Kókuszos keksz
Gyorsan elkészíthető, finom, vajas keksz, kukorica-pehely bundában. Kívül ropogós, belül puha, kávé vagy tea mellett igazán finom ropogtatnivaló. Az alábbi recept adagjából 36-4o darab keksz készül.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg puha vaj
- 18 dkg cukor - én kevesebbet tettem
- 2 egész tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 2 ek aszalt ribizli (vagy mazsola, áfonya)
- 12 dkg kókusz reszelék
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 25 dkg finomliszt
- 9 dkg kukorica pehely, apróra zúzva
A sütőt bekapcsoljuk 18o C /35o F fokra.
A vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra).
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk.
A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra.
15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom.
Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o c fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.
7 megjegyzés:
Ó, hát ez megint nagyon jó lett!:)
Annyira jól néznek ki! Listára teszem... :)
Nagyon tetszik!Annyi jo kekszrecid van:)
Ez nagyon jó, el is mentettem. Köszönöm
En koszonom Nektek! :)
Judith!
Isteni finom lett, nagy kedvenc lesz.
Dupla adagot kellett volna készíteni :-))
Nagyon orulok, Gesztenye! Megyek, meglesem :)
Megjegyzés küldése