2010. február 2., kedd

Karfiol leves PW módra


Bár a Drágám már közös életünk elején leszögezte, hogy ő nem túl "leveses", most így télvíz idején egyre gyakrabban jólesik esténként egy tányér forró, finom, tartalmas leves. Édesanyja rendkívül finom karfiol levest szokott főzni, készítettem már úgy is, zöldséggel, gríznokedlivel, az is nagyon ízlett mindkettőnknek. Ez most másabb annyiban, hogy be van habarva és jóval sűrűbb állagú, részben azért is, mert több zöldséget használtam az eredeti receptben megadott mennyiségnél.



Engem az erről készített fotók tettek igazán kíváncsivá (érdemes végignézni a képsorozatot), aztán ízre is nagyon bejött, szóval biztosan lesz még ilyen, főleg a maihoz hasonló, hidegebb időkben.



Hozzávalók:

  • 4 ek vaj (kb. 5,5 dkg)
  • 1/2 közepes vagy 1 kisebb hagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 petrezselyem gyökér
  • fél zellergumó
  • 2-3 zellerszár
  • 1 fej közepes karfiol
  • 2 ek apróra vágott, friss petrezselyemzöld
  • 2 liter húslé
  • só, bors


Habaráshoz:

  • 4 ek vaj
  • 6 ek liszt
  • 6 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • tálaláshoz tejföl


Akinek van Le Creuset edénye, az most vegye elő. Akinek nincs, az vegye elő kedvenc fazekát. :) Nekem sincs sajnos, mindig lesem, hátha megkapom olcsóbban egy leárusításon.

A zöldségeket sorban apróra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, ebben üvegesre pároljuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk az apró sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellergumót. Néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a durvára szabott karfiolt és petrezselyem zöldet, összekeverjük. Lefedve, alacsony hőfokon 15 percig pároljuk. Hozzáöntjük a húslevet, majd felforraljuk, ezután újra visszavesszük a hőfokot és így puhára főzzük a zöldségeket.



Elkészítjük a habarást. Én a hagyományos módon, ahogy Anyukámtól tanultam, úgy készítettem. Ha valaki szeretné kipróbálni ezt az amerikai módszert, leírom: a vajat felolvasztjuk. Közben a tejet egy kézi habverővel lassanként hozzákavarjuk a liszthez. Ezt a keveréket lassanként a vajhoz keverjük, folyamatosan kavargatva. Néhány percig főzzük, amíg kissé sűrű lesz. Hozzákeverjük a tejszínt.

Ezután a habarást hozzákavarjuk a leveshez, majd amíg forrni kezd, lassan kavargatjuk. Amint egyet buggyan, leoltjuk alatta a tüzet és kész a levesünk. Érdemes még megkóstolni, hogy elég sós-e, majd tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!



6 megjegyzés:

Andi

Olyan gusztán fotóztad, meg is kívántam..imádom!!!Zellert nem szoktam beletenni, de legközelebb kipróbálom!

Liza

Nagyon guszta, és tetszik, hogy ilyen apróra van a zöldség darabolva!

Judith

Andi, kosoznom szepen!
Zellerszarat en sem foztem korabban a levesbe, de miota itt vagyok, atvettem ezt a szokast. Nagyon finom, puhara fo, izletes. Erdemes kiprobalni, mero kivancsisagbol is.

Liza, koszonom Neked is!
Altalaban nem aprozom ennyire, de ez most igy kivankozott... :)

Gál Edith

Nekem is nagyon tetszikkk:)))

Névtelen

Hagyományos habarásnál arra gondolsz, hogy tejfölben elkevered a lisztet majd (esetleg szűrőn keresztül)belekevered a levesbe? nem pedig a leírt besamel jellegű sűrítmény kerül bele?

Judith

Nekem az volt fura, hogy a lisztet elobb elkeverte a tejjel, azutan adta a vajhoz. Igy valszeg nem csomosodik be. En a vajhoz adtam a lisztet es lassankent a tuz folott adtam hozza a tejet. Igy sem lett csomos, szerintem ugyanaz lett az eredmeny, de az elkeszitesi mod volt mas.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP