Húsvéti kalács
- 2,5 - 3 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 5 g porélesztő
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 4 ek cukor
- 1 tk citromhéj
Kenéshez:
- 1-2 ek olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 ek tejszín
Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyíthatjuk a fennmaradó tejjel).
A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsírt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leborítjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.
A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsírozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rudak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, megkenjük újra olvasztott vajjal vagy tojássárga és tejszín keverékével, megszórjuk kristály cukorral, vagy demerara cukorral.
Ez a recept is, sok más recepttel együtt már megjelent a Kifőztük ingyenes receptújság 1. , húsvéti számában. Azóta már másodszor elkészítettem. Nagyon, de nagyon finom!
A formázási ötlet innen származik.
12 megjegyzés:
HOgy tudtok, ilyen gyönyörűt sütni. Imádom
Gyönyörű a kalácsot, gratulálok üdv J.
sokkal szebb lett, min az eredeti:)
Igaza van Katinának, a tied gyönyörű, egyenletes!
Nagyon szééép! Mondtam én, hogy kelesztőtállal a kezedben születtél! ;))
Koszonom szepen, aranyosak vagytok! :)
Ez valami csodaszép lett!
miben érdemes ezt kisütni? sima tepsin is ilyen szép lesz? vagy esetleg tortaformában?
Tinkmara, koszonom szepen!
Katina, en egy piteformaban sutottem ki, de akar a tortaforma is megfelel szerintem. Attol tartok, hogy forma nelkul kisse laposabb lenne.
majd keresgélek. köszi
Csodálatos ez a kalács.
Áldott, békés, szép Húsvétot kívánok Neked és a szeretteidnek!
elkészítettem, köszönöm, finom lett. ha gondolod, nézd meg:)
kata
Megjegyzés küldése