2012. július 25., szerda

Kürtőskalács




Azt hiszem, hogy ez az ínyencség viszi az elmúlt év óta a rekordot a konyhámban, helyesebben szólva - az udvarunkon :). Szerintem semmit nem sütöttem ilyen gyakorisággal, mióta megkaptam a sütőformákat és ezt a rendkívül jó receptet hozzá. (Arven, itt is hálásan köszönöm Neked! Hora, örök hálánk üldöz ezekért a hengerekért!) Elmondhatom, hogy olyan finom (vagy talán még finomabb), mint amilyet otthon, Székelyföldön kóstoltam. Különben ha jól emlékszem, ez a recept is onnan származik. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy vaníliát és citromhéjat tettem bele, ami különösen finommá teszi.


Ez a recept megjelent a Kifőztük  magazin 2012/7 számában is, a magazin továbbra is ingyenesen letölthető.


Hozzávalók (6 nagy darabhoz):

  • 1 kg kenyérliszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj 
  • 3 dkg friss élesztő
  • 7 dl tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj

A kenéshez és szóráshoz:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • kristálycukor
  • darált dió vagy kókuszreszelék

Jól kidolgozott, de kissé keményebb kelt tésztát gyúrunk az összetevőkből. 1 órás kelesztés után lisztezett deszkán 5 mm vastagra, lehetőleg kerekre nyújtjuk, majd csiga-alakban ujjnyi vastag csíkra vágjuk a tésztát.
A hengert vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. Első használat előtt a hengert folyamatosan forgatva megmelegítjük a parázs fölött (nagyjából 1 percen keresztül), ezután vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. A tésztacsíkot rácsavarjuk a formára úgy, hogy a csík eleje az első csavarás alá kerüljön, illetve a végét az utolsó csavarás alá hajtjuk.
Deszkán meghengergetjük, hogy a tészta rányomódjon a hengerre, majd megkenjük olvasztott vajjal ezután beleforgatjuk a cukorba. Erősen izzó parázs folott, folyamatosan csavargatva 3-5 perc alatt készre sütjük, majd tetszőlegesen fahéjas cukorba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
 A hengeren hagyjuk fél percig, majd óvatosan lehúzzuk róla. 


10 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia

Szia Judith!
De jó újra olvasni Téged!!!
Nagyon szépséges lett a kalácsod:-))

Gál Edith

Én is nagyon-nagyon örülök, hogy újra irsz!!!!
Már nagyon vártam...:)
Gyönyörűet alkottál megint!
Millió pussz és várom a következő bejegyzést!!

Sz. Zita

Jaj de jól néz ki, nagyon finom lehetett. Nekem is ez hiányzik otthonról :)

mutter

kérlek küldj egy sort nekem a budaievodiakukacgmailpontcom címre. nem találom a címed, s fontos lenne...köszi:)

Névtelen

Kedves Jade!
Nagyon vártam már az új bejegyzésedet, január óta 2-3 naponta idekattintottam. Ismeretlenül is aggódtam érted. Te szerettetted meg velem a kelttésztákat, komoly sikereket köszönhetek neked. Élvezet olvasni, nézegetni a blogodat, finom és elegáns, igényességre nevel. Köszönöm a visszatérted!
K. Kriszta

tücsi

Jajjj nekem.....kürtős kalács!!!!
Még nem mertem nekiállni, mert nincsen fahengerem. Bár már válogattam a konyhai papírtörlő hengerekből, melyik a keményebb, hogy majd a sütőben próbálkozom.Még nem sikerült rászánni magamat.:(
Ezért csak nézek és nézek.......és nyelek!!!

marisz57

Nagyon gusztusos lett a kalácsod!
Én is szoktam sütni, csak a sütőben.
Persze tudom, hogy a parázson sült az igazi!

Névtelen

Jól nézz ki, már én is csináltam faparázson, elsőre gondok voltak, de aztán belejöttem. Én meg egy ilyet találtam: Eperkalács (forrás: A magyar úri család konyhája c.)

isvanka

Jól néz ki :)

viagra

thank you for sharing
viagra
viagra asli
obat kuat viagra
viagra
viagra asli
obat kuat viagra
viagra
viagra asli
obat kuat viagra
viagra
viagra asli
obat kuat viagra

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP