Sütőtök kenyér
Egy újabb sütőtökös recept, amely megjelent a Kifőztük magazin 2011/9 számában. Néhány napja megjelent a legújabb szám, érdemes letölteni, egyrészt azért, mert még mindig ingyenes, másrészt pedig azért, mert többek között nagyon jó gesztenyés és sütőtökös receptek találhatók benne.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 5 g porélesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1,2 dl sütőtökpüré
- 2 evőkanál lágy vaj
- 2 teáskanál fűszerkeverék (a töltelékből)
a töltelékhez:
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbérpor
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 10 dkg cukor
- 4 dkg darált dió
- 4 evőkanál olvasztott vaj
a kenéshez:
- kevés olaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérsékletű tojást és a sütőtökpürét. A töltelékhez összekeverjük a 4 fűszert, ebből 2 teáskanálnyit hozzáadunk a liszthez, majd ezzel és a puha vajjal együtt rugalmas, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára dagasztjuk.
A maradék fűszerkeverékhez hozzáadjuk a cukrot és a darált diót.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, egyik kissé nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobb részt kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal a teljes felületét, majd képzeletben elosztjuk 3 csíkba. Ugyanúgy járunk el, mint a hajtogatott tészta készítésénél. (A középső részt megszórjuk fűszeres dióval, majd a felső részt ráhajtjuk a középső részre, ezt is megkenjük vajjal és megszórjuk dióval, majd ráhajtjuk az alsó részt. Az így kapott tésztát is háromba hajtjuk, minden réteget megkenünk vajjal, illetve megszórunk a dióval.) A tésztát amennyire lehet kerekre formázzuk.
A tészta másik felét is kinyújtjuk akkorára, hogy a hajtogatott tésztát be tudjuk borítani vele. Ezt a tésztát is vajazzuk, illetve megszórjuk dióval, majd közepére helyezzük a hajtogatott tésztát. A tészta széleit összefogjuk a tetején, majd megfordítjuk a cipót. Megkenjük bőven olajjal, ezután konyhai spárgával vagy 5 mm széles szalaggal lazán körbekötjük úgy, hogy nyolcadokra osztjuk.
Letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, ezután kivesszük és levágjuk róla a spárgát. Tetszés szerint leveleket vagy szárat illesztünk rá. Tovább sütjük 180 fokon 15-20 percig, amíg aranybarna színt nem kap.
Formázási ötlet: Stephanie Petersen
14 megjegyzés:
Ez valami csudajól néz ki!! :)
Ez tényleg csodaszép:) Nagyon jó ötlet:) Biztos, hogy meg fogom sütni.
Nagyon ötletes, és biztosan nagyon finom!
Sütőtök:-) Nagyon szép lett! Micsoda ötleteid vannak!
Nagyon szép a tököd :) és a tányér hozzá...
Hogy ez megint milyen gyönyörű!!!Ez a szalag is spéci konyhai darab? Fogalmam sincs hol lehet ilyeneket Mo-on kapni, de ha találok ezt a receptedet is kipróbálom!
Gyönyörű fotók és kompozíció!
Hihetetlen ötletes ez a sütikenyér! :) Nagyon szép lett! Ez a szalag nem gyullad meg vagy ég el? Ilyenről még nem is hallottam.
Meg kell köszönjem Neked itt is a csorba leves receptet amit tegnap főztem meg és felkerült az állandó listára, mert annyira finom! Felraktam, ha nem haragszol. :)
Gyönyörű!! Jó kis ötlet! :)
Hatalmas ötlet, ma láttam meg, és rögön meg is csináltam. Sajnos nekem túl lágy lett a tésztám, és elfelejtettem, hogy ennek közepesen keménynek kell lennie, ezért csak annyi lisztet tettem bele, hogy éppen formázni tudjam. Mire megsült, szétfolyt, kinyílt, most már csak abban bízom, hogy legalább finom lesz, ha már ronda, Sajnos senkinek nem fog róla egy tök eszébe jutni. Közben azon is morfondíroztam, hogy Amerikában egészen más a liszt minősége, ezért lehetett Neked ennyi mennyiségtől kemény, nekem meg túl lágy. Semmi baj, nem csüggedek, tök van elég, addig csinálom, amíg nem lesz tökéletes. Köszönöm az ötletet és a receptet!
Pepitaofelia
Sajnos és természetesen rossz a recept. A tészta a megadott arányokkal készítve folyékony...
Nagyon sajnalom, hogy tulsagosan lagy lett a teszta. Valoban, az itteni liszt sokkal tobb tejet vesz fol az otthoninal, meg a megadott mennyisegnel is tobbet. Mivel lehetetlen pontos aranyokat/mennyiseget irnom az otthoni alapanyagokhoz, eppen azert minden kelt tesztanal jelzem, hogy mennyire lagynak, illetve kemenynek kell lennie a tesztanak.
:(
2012. október 13. 8:25-i hozzászóláshoz kiegészítés:
ma újra elkészítettem két példányban. Gyakorlatilag nem kell hozzá tej, csak amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges. Tennék fel képet, ha lehetne...:) G.
Előző hozzászóláshoz:
http://data.hu/get/5707750/Sutotokkenyer.JPG
Megjegyzés küldése