2010. március 29., hétfő

Húsvéti kalács



Hozzávalók:

  • 2,5 - 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 g porélesztő
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 ek cukor
  • 1 tk citromhéj

Kenéshez:

  • 1-2 ek olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejszín


Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyíthatjuk a fennmaradó tejjel).

A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsírt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leborítjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.

A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsírozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rudak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.



Amikor megkelt, megkenjük újra olvasztott vajjal vagy tojássárga és tejszín keverékével, megszórjuk kristály cukorral, vagy demerara cukorral.

180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.




Ez a recept is, sok más recepttel együtt már megjelent a Kifőztük ingyenes receptújság 1. , húsvéti számában. Azóta már másodszor elkészítettem. Nagyon, de nagyon finom!

A formázási ötlet innen származik.

12 megjegyzés:

Bianka

HOgy tudtok, ilyen gyönyörűt sütni. Imádom

Jutka

Gyönyörű a kalácsot, gratulálok üdv J.

Katina

sokkal szebb lett, min az eredeti:)

Kata

Igaza van Katinának, a tied gyönyörű, egyenletes!

egycsipet

Nagyon szééép! Mondtam én, hogy kelesztőtállal a kezedben születtél! ;))

Judith

Koszonom szepen, aranyosak vagytok! :)

Tinkmara

Ez valami csodaszép lett!

Katina

miben érdemes ezt kisütni? sima tepsin is ilyen szép lesz? vagy esetleg tortaformában?

Judith

Tinkmara, koszonom szepen!

Katina, en egy piteformaban sutottem ki, de akar a tortaforma is megfelel szerintem. Attol tartok, hogy forma nelkul kisse laposabb lenne.

Katina

majd keresgélek. köszi

Nea

Csodálatos ez a kalács.
Áldott, békés, szép Húsvétot kívánok Neked és a szeretteidnek!

Katina

elkészítettem, köszönöm, finom lett. ha gondolod, nézd meg:)

kata

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP