Nyomott kekszek - 1.
A minap megláttam Kiskuktánál a darálós kekszeket, eszembe jutott a keksznyomó készülék, amit néhány hónapja vásároltam. Ki akartam próbálni és hogy szokjam a gépezetet először a csomagoláson levő receptet állítottam össze. Nagyon finom keksz sikeredett belőle, ropogós, könnyű, olyan szájban-olvadós :) Sajnos már nincs belőle, mert csak fél adagot sütöttem, félve attól, hogy rajtunk szárad... Holnap kipróbálom a csomagoláson levő másik receptet, az kakaós lesz.
Hozzávalók:
- 35 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 ek tej
- 1 tk vanília kivonat
- 1/2 tk mandula kivonat
- 35 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet, vanília és mandula kivonatot, jól elkeverjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, lassanként hozzákeverjük a vajkrémhez. Puha állagú tésztát kapunk. Ezt beletöltjük a keksznyomóba, majd sütőlemezre nyomjuk a kekszeket.
10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük. Akkor van készen, amikor a keksz széle barnulni kezd. Hagyjuk néhány percig a tepsiben hűlni, majd hűtőrácsra pakolgatva hagyjuk kihűlni őket.
7-8 tucatnyi készül ebből az adagból.
Ne nevessetek ki: gyakoroltam a mézeskalácsok írókázásához, amit Karácsonyra szeretnék sütni. Csokit olvasztottam és egy zacskóba tettem, a sarkát kivágtam. De olyan kis cirkadalmasra sikerült némelyik, talán túl puha volt a csoki, vagy túlságosan erősen nyomtam a zacskót... Mindenképpen gyakorolni kell még mielőtt mézeskalácshoz fognék :)
11 megjegyzés:
Milyen jol nez ki!
De szépek!
Dehogy kell gyakorolnod! Ezek csodaszépek!:)
Egy hideg napon, valami meleg itóka kávé, kakaó vagy karácsonyi tea mellé :) Nyammm
Szépségesek! :)))
Ezek nagyon szépek lettek, gondolom a család biztat a további gyakorlókekszek sütésére:))
Egyébként az írókával könnyebb lesz, a csoki folyósabb, azzal nehezebben lehet dolgozni!
Régen mennyiszer csináltunk ilyet az anyuval... De jó hogy eszembe juttattad! megvan a kinyomóm még! És milyen szépen kidíszítetted, nagyon helyes kis kekszek lettek! :)
Jo oreg Wilton! Nagyon szepek! En is szoktam sutni. Egy ifitalalkozora lesutottunk vagy 8 kilot!
Nagyon guszták és mutatósak!! Nekem is van hozzá kinyomóm, de még nem próbáltam ki. Viszem a receptet, és próbálkozom én is.:)
Iri, Macus, Egycsipet, koszonom szepen!
Szepy, a kepen nem igazan latszanak a csunyabbak, valahogy hatrakerultek ;)
Bianka, igy van. Nalunk tea, kave tarsasagaban fogyott el.
Moha, koszonom, megkonnyebbultem! Kicsit remenykedtem abban, hogy a cukormazzal konnyebb lesz banni, kulonben lehet feladtam volna...
Duende, ha van ilyen recepted, majd szivesen kiprobalnam azt is. Csak azert, hogy ne csak formara kulonbozzenek... :)
Anna, rahibaztal, ez tenyleg Wilton! Azert 8 kilo nem semmi! Viszont hamar elkeszul, sokkal hamarabb mint barmilyen mas keksz.
Gizi, erdemes kiprobalni, nincs sok pepecseles vele...
35 dkg liszthez 35 dkg vaj plusz lágyító tojás és tej hát ez szinte önthető kevert süti lehet ami nagyon zsíros. A linzer 3:2:1 és az is már elég zsírosnak számít. Hogy lesz ebből stabil keksz? Köszönöm
Megjegyzés küldése