2010. január 21., csütörtök

Diós - fahéjas - áfonyás óriáscsiga


Ha az angolok az ötórai teáról és teasüteményeikről híresek, akkor az amerikaiak a kávémániájukról, valamint az ezzel együtt fogyasztott kávésüteményeikről (coffee cakes). Minden kávézóban megtalálható a muffinok sorozata, óriás linzerek és islerek - így nevezem én, mert arasznyi méretűek - valamint a különböző ízesítésű és töltelékű (diós, túrós, kávés, csokis) sütemények.

Ez most egy ilyen kávésüti: fahéjjal, szerecsendióval tuningolt kelt tészta, a töltelékben dió, fahéj és az eredeti recepttől eltérően barackdzsem. Érdemes megcsodálni itt, hogy értsétek, miért volt muszáj elkészítenem azonnal, amint megláttam! :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 5,5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 6.5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 14 gramm porélesztő
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt fahéj

Töltelék:

  • 1,5 dl narancs vagy barack dzsem
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 csésze apróra vágott dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 6,5 dkg barna cukor
  • 2 marék aszalt áfonya - ez nem szerepelt az eredeti receptben

A tésztához a vajat apró darabokra vágjuk és a tejjel együtt felmelegítjük, amíg a vaj elolvad. Ezután hagyjuk egy kevés ideig hűlni, hogy még meleg, de ne forró legyen, ebben felfuttatjuk az élesztőt.



Hozzáadjuk a cukrot, tojást, sót, szerecsendiót és fahéjt, valamint fokozatosan a lisztet is, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Akkor jó, amikor leválik az edény szélétől. Géppel 8 percig, kézzel 10 percig dagasszuk. Azután letakarva 10 percig pihentessük.



Elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a diót, fahéjt, barna cukrot, áfonyát. Jól elkeverjük.



Pihentetés alatt a dzsemet mikróban felhevítjük. Ezután a tésztát 45 x 25 cm nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a felhevített dzsemmel, majd megszórjuk a diós töltelékkel. A nyújtófával átsodorjuk, hogy a töltelék jól belemélyedjen a tésztába.



Ezután 5 cm vastag csíkokra vágjuk hosszában a tésztát. Utólagos észrevételként megjegyezném: minél egyenetlenebb a csíkok szélessége, annál szebb lesz a süti.
Az első csíkot felcsavarjuk,

majd vágott résszel alul a kikent 25 cm-s kerek tortaforma közepére helyezzük.


Ezután a csíkokat egyenként a tészta köré tesszük, mintegy csigát alkotva. Kb. így fog kinézni:



Ezután folpackkal lazán letakarjuk és duplájára kelesztjük, kb. 30 perc alatt. Közben bemelegítjük a sütőt 180 C / 350 F fokra.
1 tojássárga és 1 tk tej keverékével lekenjük, 30-35 perc alatt készre sütjük.


Ha időközben észrevesszük, hogy a közepe túlságosan pirulni kezd - nagy valószínűséggel így fog történni - kis alufólia darabbal takarjuk le a piruló részt, így süssük tovább.



Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd egy késsel leválasztjuk a süteményt a forma szélétől, ezután lekapcsolhatjuk a forma szélét. Frissen, még melegen, de kihűlve is fogyasztható, szobahőmérsékleten tárolandó.

Mi hidegen kóstoltuk és nagyon finom!


Evódiának külön küldök egy mosolyt ehhez a sütihez...
Jó étvágyat hozzá!

18 megjegyzés:

Zsiri

Egyszerűen mesésen néz ki! Sokkal gusztább, mint az eredeti képen :-)

Moha

Zsiri megelőzött, én is azt akartam mondani, hogy a tiéd sokkal szebb az eredetinél!
Viszem is a receptet:)

Andrea

Azzztaa! Nagyon jól néz ki :), biztos nagyon finom is.

egycsipet

Csodaszép! :)

Kata

Gyönyörű, ráadásul imádjuk az ilyesféle tésztákat!

