2011. január 26., szerda

Csörögefánk



Ez is egy olyan édesség, amelynek rengeteg receptváltozata létezik. Mindenki a sajátjára esküszik, a magam részéről azt állítom, hogy az Édesanyáménál finomabbat sehol nem ettem. A titok abban áll, hogy viszonylag sok tojással készül, a fehérje habbá verve kerül felhasználásra, ezért a tésztája annyira puha, hogy éppencsak dolgozni lehet vele. Az élesztő és szódabikarbóna párosa pedig különösen puha, laza, ugyanakkor omlós állagot ad a kisült fánknak.
Akárhányan megkóstolták otthonunkban, mindenki az állította, hogy ez sokkal másabb, mint a megszokott, jól ismert íz. Szívből ajánlom kipróbálásra!

Ez a recept a Kifőztük magazin 2011./ 1. számában jelent meg. Azok kedvéért, akik számára ismeretlen ez a lap, jelzem, hogy ingyenesen letölthető!


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál porélesztő
  • 40-45 dkg tejföl
  • csipetnyi só
  • sütéshez: olaj
  • hintéshez: porcukor
  • tálaláshoz: gyümölcslekvár

A lisztet egy edényben összekeverjük a cukorral, a sóval, a szódabikarbónával és az élesztővel, közepére mélyedést készítünk. Különválasztjuk a tojásokat;

a sárgáját és a tejfölt a lisztben levő mélyedésben összekeverjük egy villával, a fehérjét egy tálban kemény habbá verjük.

A habot a tojásos maszával és a lisztes keverékkel fakanál segítségével lazán összeforgatjuk. Fontos, hogy ne keverjük össze túlzottan, inkább kissé csomós maradjon a tészta, hogy a habot ne törjük össze. Nokedli állagú tésztát kell kapnunk, amely annyira puha, hogy éppen dolgozni lehessen vele.



Letakarva hagyjuk 15-20 percet állni, majd lisztezett deszkára vagy tálcára 1-2 evőkanálnyi adagokat szedünk. Ezt lisztes kézzel ellapítjuk, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk, átlósan szeletekre vágjuk, ezek mindegyikébe középen 1-1 vágást ejtünk.



Egyik végét átbújtatjuk a nyíláson,
és forró olajban oldalanként nagyjából 1 perc alatt aranybarnára sütjük.



Porcukorral meghintjük, tetszés szerinti gyümölcslekvárral tálaljuk.



9 megjegyzés:

kempfcandi

Imádjuk, mama szokta sütni...nekem is kellene már:D

Csibe

Itt is nagyon guszta! :)

Gál Edith

Egyetértek Csibével!!! :)
Hogy állsz az időddel? Nem szaladsz át hozzám, hogy csináljunk 2 adagot?? Egyet nektek és egyet nekünk... :)))

egycsipet

Éljen, éljen! :))

Finom lett, nagyon! Köszönöm a receptet! :)

Gesztenye receptjei

JUdith!
Nagyon szuper!
Én még sosem készítettem csörögefánkot, de ezt mindenképpen ki kellene próbálni:-)

Bianka

Csorog a nyálam érte

Cirmicica

Nagyon szeretem a csoroget gyerekkorom ota,de olyant mint amilyent a nagymamam sutott azota sem ettem,ez bizonyara nagyon finom,ahogyan a foto is mutatja...

Jade

Koszonom szepen, hogy beneztetek!

Erdemes kiprobalni, csak batoritani tudlak Titeket! Hihetetlenul finom!

Emi

Szóval a csöröge a nagymamák specialitása:) Az enyém is remekül készíti. És nagyon imádom. Talán egyszer én is hozzákezdek!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP