2011. február 28., hétfő

Pastitsio - görög rakott tészta


Ez a recept még tavaly megtetszett, amikor a Kifőztük magazin 2010/4. számába hozta Latsia. Egy európai üzletben nemrég rátaláltam erre a csőtésztára, így nem sokkal később el is készítettem. Meg kell jegyeznem, hogy RENDKÍVÜL finom étel! Kihagyhatatlan azok számára akik szeretik a tésztás-darálthúsos ételeket. A besamel különösen selymes, finom ízt ad a húsos ragunak, a sajt a tetején pedig csak fokozza az ízeket. Nagyon picit változtattam a recepten, mégpedig annyit, hogy kihagytam a fahéjt, mint fűszert.

Még azt is megjegyezném, hogy nagycsaládos adagról van szó! Ha valaki 2-3 személyre készül, nyugodtan megfelezheti az adagokat.

Hozzávalók:
  • 50 dkg csőtészta vagy makaróni
  • 1 kg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsomkonzerv (40 dkg hámozott, darabolt paradicsom)
  • petrezselyemzöld aprítva
  • só, bors
  • 1 ek olvasztott vaj a tetejére

a besamelhez:

  • 1,5 dl tej
  • 7 ek liszt
  • 60 ml olaj
  • 3 tojás
  • só, bors
  • reszelt sajt

A besamelt készítjük el először, ehhez egy nagyobb edényben az olajat a liszttel felhevítjük és takaréklángon folyamatosan kevergetjük, közben hozzáöntjük apránként a tejet. Amikor a liszt teljesen elkeveredett a tejben, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Addig főzzük és kevergetjük, amíg sűrű szószt nem kapunk.


Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Fűszerezzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a paradicsomot és 2 ek besamelt. Összeforraljuk és félretesszük.



A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Összekeverjük 2 ek besamellel.




Egy vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük a tészta felét, a húst, a tészta másik felét, erre jön a besamel. Megszórjuk reszelt sajttal, rácsepegtetjük az olvasztott vajat. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt aranysárgára sütjük.




Tálalás előtt érdemes várni 15-20 percet, hogy a szeletek a tányéron ne zuhanjanak magukba :)




Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet, Latsia!


8 megjegyzés:

  1. Hasonlót már én is készítettem, de az enyémbe került cukorborsó is.:-)Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Jade! Nagyon szépen köszönöm, hogy regisztráltál a blogomra, a kedvességedet viszonoztam is!
    Biztos olvastad, hogy egy éppen egy játék zajlik, az Online Vacsoracsata, amely 2. fordulójára még van hely. Ha megnyernéd, akkor a távolság bizonyára nagy akadályt jelentene, de mégis örülnék, ha a játék kedvéért mégis beneveznél! Várlak szeretettel!
    Üdv,
    Kutya és Konyha

    VálaszTörlés
  3. Ezekkel a rakott tésztákkal lehet levenni a lábamról.. Biztosan olyan finom, mint ahogyan kinéz. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Judith!
    Sok boldog Szülinapot kívánok neked.=)
    kérlek ha van egy kis időd néz be hozzám van ott neked valami. puszi

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam, annyit módosítottam, hogy kifiléztem a csirkecombot, apróra vágtam, és megtuningoltam gombával is. Valamint nem rétegeztem, hanem összekevertem a tésztát a raguval. Nekünk ízlett:) köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Nelli, a cukorborsoval is finom lehet, talan kiprobalom ilyen valtozatban is legkozelebb. Koszi az otletet!

    Autumn, koszonom szepen!

    Bianka, Puszedli, Ditta valoban nagyon finom! Erdemes kiprobalni!

    Reka, nagyon szepen koszonom, igazan kedves vagy!


    Manomerce, orulok, hogy ez is izlett! Egyik kedvenc etelem! Tetszik a Te valtozatod is, gombasan, csirkehussal. Biztosan finom lehetett!

    VálaszTörlés