2010. március 28., vasárnap

Kókuszos keksz


Gyorsan elkészíthető, finom, vajas keksz, kukorica-pehely bundában. Kívül ropogós, belül puha, kávé vagy tea mellett igazán finom ropogtatnivaló. Az alábbi recept adagjából 36-4o darab keksz készül.


Hozzávalók:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 18 dkg cukor - én kevesebbet tettem
  • 2 egész tojás
  • 1 tk vanília esszencia
  • 2 ek aszalt ribizli (vagy mazsola, áfonya)
  • 12 dkg kókusz reszelék
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg finomliszt
  • 9 dkg kukorica pehely, apróra zúzva


A sütőt bekapcsoljuk 18o C /35o F fokra.

A vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra).



A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk.


A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat.



Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra.


15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom.



Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o c fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.


The Essential Baking Cookbook, Cornflake cookies, p. 1o2

7 megjegyzés:

szepyke

Ó, hát ez megint nagyon jó lett!:)

egycsipet

Annyira jól néznek ki! Listára teszem... :)

Edó

Nagyon tetszik!Annyi jo kekszrecid van:)

Bianka

Ez nagyon jó, el is mentettem. Köszönöm

Judith

En koszonom Nektek! :)

gesztenye

Judith!

Isteni finom lett, nagy kedvenc lesz.
Dupla adagot kellett volna készíteni :-))

Judith

Nagyon orulok, Gesztenye! Megyek, meglesem :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP