Tárkonyos csirkeraguleves
Többféle változata megtalálható a receptes oldalakon, ez lett az én kedvenc változatom. Rendkívül finom, hamar elkészíthető leves. Nálunk nagyon bejönnek a savanykás ízesítésűek - a csorbafélék, ahogy ezt nálunk mondanák, - ez is a kedvencek közé tartozik mostmár.
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyemgyökér
- 1 közepes fej hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 2 szál angolzeller
- 6-7 gombafej
- 4 nagyobb krumpli
- 1 kisebb borsókonzerv
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 2 tk szárított tárkony
- citromlé
A zöldségeket megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. A csirkemellet ugyancsak apróra vágjuk.
Egy lábasban 2-3 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhány percig kavargatva tovább dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkemellet. Kevergetve pároljuk 3-4 percig, majd hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a borsókonzervet. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük és felengedjük annyi forrásban levő vízzel, amennyi 1-2 ujjnyival ellepi a zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a tárkonyt. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ekkor hozzáadjuk a leszűrt borsót. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt és addig főzzük tovább, amíg egyet rottyan. Akkor lezárjuk és hagyjuk néhány percig, hogy a tejszínnel is összeérjenek az ízek.
Tálaláskor savanyítjuk tetszés szerinti mennyiségű citromlével.
Kriszta, sajnálom, ehhez nincsenek fázisképek, még azelőtt készült, mielőtt megígértem neked a részletes leírást :) Ráadásul gyorsan, a maradék érte meg csak a fényképezést...
18 megjegyzés:
Mmmmmmmmmmmmm...
Imádjuk ezt a levest, meg is éheztem :)
jöhet. bármilyen leves. ellenben elgondolkodtam. szárított tárkony? valahogy úgy adódott, hogy eddig mindig Anyukámtól kaptam, befőttesüvegben, ecetesen. de savanykás kajákba használva így pont jó. van tárkonynak felhasználása ahol nem savanykás a komplementer íz?
drága vagy! köszi ígyis! a részletes leírás a lényeg, nem épp a kép, szóval így nagyon jó!
amúgy te vagy az egyik ihletforrásom itt: http://kisskrisztareceptek.blogspot.com/
na, meg persze mutti:)
mi is így szeretjük,bár eddig nem raktam bele gombát.majd így is kipróbálom:)
Nagyon fincsi lehet!!
Hű most elfogadnám ebdére. Isteni
Fincsi, jöheeeeet(ne)! :)))
Ezt a levest naggggyon szeretetm! És a tiéd pont úgy néz ki, ahogy az anyu szokta csinálni:) Ezért külön piros pont jár!
Mi is nagyon szeretjük ezeket a savanykás leveseket, úgyhogy viszem is a receptet, köszi! :))
Nagyon guszta, nagyon szeretem, ezt nekem az uram szokta elészíteni!:-))
Koszonom szepen Mindenkinek a kedves hozzaszolast!
4gyerek, en meg uvegeset, ecetesen nem hasznaltam. Annak biztosan intenzivebb ize van, mint a szaritottnak. En szemely szerint eddig keveset hasznaltam ezt a fuszert, de csirket akarok hamarosan tarkonyosan elkesziteni, mar kineztem a receptet egyik kedvenc szakacskonyvembol :)
Kriszta, orulok, hogy igy is jo lesz :)
Abigel, erdemes kiprobalni gombaval is!
Ildy, koszi a piros pontot :)
Andi, milyen szerencses vagy!
Katina, Jutka, Edith, Bianka, Csipet, Szemiramisz, koszi, hogy beneztetek!
Imádom!!!isteni finom, napi szinten tudnám fogyasztani:-))
:)
Kedves Judith! Ez a mai ebédem, párom majd vacsira kap belőle. Nagyon finom, köszi a receptet! :)
Ami, ugy orulok, hogy izlett!
Sosem főztem még ilyen levest. Ma ez lesz az ebédünk. Pulykából. 🥣🥒🍄🥕🌶🍜😍
Megjegyzés küldése