Sütőtökrolád
Mivel újra itt a sütőtök-szezon és ez egy nagyon finom sütemény, felteszem ide, a blogra is. Még tavaly készült el a Kifőztük szeptemberi számába.
Ez a sütemény nagyon közkedvelt errefelé a sütőtökpüré-felhasználók körében, a recept megtalálható a püré csomagolásán is. Többszöri elkészítés után változtattam keveset az eredeti recepten. Rendkívül finom, aromás sütemény, könnyen és gyorsan elkészíthető, kezdő konyhatündérek is bátran hozzákezdhetnek.
Hozzávalók a piskótához:
- 15 dkg liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál só
- 3 tojás
- 18 dkg cukor
- 2,4 dl sütőtökpüré
- 10 dkg darált/durvára vágott dió
a krémhez:
- 22 dkg krémsajt
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a hintéshez: 2+3 evőkanál porcukor
Egy edényben összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget és a sót. Az egész tojásokat a cukorral habosra felverjük, ezután hozzáadjuk a sütőtökpürét és alaposan összekeverjük. Lassanként beleforgatjuk a lisztes keveréket. Piskótaszerű tésztát kapunk belőle.
Nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, akár meg is kenhetjük kevés olajjal, ugyanis ez a massza ragadósabb a sima piskótánál. Belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, a tetejére szórjuk a durvára darabolt diót.
190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük. Úgy ellenőrizzük, hogy ujjunkkal kissé megnyomjuk a tésztát, és ha rugalmasnak találjuk, készen van.
Konyharuhát meghintünk 2 evőkanálnyi porcukorral, erre borítjuk a megsült piskótát. Leválasztjuk róla a sütőpapírt és még melegen felcsavarjuk csigaszerűen, a keskenyebb oldaláról kezdve. Így rövidebb, de mutatósabb tekercset kapunk a végén. A piskótát felcsavarva kihűtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, ha túlságosan puha, néhány percre hűtőbe tesszük dermedni. A kihűlt piskótát kicsavarjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, visszacsavarjuk, majd szeletelés előtt - folpackba csomagolva - legalább 1 órát dermesztjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: a sütőtökpüré elkészítése megtalálható a Kifőztük magazin 8. számában.
9 megjegyzés:
ezt már néztem, fel is vettem a listára, annyira gusztusos!!!
Nagyon jól néz ki:) Már sütöttem pár sütőtökös sütit, mind isteni lett. Ezt is mentem:)
Nagyon-nagyon jól néz ki, és mennyei lehet az íze! Azt hiszem, sütőtök-függőként kötelező elkészítenem!
Tényleg nagyon látványos, és szuper finom lehet. Kipróbálós. :)
Juj nagyon guszta
Szuper a roládod, nagyon finom lehet:)))))
Megsütöttem a roládot, és isteni finom lett, a férjem teljesen oda van érte.Én is sütöttem már sütőtökös sütit, de ez a legjobb eddig!Köszönöm a receptet!
Koszonom szepen, hogy beneztetek. Sussetek meg, tenyleg nagyon finom!
Sutikucko, szivbol orulok, hogy izlett! Koszonom, hogy kiprobaltad a receptet!
Óriási sikere volt, bár én kicsit édesnek találtam.
Máskor is elkészítem :)
Megjegyzés küldése