Eperkrémes táska
Még eperszezonban készült, de azért teszem közzé, mert szerintem bármilyen más gyümölcskrémmel vagy lekvárral helyettesíthető a töltelék. A formázás egyszerű és nagyszerű, ezúttal sem igényel különösen nagy kézügyességet.
A tésztája nagyon hasonlít az almás táskáéhoz, hihetetlenül könnyű, pihepuha, foszlós.
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80-as liszt
- csipet só
- 5 dkg cukor
- 7 g porélesztő
- 2 - 2,5 dl tej (vagy 2 dl víz + 5 teáskanál tejpor)
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
az eperkrémhez:
- 25 dkg eper
- 15 dkg cukrozott sűrített tej
- 1 dl tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg étkezési keményítő vagy liszt
- 2,5 dkg vaj
Letakarva, meleg helyen duplájára dagasztjuk, közben elkészítjük a krémet. A megtisztított epret (vagy más gyümölcsöt) pürésítjük. A keményítőt vagy lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és csomómentesre keverjük a gyümölcspürével és a sűrített tejjel. Néhány perc alatt sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A megkelt tésztát 20 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabból lecsippentünk keveset (kb. 1/5 részt), a megmaradt tésztadarabokat pedig gombócokká formázzuk.
A gombócokat egyenként kinyújtjuk, közepére kanalazunk a töltelékből 1 púpos teáskanálnyit.
A tészta szélét szorosan összecsípjük, hogy a töltelék sülés közben ne follyon ki. Megfordítjuk, hogy az összecsípett rész alul maradjon.
A gombócból félretett darabkából 2 darab, arasznyi hosszú rudacskát sodrunk, összecsavarjuk, majd a tészta két oldalán aláhajtjuk. Sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk a táskákat és letakarva újra duplájára kelesztjük. Ezután megkenjük pici tejjel elkevert tojással és 180 fokon aranyszínűre sütjük.
Recept innen. Mivel én egyből két és fél adagot készítettem, a duplázott mennyiségeket jegyeztem le.
12 megjegyzés:
Szépségesek! :)
Örülök, hogy előkerültél. ;)
Csodaszépek!
Meseszépek lettek, biztos finom is:) Még tavaly többször is elkészítettem az almástáskát a receptedalapján, isteni volt:)
hogy feldobja az a csavar
Nagyon nagyon szépséges!
Csodaszépek. A formázásban megint tanultam valami újat. :)))
Gyönyörű!!
Csipet, koszi! Jo ujra itt lenni, bar bevallom jo volt eltunni is egy idore.
Elif, Babette, koszonom szepen!
Trollanyu, koszonom! Nagyon orulok, hogy izlett az almas taska! Mint irtam a receptben, ez is nagyon hasonlo tesztaju, nagyon eteti magat.
4Gyerek, Petra, nekem is a formazasa tetszett meg elso latasra.
Citromhab, Bianka, koszonom szepen!
Gratulálok a blogodhoz, régóta követőd vagyok, én is megsütöttem az almás táskát, nagyon finom volt.
Szeretnék kérdezni valamit: meg tudnád mondani hogy a BL 80-as minőségnek melyik lisztmárka vagy fajta felel meg ami sok helyen kapható az USA-ban? Az egyik fiam családjával Észak-Carolinában él és most náluk van a lányom is és szeretnék neki néhány receptet küldeni de egyúttal tanácsot is adni hogy mit használjon a kelttésztákhoz.
Egyébként két-három naponta benéztem, vártam hogy visszatérj és újra jobbnál-jobb -és szépen fotózott igenis:) - recepteket láthassak Nálad.
További jó munkát
EllaBella (igazából szintén Judit)
Kedves EllaBella/Judit!
Koszonom szepen a kedves szavakat!
En itt a Five Roses nevu kanadai lisztet hasznalom. Altalaban a nemzetkozi/europai boltokban kaphato. Ha ezt nem talalhato E-Karolinaban, akkor probaljak meg az Unbleached Bread Flour-t (kenyerlisztet) Pillsbury vagy Gold markajut, ezek hasonlitanak leginkabb a kanadaira. Remelem talalnak. Ha nem, szivesen elpostazok nekik egy 5 fontos zacskoval, 2-3 nap alatt odaer.
Orulok, hogy izlett az almas taska, nagy orom, hogy sokaknal sikeres recept lett!
udv,
judit
Köszönöm a kedves segítséget, továbbítom a családnak és majd megírom mit találtak, hogy sikerültek a receptek.
Üdv EllaBella
Nálunk most érik az eper..alig várom, hogy megcsináljam ezt a sütit, de csakis anya felügyeletével :D
Megjegyzés küldése