2010. március 18., csütörtök

Pan dulce, a mexikói édes zsömle



Még nem kóstoltam soha, de nagyon kíváncsi voltam az ízére. Találtam több receptet is, de leginkább ehhez ragaszkodtam, változtattam keveset az összetevőkön.

Az eredeti recept szerint a zsömlék tetején az a bizonyos máz különböző motívumokat kellene kimutasson, legtöbbször kagyló, spirál vagy rácsos mintázatot. Ez nálam elmaradt, sülés közben sajnos összeolvad a máz, azt gyanítom, hogy a tojás bűnbakk. Ha legközelebb készítem, kihagyom belőle.

Drágámnak leginkább lekvárral ízlett legjobban. Én csak úgy simán ettem, minden kávémhoz ezt társítom két napja...

Hozzávalók:

  • 50 ml langyos víz
  • 140 ml langyos tej
  • 7 g porélesztő
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • csipet só
  • 14 dkg cukor
  • 70 - 75 dkg kenyérliszt
  • 8 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

  • 9 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1/2 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál kakaópor



A langyos tejhez adjuk a cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval lágy kalácstésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 4-be vágjuk, majd mindegyik negyedet újra negyedeljük, így kapunk 16 db darab tésztát, amiket zsömlévé formázunk.

Két sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk őket és letakarva újra megkelesztjük.

Én egy éjszakán át kelesztettem, mert úgy láttam, hogy nehezen kel a tészta (valszeg az élesztős dobozomat kellene újjal pótolni) nem volt türelmem kivárni amíg megkelt.



A mázat úgy készítettem, hogy az összetevőket mixerrel jól kikavartam, majd folpackba csomagolva rúddá formáztam és éjszakára hűtőbe tettem.



Másnap reggel a rudat elosztottam 16 darabra, lisztes kézzel golyókat formáztam belőlük, majd ellapítottam és ráhelyeztem egyenként a megkelt zsömlékre.

Kagylóformát metszettem rájuk egy kés élével, az alulmaradt részt bekentem olvasztott vajjal.



185 C fokon 20 perc alatt aranybarnára sültek. Finomak lettek, de addig nem nyugszom, amíg meg nem kóstolok egy eredetit is, hogy lássam milyennek kell lennie.

10 megjegyzés:

Kiskukta

Nagyon jól néz ki, nekem ilyen tetővel is tetszik!

Gál Edith

Nekem is tetszik!
Puszi nektek!

Latsia

Sztem is szuper, milyen finom lehet!!!

Kata

Csupa vanília, fahéj, és gondolom, pihe-puha zsömlécske...máris jöhetne nekem is!

Bianka

Ez nagyon finom lehet

Tinkmara

Nyammm... ez fini lehet és jól is néz ki. :) Ügyes vagy!

Latsia

Judithka, van nálam valami Neked, ugorj be érte kérlek!

Judith

Koszonom szepen! :)

szepyke

Mi ezzel a baj? Hát, itt már egy tepsinyit megvettünk volna!:)))

Judith

Szepy, nem volt ezzel gond, elfogyott mind egy szamilg :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP