Cseresznyés vajas keksz
A színe miatt tetszett meg, de mostmár az íze miatt marad a kedvencem. Tegnap sütöttem egy adaggal és nincs már belőle egy szemnyi sem. Nem túl édes, a szélén ropogós, belül puha, nagyon finom!
A kölcsönvett recept szerint maraschino cseresznye darabkák vannak benne, a "kompót" levéből 1 evőkanálnyi kell a tésztába. Miközben írom, azon töprengek, hogy ez mivel pótolható ha maraschino cseresznye híján vagyunk. Itt ugyan nagyon olcsón kapható, de otthon valószínű, hogy kisebb vagyont kellene érte fizetni, ha egyáltalán hozzájut az ember.
Ha van olyan cseresznye vagy ribizli befőttünk, ami viszonylag kemény húsú maradt a befőzés után is, az szerintem megfelelne. Ha pedig a gyümölcsszemeket 1 ek rumba, konyakba vagy likőrbe áztatjuk, akkor úgy gondolom, hogy hasonló ízeket nyerünk. A befőttlé nemcsak az íze, hanem a színező jellege miatt szerepel a receptben, ezt is helyettesithetjük tetszés szerint.
Hozzávalók:
- 1 csésze (2,5 dl) porcukor
- 23 dkg puha vaj
- csipet só
- 1 ek maraschino cseresznye lé
- 1/2 tk mandula kivonat
- 2 és 1/4 csésze liszt
- 1/2 csésze apróra vágott maraschino cseresznye
- nem szerepelt a receptben, de hozzáadtam 1/2 tk sütőport
Mixerrel habosra keverjük a vajjal a porcukorral, sóval, mandula kivonattal és cseresznyelével.
Hozzákavarjuk a liszttel elvegyített sütőport amíg egynemű lesz, majd belekavarjuk a cseresznye darabkákat. Az eredeti recept szerint minimum 2 órát a hűtőben pihentetjük.
(Itt - utólag, mert korábban elfelejtettem - megjegyezném, hogy két adagban sütöttem ki. Egyik tepsire kiraktam a gombócokat azonnal, amíg puha volt a tészta, másik felét este sütöttem meg, de meg kellett várnom amíg kissé megpuhul, hogy gombócolni lehessen. Számottevő különbséget nem vettem észre, nekem mindkettő nagyon ízlett frissen is, később is.)
21 megjegyzés:
Hello Judith,
delicious looking cookies!
I have a new address:
ninasrecipes4u.blogspot.com
unfollow the old address and follow the new one if you still want to follow my blog. Thank you and see you soon!
XO
Nagyon jól néz ki. tényleg mint egy gombóc fagyi!!!
Azta, de guszta.
Jaj nekem, azok a guszta piros pöttyök a kekszben...kész vagyok; keresnem kell valami helyettesítőt!
Meg úgy látom, jót tett a sütőpor, mert sokkal szebbek a te kekszeid, mint az eredetiek...
Jajj de gusztaaa!!Lehet kipróbálom a hétvégén...:)))
Pusssszzzzz.
Húha, ezt azonnal!!!
A tészta, a gyümölcs benne (pláne, ilyenkor télen), szóval az egész varázslatos, alig várom, hogy megszerezzem a hozzávalókat!
Nagyon guszta!!! Én is arra gondoltam hogy cseresznye befőttet fogok bele tenni. Hamarosan kipróbálom.Köszi a receptet, már viszem is.:)
Muszáj kipróbálnom-köszi!!!
Nekem is! Én is! Azonnal! :))
Tényleg nagyon gusztusos.
Milyen szép róóóóóóóóóóózsaszín! Kész vagyok, valahogy a színes ételek vonzanak, és ez milyen szép!!!:)
Megmutatnád, hogy hogy néz ki az a cseresznye, amit használtál hozzá? Vagy van hozzá link, hogy milyen? Kerestem itthon, de... hagyjuk..:(
Koszonom Mindenkinek a kedves hozzaszolasokat!
Szepyke, jovo heten veszek ujra, most eppen a maradekot hasznaltam fel. Akkor lefenykepezem es megmutatom!
Nina, thanks for letting me know! See you there :)
Judit!
Nagyon guszta!
Ez a fagyiskanál dolog nagyon ötletes, a múltkor láttam én is a Martha Stewart showban.
Koszi Gesztenye! Orulok, hogy beneztel!
Szerintem is nagyon jo dolog, mert igy tobbe-kevesbe egyforma meretuek lesznek, nem kell idot tolteni nyujtassal, szaggatassal, rendkivul hamar tepsin van a keksz.
Kissé megkésve, de én is megcsináltam :) Nagyon finom lett, már csak meg kell írnom a posztot :)
Mandy, nagyon orulok, hogy izlett! Varom a posztot! :) Es koszi, hogy kiprobaltad!
Judith!
Ismét itt találtam nekem való kekszet :-)))
Most sül, bár nem volt ilyen cseresznyém, csak kandírozott, de remélem azzal is jó lesz.
Köszi a receptet.
Gesztenye, nagyon orulok! Remelem ez is izleni fog! Varom, hogy lassam a bejegyzesedet rola! :)
Judith!
Tegnap este kész lett, ma tudtam lefényképezni.
Eddig ez ízlett a legjobban, a férjem nagyon megdicsért :-)))
Este már rá kellett ütnöm a kezére, hogy reggelre maradjon fotózni való :-)))
Este berakom.
Köszi a receptet.
Juuujjj, de jó, nagyon örülök!
Megjegyzés küldése