2010. február 26., péntek

Áfonyás- krémsajtos "kávésüti"


Állítom, hogy aki ezt a sütit kipróbálja, úgy jár majd mint én! Már a soron következőn agyalok, hogy milyen gyümölccsel készítsem. Ugyanis a lehetőségek sora végtelen, lehet bármilyen fagyasztott gyümölccsel (cseresznye, eper, málna) vagy befőttel (ananász, meggy, barack, szilva) készíteni.

Engem ez a gyümölcs felsorolás győzött meg az eredeti recept kiértékelései között.
Jó választás volt, kedvenc receptjeim között marad, ez már biztos.


Hozzávalók:

  • 1 csésze /2,5 dl áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/4 csésze /0,6 dl almalé - én narancslevet használtam
  • 1 tk keményítő liszt
  • 2 csésze / 30 dkg finomliszt
  • 1 csésze / 19 dkg cukor
  • 1 rúd / 12 dkg hideg vaj
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 3/4 csésze / 1,8 dl natúr joghurt
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 6 oz / 17 dkg krémsajt (Philadelphia)
  • 1 tk citromlé
  • 1/2 csésze szeletelt mandula vagy darált dió

Egy lábaskában összefőzzük az almalevet az áfonyával kb. 3 percig. A keményítő lisztet elkeverjük 2 ek vízzel, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz. 1-2 percig tovább főzzük, kevergetve, amíg sűrűvé válik. Levesszük a tűzről, hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.


A lisztet 3/4 csésze cukorral összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, morzsaszerű keveréket kapunk. Ebből félreteszünk 1/2 csészényit, majd a többihez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, citromhéjat és sót.

Egy másik edényben összekeverünk 1 tojást, joghurtot és vaníliát. Ezt a híg keveréket hozzáadjuk a morzsás liszthez és egyneművé keverjük. Egy zsírozott 28 cm átmérőjű (lehetőleg kapcsos) tortaforma aljára kenjük.


Egy edényben - a korábban használt keverőtál is megfelel - mixerrel habosra keverjük a maradék 1 tojást, a maradék 1/4 csésze cukrot és krémsajtot.

Egy másik edényben a fennmaradt 1/2 csésze lisztmorzsát összekeverjük a 1/2 csésze mandulával vagy dióval.



A krémsajtos keveréket rákenjük a tortaformában levő tésztára úgy, hogy a szélén körben szabadon hagyunk 1 ujjnyi széles részt. Elsimítjuk. Erre rákanalazzuk az áfonya tölteléket ugyanúgy, hogy 1 ujjnyi széles krémsávot szabadon hagyunk. Ezután a diós morzsát a tészta szélére szórjuk vagy kanalazzuk, a közepét szabadon hagyva.

180 C / 350 F fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük (nálam 50 percig tartott), amíg a tészta széle barnulni kezd, de a közepe még remegős, ha mozgatjuk. Tűpróbát is végezhetünk a tészta szélén, ahol sülés közben repedezni kezd.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd a kapcsot levéve fogyaszthatjuk langyosan vagy kihűlve.

Én nem tudtam várni amíg kihűlt. Rendkívül finom, krémes, lágy belsejű sütemény. Majdnem olvadt a számban... Szerintem tökéletes vendégváró kávésütemény. Próbáljátok ki!!!



22 megjegyzés:

Thrini

Nagyon-nagyon jól néz ki!!! Házi krémsajttal is működne, ugye?

Andi

Jaj így kora reggel....egy merénylet! Nagyon nagyon guszta!
De megennék egy szelettel, de gondolom nem maradt. :-)

Puszedli

Nagyon szép! :) Gyorsan le is mentettem.

@ndre@

Jaj de finom lehet... :).

Limara

Ó, de szép! :)

Kiskukta

A süti pazar, a tányér nagyon szép!

Gál Edith

WOW! Gyönyörű a süti, gyönyörű a tányér, szóval le minden kalappal!!!
Pusszantunk :))

Bianka

Jade, benned egy cukrász veszett el :)

Hermann Ildikó

Nagyon jól néz ki, tuti kipróbálom hamarosan!!

Livi

Áfonyaaaa!!! Naaagy kedvenc :) Így sütiben pedig még inkább :)
Nagyon jól néz ki!