Névtelen

Nem lenne egyszerűbb a megkent tésztát feltekerni, felszeletelni és egymás mellett mint normál méretű csigákat sütmi?

kacskaringopia

Tényleg gyönyörű, anyukám szokta mondani majd el repül:-)Talán még nem is láttam ilyen szép csigát!

Tündi Daika

TE aztán nagyon ügyi vagy! Segits kérlek, angolul a szerecsendió a mace? Mert csak igy láttam kitéve a fűszeresnél... Nagyon mesés a csiga... jól kinőtte magát:)))

Edó

Jaj mar megint adtal nekem dolgot:PP Na csak hozzad az ilyen szuper kis reciket,csak gyozzem elkeszitgetni:))Nagyon nagyon szepseges!Kivanatos,en imadnam,a dio-barackdzsemes sutik kedvencek.

Emese

De jol nez ki... biztos hogy nagyon nagyon finom is... emlekeztett a cinamonn rolls-ra. Nincs meg veletlenul a receptje? Vagy legalabb az ontet amivel befedik. Az volt a kedvenc vasarnapi amerikaireggelim. a szerecsendio tudtommal: nutmeg :)

Jade

Kedves Zsiri, Moha! Koszonom, kedvesek vagytok! Megsugom, nekem icipicit meg mindig gusztabbnak tunik az eredeti, mert az nem vette fel teljesen a sutoforma alakjat, mint az enyem. Azert mindenkeppen orulok az eredmenynek!

Andrea, Egycsipet, Kata, koszonom szepen a dicsereteket!

Nevtelen, ugy is el lehet kesziteni termeszetesen, de nem lenne egyszerubb. Igy kevesebb ido alatt a tepsiben volt a teszta, mintha ugy pepecseltem volna vele. Raadasul eppen a formaja miatt tetszett meg a recept!

Kacskaringopia, aranyos vagy! Ezt a kifejezest igy meg nem hallottam!

Tundi, Koszi Neked is! A mace is szerecsendiot jelent, lehet Kanadaban igy nevezik - itt nutmegnek mondjak, mint Emese is irta.

Edo, draga vagy! Orulok, hogy tetszik ez is! Valoban nagyon jo parositas a barackdzsem es a dio. Nekem ez volt itthon, de ha lett volna narancs dzsemem, valszeg akkor is ezt hasznaltam volna.

Emese, nemreg nezegettem a cinnamon rolls receptet, utananezek, amint megtalalom, elkuldom mailben!

Szep vasarnapot Mindenkinek!

Andi/cuki

Gyönyörűűűűűűűű!:-)))
El kell hogy készítsem,de a dió helyett mást kell ktalálnom;nem mindenki szeret..Szerinted mandulával jó lenne?

erős ildikó

Nagyon tetszik, megint gyönyörűt alkottál. Egy finom, meleg kávé mellé igen jól esne ez a sütemény. Kipróbáljuk:)

Tinkmara

Szabad receptet lopni? :)) Nekem ezt ki kell próbálnom! Gyönyörű, és milyen finom lehet! Nagyon ögeys vagy!

Jade

Andi, szerintem mandulaval is finom lehet, vagy kakaoval, makkal, egyeb kedvenc toltelekkel. Ettol fuggoen tennek bele fahejat es szerecsendiot - vagy nem.

Napmatka, igy van, ez egy jo kaveval a legfinomabb! Ahogy ismerlek, meg kulonlegesebb lesz ami nalad keszul majd :)

Tinkmara, termeszetesen! Remelem Nalatok is ilyen finomra sikeredik, hogy masnap el is fogy...

szepyke

Jesszusom, én ezt hogy nem láttam eddig! Ez eszméletlen jól néz ki!
Judith, fantasztikus dolgokat csinálsz!:)

Andi

Nagyon jól néz ki. Milyen jó, hogy így lépésekben leírod!
Köszönöm!

Jade

Szepyke, koszi, draga vagy!
Hat, orulok, hogy tetszik!

Andi, koszi Neked is! Szerintem sokat segitenek a fazisfotok, en mindig orulok nekik a kiprobalok egy uj receptet. Ezert ugy gondoltam, masnak is jol johet...

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP