő a végén még kinyomta a szalonnát krumplinyomón, mert mi gyerekek így szerettük:-))
Friss kenyérrel csodálatos:-)
4gyerek, igy van :)
Iri, Anyu azt mondta, hogy a tejtol lesz olyan szep piros kerge a tepertonek, amitol olyan finom...
Mar latom a kulonbseget, igy van, mert amikor eloszor olvasztottam, nem volt olyan, mint Anyue, aztan rakerdeztem es rajottem a titokra :)
Gesztenye, azert nyomta, hogy a zsir meg kijojjon belole, vagy, hogy aprobb, kremesebb legyen a toportyu? Bocsi, ha buta a kerdes...
IMÁDOM
Épp a héten készitettem én is. Ugyanigy... :)
Megjegyzés küldése