Tinkmara

Késő este is egy merénylet. :)) Most mit egyek? :)) Ide egy szeletet! Nyitom az ablakot.

szepyke

Mindig elájulok, hogy micsoda csodákat csinálsz! És ez megint micsoda gyönyörűűűűséges!:)

Wise Lady

Ez nagyon jól néz ki, és igazad van, az a jó benne, hogy sokféle változat lehet.

Latsia

Én úgy emlékeztem, hogy beírtam ide, de most nem találom, így megteszem megint...csodaszép lett és biztosan nagyon finom is.
Tetszenek a fázisfotóid is, nagyon jók!

gesztenye

Jade!

Tegnap megsütöttem a csokis fahéjas diós koszorúdat, isteni finom lett, köszi a receptet.
Fel szeretném hívni a figyelmedet a következő oldalra, aki lekoppintatja amit én készítek, ez az oldal volt, aki 200 képemet és receptemet ellopta és sajátjaként feltüntetve,növelte vele az oldala népszerűségét. A kis hülyéje ezzel akar idegesíteni, mert mertem szólni, hogy törölje le, amiket ellopott tőlem. Nem is maradt semmi a blogján, ami tele van reklámokkal.

Ma egyszerűen elvitte a Te receptedet forrásmegjelölés nélkül.
http://sutes-fozes.blogspot.com/2010/03/csokikremmel-toltott-fahejas-rumos.html
üdv. gesztenye

Liza

Olyan finomakat és szépeket készítesz!

Kérlek nézz be hozzánk, van valami a számodra!

Névtelen

Jaj, de gyönyörű ez a tányér! Hol lehet ilyet beszerezni?
Anna

Betti

szia!
ha friss eperrel készítem, azzal is ugyanígy kell eljárni, mint az áfonyával, vagy jó csak ha rászórom az eperszemeket?
Üdv,
Betti

Judith

Koszonom szepen Mindenkinek a kedves szavakat! Elnezest kerek, hogy ilyen megkesve valaszolok a kerdesekre, nem tudom, hogy maradhatott el...

Thrini, termeszetesen, jo a hazi kremsajt is!

Andi, valoban nem maradt tul sok masnapra, eppen ezert ugy emlekszem, hamarosan ujra elkeszult...

Puszedli, @ndre@, Limara, Kiskukta, Edith, Bianka Koszonom, nagyon kedvesek vagytok!

Ildiko, Livi, Nektek is koszonom szepen!

Tinkmara, igy utolag is kuldom... :)

Szepy, Neked is koszonom szepen!

Wise Lady, igy van. Szerintem ahany gyumolccsel keszul, annyi fele aroma lesz.

Latsia, koszonom, draga vagy!

Gessztenye, ez mar intezodott akkoriban. Viszont Teged NAGYON hianyollak! Remelem visszajosz hamarosan!

Liza, koszonom a megtiszteltetest!

Anna, itt vettem egyik uzletben. Most a tortaallvanyt vadaszom, ugyanilyen mintazattal. Szerintem is nagyon szep.

Betti, szerintem jol jon, ha van egy kis szosz az epren, hogy ne sulyedjen teljesen bele a tesztaba. Ebben az esetben fozd ossze az almalevet a kemenyito liszttel, ugyanugy, mintha pudingot foznel, aztan amikor suru lett, akkor forgatsd bele az epret. Szerintem ne fozd, kulonben szetfo az eper, ami valoszinuleg suteskor amugy is puhulni fog.
Nagyon kivancsi vagyok, hogy milyen lesz. Majd szamolj be rola, ha lesz idod. Koszi!

Noémi

Szia! Szeretném ezt a recepted használni, de itt Hollandiában nem tudom mi fut keményitö liszt néven, ez igaza'ból egy zselésitö dolog vagy micsoda?
ELöre is köszi a válaszodat!
Noémi

Jade

Szia Noémi!

Étkezési kemenyítőről van szó, angolul: starch. Én a kukorica keményítőt használom (corn starch), de van aki a krumplibol nyert keményítőt használja (potato starch).
Ilyen keményítő van a pudingporokban is...
Remélem segítettem. Sok sikert, majd írj, hogy milyen lett! Köszi!

Névtelen

köszi, most már értem!! MEgtaláltam a holland verziót!
Majd irok!!
Amúgy tetszik az oldalad, ha eddig nem mondtam volna, jó látni, hogy más világrészen is tud valaki magyarosan és finoman fözni!!
GRatulálok!
üdv: Noémi

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP