2011. április 18., hétfő

Gibassier

Provence-i eredetű péksütemény, amelynek a kandírozott narancshéj, a narancsvíz és az ánizs ízkavalkádja adja a különlegességét. A hagyományos péksüteményeknél több zsiradékot tartalmaz, a kelesztése is valamivel hosszabb időt igényel, de éppen ezek miatt rendkívül puha, foszlós belsejű, illatos süteményt kapunk. Hozzávalók:


  • 55 dkg kenyérliszt

  • 1,3-1,5 dl tej

  • 8 g porélesztő

  • 10 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 2 tojás + 1 tojássárga

  • 2 teáskanál narancsvíz vagy 1 teáskanál narancskivonat

  • 75 ml olívaolaj

  • 70 g olvasztott vaj

  • 1,5 teáskanál ánizsmag

  • 7 dkg kandírozott narancshéj vagy aszalt barack

a kenéshez:


  • 1 tojás

  • 2 evőkanál tej

  • 10 dkg vaj


  • a forgatáshoz:


  • apró szemű kristálycukor


    A langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, az olvasztott és langyosra hűtött vajat, a narancsvizet és a liszttel elkevert sót. Összeállítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk az ánizzsal elkevert narancshéjat (én aprított aszalt barackot használtam, ez nekünk jobban ízlik). Közepesen kemény tésztát dagasztunk, ha túlságosan keménynek találjuk, adjunk hozzá még kevés tejet. A tészta szemmel láthatóan zsírosabb lesz a megszokott kelt tésztáknál, de ez ne zavarjon minket. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, ez nagyjából 1-1,5 óra.



    A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formáljuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.



    Ezután mindegyiket tenyérnyire nyújtjuk, kettőbe hajtjuk, és a széleiket kissé összenyomjuk.



    Ekkor félkör alakú formát kapunk. Derelyevágóval nagyjából 3 cm hosszú vágást ejtünk az átmérőre merőlegesen a körcikk közepében, majd szimmetrikusan elhelyezve balról és jobbról is.



    Ezután a korábbi hasítékok között 4 helyen bemetsszük a tészta külső, íves szélét.



    A tésztát két oldalra kissé megnyújtjuk, hogy a vágásoknál kissé szétnyíljon, majd sütőpapírral ellátott tepsire tesszük.



    Folpakkal letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd amikor majdnem duplájára kelt, a fóliát levesszük, lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.


    Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, várunk 1 percet, azután beleforgatjuk kristálycukorba.




    Ciril Hitz receptje nyomán



    Ez a recept a Kifőztük magazin legutóbbi számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető.





  • 12 megjegyzés:

    Anazar

    Nagyon tetszik a formája!!

    4Gyerek

    hát ez a forma kialakítás volt aminél hosszú-hosszú perceket időztem a Kifőztük lapozgatásakor.
    ügyes!

    Bianka

    Fantasztikusan néz ki

    Kriszta

    Nagyon szép!

    Szemi

    Látványra is gyönyörűséges, és az íze is mennyei lehet, ahogy olvasom az összetevőit.

    Egy játékra szeretnélek meginvitálni, gyere, nézz be hozzám. :)

    Ottis

    Kedves Judith, kellemes ünnepet kívánok nektek!Puszi!

    4Gyerek

    Boldog nyuszit!

    Pixie Pie

    Hú de jól néz ki! És a hozzávalók alapján pont fogamra való recept, tuti kipróbálom! :)

    Névtelen

    Szia!
    Kérdésem csak az, hogy hol lehet narancsvizet kapni?
    Köszi:Maja

    Petra

    Nagyon szép lett! Ezt a formázást ki kell próbálnom.

    Alexa Christi

    Kérlek, hogy nézz be hozzám! :)

    Betty

    Nagyon tetszik ez a sütid is! Van egy meglepetésem számodra, kukkants be légyszíves hozzám! :)

    Related Posts with Thumbnails

    Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

    TOP