2012. július 25., szerda

Kürtőskalács




Azt hiszem, hogy ez az ínyencség viszi az elmúlt év óta a rekordot a konyhámban, helyesebben szólva - az udvarunkon :). Szerintem semmit nem sütöttem ilyen gyakorisággal, mióta megkaptam a sütőformákat és ezt a rendkívül jó receptet hozzá. (Arven, itt is hálásan köszönöm Neked! Hora, örök hálánk üldöz ezekért a hengerekért!) Elmondhatom, hogy olyan finom (vagy talán még finomabb), mint amilyet otthon, Székelyföldön kóstoltam. Különben ha jól emlékszem, ez a recept is onnan származik. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy vaníliát és citromhéjat tettem bele, ami különösen finommá teszi.


Ez a recept megjelent a Kifőztük  magazin 2012/7 számában is, a magazin továbbra is ingyenesen letölthető.


Hozzávalók (6 nagy darabhoz):

  • 1 kg kenyérliszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj 
  • 3 dkg friss élesztő
  • 7 dl tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj

A kenéshez és szóráshoz:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • kristálycukor
  • darált dió vagy kókuszreszelék

Jól kidolgozott, de kissé keményebb kelt tésztát gyúrunk az összetevőkből. 1 órás kelesztés után lisztezett deszkán 5 mm vastagra, lehetőleg kerekre nyújtjuk, majd csiga-alakban ujjnyi vastag csíkra vágjuk a tésztát.
A hengert vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. Első használat előtt a hengert folyamatosan forgatva megmelegítjük a parázs fölött (nagyjából 1 percen keresztül), ezután vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. A tésztacsíkot rácsavarjuk a formára úgy, hogy a csík eleje az első csavarás alá kerüljön, illetve a végét az utolsó csavarás alá hajtjuk.
Deszkán meghengergetjük, hogy a tészta rányomódjon a hengerre, majd megkenjük olvasztott vajjal ezután beleforgatjuk a cukorba. Erősen izzó parázs folott, folyamatosan csavargatva 3-5 perc alatt készre sütjük, majd tetszőlegesen fahéjas cukorba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
 A hengeren hagyjuk fél percig, majd óvatosan lehúzzuk róla. 


8 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia

Szia Judith!
De jó újra olvasni Téged!!!
Nagyon szépséges lett a kalácsod:-))

Gál Edith

Én is nagyon-nagyon örülök, hogy újra irsz!!!!
Már nagyon vártam...:)
Gyönyörűet alkottál megint!
Millió pussz és várom a következő bejegyzést!!

Sz. Zita

Jaj de jól néz ki, nagyon finom lehetett. Nekem is ez hiányzik otthonról :)

mutter

kérlek küldj egy sort nekem a budaievodiakukacgmailpontcom címre. nem találom a címed, s fontos lenne...köszi:)

Névtelen

Kedves Jade!
Nagyon vártam már az új bejegyzésedet, január óta 2-3 naponta idekattintottam. Ismeretlenül is aggódtam érted. Te szerettetted meg velem a kelttésztákat, komoly sikereket köszönhetek neked. Élvezet olvasni, nézegetni a blogodat, finom és elegáns, igényességre nevel. Köszönöm a visszatérted!
K. Kriszta

tücsi

Jajjj nekem.....kürtős kalács!!!!
Még nem mertem nekiállni, mert nincsen fahengerem. Bár már válogattam a konyhai papírtörlő hengerekből, melyik a keményebb, hogy majd a sütőben próbálkozom.Még nem sikerült rászánni magamat.:(
Ezért csak nézek és nézek.......és nyelek!!!

marisz57

Nagyon gusztusos lett a kalácsod!
Én is szoktam sütni, csak a sütőben.
Persze tudom, hogy a parázson sült az igazi!

Névtelen

Jól nézz ki, már én is csináltam faparázson, elsőre gondok voltak, de aztán belejöttem. Én meg egy ilyet találtam: Eperkalács (forrás: A magyar úri család konyhája c.)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP