Képviselő fánk
Úgy volt, hogy francia krémesnek indult. Viszont a lapok sülés közben nagyon összementek - mint később megtudtam, meg kellett volna szurkálnom sülés előtt és jóval nagyobbra kellett volna nyújtanom a tepsinél - így a krém túl sok lett. Akkor jött az ötlet, hogy képviselő fánkokat töltsek meg vele.
Kissé félve fogtam hozzá, mert úgy hallottam, hogy több kell hozzá, mint kezdők tehetsége, de végül nagyon boldog voltam az eredménytől.
A fánk receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvéből vettem:
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dk vaj,
- 15 evőkanál víz
- 15 dk liszt - kipróbáltan jó minőségű legyen
- 5 tojás
A tészta főzve készül. A vizet felforraljuk, azonnal belekeverjük a lisztet és addig főzzük, amíg a tészta leválik az edény falától. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyiknél alaposan elkavarva.
Kivajazott, lisztezett tepsibe kiskanállal diónyi halmokat rakunk egymástól távol. A tepsit forró sütőbe tesszük - én 190-200 fokra fűtöttem be - 10 percig múlva mérsékeljük a lángot. 20 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, különben a fánkok összeesnek. Szép sárgára sütjük, majd kihűlve megtöltjük.
A krém receptjét egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, aki otthon mesterszakács volt. Egyszerű a krém elkészítése, sokkal könnyebb, mint a hagyományos képviselő fánk krémje. Mindössze annyi fontos, hogy egy éjszakára hűtőbe kell tenni a krémet mielőtt a lapokat vagy fánkokat megtöltenénk.
Krém:
- 1 gallon tej / 1, 8 liter
- 6 tojás
- 15 evőkanál cukor
- 1 csomag vaniliapuding
- 2 zacskó zselatin
- 8 púpozott kanál liszt
- 1-2 zacskó vaniliás cukor
A tejet egy edényben feltesszük melegedni.
Egy másik nagyobb edényben kikavarjuk a tojások sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a pudingport, zselatint és merőkanálal kevés tejet adagolunk a masszához, kevergetve, hogy sűrű, de ne túl híg legyen. A lisztet is hozzáadjuk, a tejet szükség szerint adagoljuk, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a fennmaradt forró tejet. A forró tej miatt hamar be fog sűrűsödni, pudingszerű péppé főzzük.
Még forrón hozzáadjuk a tojásfehérjékből keményre vert habot, lazán belekeverjük. Kihűtjük és hűtőben tároljuk másnapig.
A megtöltött krémes lapokat ill. fánkokat porcukorral megszórjuk vagy világos karamellel megcsurgatjuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése