Dán briósok
Elsősorban a formázása tetszett meg, de később az íze győzött. Régen készült már, pontosabban valamikor tavaly ősszel, de mint annyi más recept, ez is posztolásra várt.
A receptben is, a formázásban is van némi eltérés az eredeti recepttől. A tésztája szíjasabb, nem olyan pihekönnyű, mint a spanyol briós esetében, viszont a mák-, illetve a dióhabos töltelék különlegesen ízletessé teszi. Mint sok más receptre szoktam mondani - egyáltalán nem megszokásból - erre is mondom: érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 7 g porélesztő
- 12 dkg cukor
- 2,5 dl tej (+/- 2 evőkanál)
- 10 dkg puha vaj
- 3 tojássárga
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- fél citrom reszelt héja
A tölteléket nem mértem le, úgy készítettem, hogy kenhető masszát kapjak:
- 3 tojásfehérje
- darált dió vagy mák
- néhány evőkanál forró tej
- cukor ízlés szerint
- reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóiból lágy kalácstésztát dagasztottam, letakarva duplájára kelesztettem.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a töltelékeket. A diót és a mákot leforráztam forró tejjel, csak éppen annyival, hogy átnedvesítse a diót, illetve a mákot. Ekkor még nem kenhető a massza, nem kell híg legyen, ugyanis a habtól később hígabb, kenhetőbb lesz a töltelék. Tetszés szerinti mennyiségű cukorral és citromhéjjal ízesítettem. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, majd ebbe belekavartam a diós, illetve a mákos krémet. Ha túl híg lesz a massza, sűríthető nutellával vagy mogyorókrémmel.
A megkelt tésztát 16 egyforma részre osztottam. Egyenként hosszúkásra nyújtottam és derelyevágóval 4-5 csíkot vágtam bele, a végein egybehagyva a tésztát.
Erre kentem egy bő evőkanálnyit a krémből,
hosszában felcsavartam, majd a két végét ellentétes irányba csavartam,
21 megjegyzés:
Szeretem a blogodat és receptejeidet!
Nagyon jól néznek ki ezek a briósok, jók lehetnek tízóraira is a gyerekeknek!
Köszi a receptet!
Üdv.
Ez roppant csalogat a kipróbálásra. Nagyon érdekes a formázása, nem volt nehézkes a felcsavarás? Vágások mentén nem készült kibuggyanni a cucc belülről?
A zöld kis kapszils a muffinformában Istenien mutogatja magát
Judith!
Megint valami szenzációsat alkottál. Tegnap épp spanyol brióst sütöttem és Rád gondoltam:-)
Ezt is elmenetem, hamarosan kipróbálom:-))
Nagyon ötletes. Úgy látszik, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, ha formázásról van szó, és milyen jó, hogy neked sasszemed van ezekhez, és rögtön kiszúrod az újat, érdekeset és szépet.:)
Hát le a kalappal hugicám!!!
Megint szuper dolgot alkottál!
Nagyon-nagyon ügyes vagy!!!:)
Nálad kifogyhatatlan a formavilág, mindig tartogatsz valami újat, érdekeset a tarsolyodban nekünk! :) Nagyon finom lehet, tuti ki fogom próbálni!
Nagyon-nagyon tetszik! A dióhabosból kérnék szépen!
De jól néz ki ez is!!!
Gusztusosak nagyon!
Fantasztikus, isteni lehet
Egyet ertek tesoddal...meg a tobbiekkel is.:)
Hű, ez valami csodálatos!
Nagyon guszták!
Ezek valami csodaszépek lettek! A receptet mentettem és hamarosan elkészítem. :) Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Ezek istenien néznek ki! Nagyon jó ötlet a diós és mákos töltelék, és a formázása sem mindennapi. :)
Alig várom már,hogy szombat legyen,kibővüljön a család és megsüthessem!Addig egyedül vagyok,és annyira ismerem magam,hogy elkóstolgatnám az összeset!Amennyiben 'bejön' a fiúknak,akkor meg van oldva a karácsonyi 'bejgli pótlás',ugyanis azt nem szeretik,a brióst annál jobban!
Mjudit, nagyon koszonom, orulok, hogy szivesen josz ide. Valoban nagyon jo otlet tizoraira, nalunk is sokszor eppen ilyen cellal keszulnek az apro peksutik. Remelem tetszseni fog, ha kiprobalod!
4gyerek, koszonom! Nem volt nehez a formazas. Azt nem mondom, hogy az ujjaim nem lettek kremesek, de nem okozott gondot a formazas. Ha gondolod, nezd meg az eredeti recept linkjenel a formazast, hatha ugy neked jobban fog menni. En kiprobaltam ugy, de nem igazan jott be, ezert keszitettem igy. Remelem egyik vagy masik modszer bevalik neked!
Gesztenye, draga vagy! Orulok, hogy eszedbe jutottam. A spanyol brios nalunk is sokszor visszajar, szerintem meg mindig szenzaciosan finom peksuti. :) Koszi, hogy beneztel!
Mrs. Poppy, koszi, nagyon kedves vagy! Hat igen, van meg sok recept ami el van mentve kiprobalasra. Az ilyenek kulonosen felkeltik az erdeklodesemet es mindannyiszor elamulok azn, hogy egyesek milyen kreativak tudnak lenni!
Koszi Editkem, puszillak!
Draga Ami, igyekszem... Sajnos az idohiany miatt kesve posztolom oket. Van meg 1-2 erdekes dolog, amit mar csak posztolni kellene, hamarosan hozom azokat is.
Csibe, nekem is az volt a kedvencem. A makosat Barnim kedveert sutottem :) Hihetetlenul etette magat, frissen. Kesz buntudata tamad az embernek tole.
Kiskukta, Anazar, Bianka, Piroska, Juci, koszonom nektek is, hogy ujra beneztetek!
Tucsok, biztosan valami csodasak szuletnek majd a te kezeidbol! En koszonom, hogy beneztel!
Szemiramisz, valoban kulonleges, de nemcsak formara, hanem izre is. eloszor keszitettem tolteleket ilyen habos fromaban, de nagyon bejott az ize!
Szazala, kivancsian varom az eredmenyt, remelem nagy sikere lesz! A tolteleke konnyedebb lesz a bejglienel, a hab miatt, de ha bevalik, erdemes unnepre is elkesziteni :)
Koszi Mindnyajatoknak a kedves szavakat!
Megsütöttem és nagyon finom és szép lett.Köszi, hogy megosztottad velünk a receptet!
Szép hetet és várom az újabb szuper recepteket!
Nálunk is kisült,finom is,de azt kérték a fiúk,hogy ha brióst sütök legközelebb,akkor legyen inkább spanyol:)!Az nagyon bejött nekik,a belga kevésbé,de ettől függetlenül ez sem száradt ránk:)!
Judit, orulok, hogy izlett! En koszonom, hogy kiprobaltad!
Szazala, akkor nagyon kifinomult izlesuk van a fiuknak :) Az valamivel konnyebb teszta...
Mindenkeppen orulok, hogy ez attol meg nem szaradt ratok, nekunk ez is nagyon izlett.
Fantasztikus ez a briós!Feltétlenül el fogom készíteni.Egyébként a követőd lettem, már régóta figyelem a blogod, nagyon tetszik minden.Üdvözlettel:Zsuzsa
Köszönöm a receptet, kis hibával (híg volt a töltelék) de elkészült és bár féltem, hogy szíjas lesz (ahogy írtad) de szerintem nem sokkal rosszabb, mint a spanyol. Mindkettő nagyon finom.
Megjegyzés küldése