Múlt héten vettem egy egész necc bio citromot, 7-8 kisebb méretű citrom volt benne. Ma napközben is azon agyaltam, hogyan használjam fel még mielőtt tönkremenne és eszembe jutott a citromos legyező, amit régóta nem sütöttem, pedig nagyon finom. Aztán annak ellenére, hogy a sütés kikapcsol csakúgy, mint a kézimunka, ilyenkor, péntek este mégsem álltam neki a dagasztásnak. Valami kuglófszerű sütemény is megvillant a fejemben, mert mégiscsak hamarabb elkészül, ráadásul ahhoz felhasználhatom a meglevő doboz ricottát, és van egy nagyon jó kipróbált receptem hozzá, nem kell keresgélni.
Ezt a receptet vettem alapul, csak kicsit változtattam rajta. Mire hozzákezdtem, már eldöntöttem, hogy mák is kerül bele és örülök, mert nagyon jó gondolat volt.
Akkor íme a hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 4 evőkanál darálatlan mák
- 17 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 42 dkg ricotta vagy édes tehéntúró
- 3 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a citrommázhoz:
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom leve
- pici tej
Egy edénybe összeszitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot. Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a ricottát, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, mindegyik után jól eldolgozzuk a tésztát. Hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a citromhéjat és a citromlevet. Ezután lazán beleforgatjuk a lisztes keveréket, de csak addig kavarjuk, amíg a tészta egyneművé nem válik. Egészen lágy, de még kanalazható masszát kell kapnunk. Ha túl száraznak tűnik, higithatjuk kevés tejjel/kefirrel. Én adtam hozzá nagyjából 2 evőkanálnyi kefirt.
Kivajazott kuglófformába kanalazzuk a masszát, elsimítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük, tűpróbát végzünk. Miután megsült, a kuglófformában hagyjuk kihűlni, majd tálcára borítjuk.
Elkészítjük a mázat: egy kis edényben elkeverjük a porcukrot a citromlével, majd apránként kevés tejet kavarunk hozzá. Ezt a kihűlt kuglófra kanalazzuk, a tetejét reszelt citromhéjjal dekoráljuk.
Remélem, ha kipróbáljátok Nektek is legalább annyira ízlik majd, mint nekünk! Kellemesen kiegészíti egymást a citrom és a mák íze, a ricotta igazából nem érzik rajta, inkább könnyűvé teszi a tésztát. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Szuper lehet! Nagyon guszta a mákpettyekkel! :))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,az a mák nagyon jól mutat benne. Nagyon szép a tésztája!:)))
VálaszTörlésGyönyörű:)Nagyon finom lehet, jó, hogy nem hagytad ki a mákot:) Hasonló muffinokat sütöttem, az is isteni finom volt.
VálaszTörlésDe jól néz ki! Látszik, hogy mennyire könnyed és finom, még az illatát is érzem! :)
VálaszTörlésJudith, ez remek darabnak tűnik még így messziről is! és milyen gyönyörű a tál, amire tetted!:)))) felkerült a kipróbálandók közé.
VálaszTörlésKoszonom szepen a kedves hozzaszolasaitokat!
VálaszTörlésValoban nagyon finom. Hetvegen ujra megsutottem, morzsanyi sem maradt belole tegnapra, ennyire finom!
Kedves Jade!
VálaszTörlésSzeretnélek egy játékba invitálni. Egy húsvéti menüt kellene csak összeállítani és a blogon közzétenni, ha van kedved, csatlakozz hozzánk.
http://90naposdietareceptek.blogspot.com/2012/04/husveti-ajanlo-jatek.html
Üdv:
Judit
Kedves Judith!
VálaszTörlésSzeretnélek meghívni egy játékra. Nézz be hozzám kérlek: www.monikapapp.blogspot.com
Üdv.: Mónika
Kedves Judih! Ha erre jársz, nézz be hozzám, szeretnélek meglepni egy díjjal! :)
VálaszTörlésRicotta ebben kernek segitseget koszonom a tobbi stimmel :-) nagyon fincsi es meg is csinalnam :-(
VálaszTörlésSzemi
Draga Szemi,
VálaszTörlésA ricottat helyettesitheted atpasszirozott turoval, ha ez a gond... A vegen mindenkeppen vard meg, hogy a formaban huljon ki, igy egyben jon ki belole.
Remelem sikerul. Nalunk a slagerlistan van :)
Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésAre you Looking for Iha Patient Portal? If you want to Access Iha Patient Portal Official webpage then here you can see the official Iha Patient Portal link. You can access all your details by entering your credentials.
VálaszTörlésIha Patient Portal