2010. július 28., szerda

Hideg darafelfújt kávéöntettel



Ez a desszert is a Kifőztük magazin 4. számába készült, a receptújság ingyenesen letölthető a korábbi, már megjelent számokkal együtt.

Gyerekkoromban édesanyám sokszor készítette ezt a finom desszertet, főleg olyan forró nyári napokon, amikor a sütő bekapcsolása komoly gondot okozott volna. Gyorsan elkészíthető, könnyű és hűsítő finomság. Tejbegríz, karamell, illetve tejeskávé kedvelőinek feltétlenül ajánlom kipróbálásra!


Hozzávalók a felfújthoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 5 + 15 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 12 dkg búzadara

a kávéöntethez:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 teáskanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl feketekávé
  • 1/2 l tej

A tojások fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.


Egy edényben karamellé olvasztjuk a 15 dkg cukrot, felengedjük a tejjel, majd felforraljuk. Amikor fő, vékony sugárban beleszórjuk a darát, közben folyamatosan kevergetjük. Néhány percig főzzük, amíg a daraszemek jól megduzzadnak.

Levesszük a tűzről és amíg forró, lazán belekavarjuk a tojáshabot.
Formába kanalazzuk, majd kihűtjük és hűtőben dermesztjük.


A sodó elkészítése: a tojások sárgáját, a lisztet és a cukrot egy edényben összekeverjük, felengedjük a kávéval, majd hozzáöntjük a forró tejet. Állandóan keverve felforraljuk, amíg kissé sűrű állagú lesz. Hűtőben tároljuk.

Tálaláskor a habot egy mélyebb desszertes tányérra fordítjuk, köréöntjük a sodót.


7 megjegyzés:

Mike Adina

Ezt ki fogom próbálni!

Ildy

Jó ötlet, köszi.

Dia

De édesek ezek a kis formák és a sütik is!

Judith

Adina, remelem, hogy nalatok is izleni fog. Nalunk mindig nagy sikere volt.

Ildy, szivesen!

Dia, koszi! En is szeretem, eppen ehhez vettem oket.

Dekor es Mentha

Ez sodó nélkül is mennyei lehet. Nagyon egyszerű, és tényleg finom nyári finomság. Az a baj, hogy már érzem a számban az ízét.

Bianka

Nagyon guszta, igazán csodásak lettek

Judith

Koszonom szepen!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP