Diós - fahéjas - áfonyás óriáscsiga
Ha az angolok az ötórai teáról és teasüteményeikről híresek, akkor az amerikaiak a kávémániájukról, valamint az ezzel együtt fogyasztott kávésüteményeikről (coffee cakes). Minden kávézóban megtalálható a muffinok sorozata, óriás linzerek és islerek - így nevezem én, mert arasznyi méretűek - valamint a különböző ízesítésű és töltelékű (diós, túrós, kávés, csokis) sütemények.
Ez most egy ilyen kávésüti: fahéjjal, szerecsendióval tuningolt kelt tészta, a töltelékben dió, fahéj és az eredeti recepttől eltérően barackdzsem. Érdemes megcsodálni itt, hogy értsétek, miért volt muszáj elkészítenem azonnal, amint megláttam! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 5,5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 6.5 dkg cukor
- 2 tojás
- 14 gramm porélesztő
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1/2 tk őrölt fahéj
Töltelék:
- 1,5 dl narancs vagy barack dzsem
- 3 dkg vaj
- 1,5 csésze apróra vágott dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 6,5 dkg barna cukor
- 2 marék aszalt áfonya - ez nem szerepelt az eredeti receptben
A tésztához a vajat apró darabokra vágjuk és a tejjel együtt felmelegítjük, amíg a vaj elolvad. Ezután hagyjuk egy kevés ideig hűlni, hogy még meleg, de ne forró legyen, ebben felfuttatjuk az élesztőt.
Hozzáadjuk a cukrot, tojást, sót, szerecsendiót és fahéjt, valamint fokozatosan a lisztet is, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Akkor jó, amikor leválik az edény szélétől. Géppel 8 percig, kézzel 10 percig dagasszuk. Azután letakarva 10 percig pihentessük.
Elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a diót, fahéjt, barna cukrot, áfonyát. Jól elkeverjük.
Pihentetés alatt a dzsemet mikróban felhevítjük. Ezután a tésztát 45 x 25 cm nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a felhevített dzsemmel, majd megszórjuk a diós töltelékkel. A nyújtófával átsodorjuk, hogy a töltelék jól belemélyedjen a tésztába.
Ezután 5 cm vastag csíkokra vágjuk hosszában a tésztát. Utólagos észrevételként megjegyezném: minél egyenetlenebb a csíkok szélessége, annál szebb lesz a süti.
Ezután a csíkokat egyenként a tészta köré tesszük, mintegy csigát alkotva. Kb. így fog kinézni:
Ezután folpackkal lazán letakarjuk és duplájára kelesztjük, kb. 30 perc alatt. Közben bemelegítjük a sütőt 180 C / 350 F fokra.
Ha időközben észrevesszük, hogy a közepe túlságosan pirulni kezd - nagy valószínűséggel így fog történni - kis alufólia darabbal takarjuk le a piruló részt, így süssük tovább.
Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd egy késsel leválasztjuk a süteményt a forma szélétől, ezután lekapcsolhatjuk a forma szélét. Frissen, még melegen, de kihűlve is fogyasztható, szobahőmérsékleten tárolandó.
18 megjegyzés:
Egyszerűen mesésen néz ki! Sokkal gusztább, mint az eredeti képen :-)
Zsiri megelőzött, én is azt akartam mondani, hogy a tiéd sokkal szebb az eredetinél!
Viszem is a receptet:)
Azzztaa! Nagyon jól néz ki :), biztos nagyon finom is.
Csodaszép! :)
Gyönyörű, ráadásul imádjuk az ilyesféle tésztákat!
Nem lenne egyszerűbb a megkent tésztát feltekerni, felszeletelni és egymás mellett mint normál méretű csigákat sütmi?
Tényleg gyönyörű, anyukám szokta mondani majd el repül:-)Talán még nem is láttam ilyen szép csigát!
TE aztán nagyon ügyi vagy! Segits kérlek, angolul a szerecsendió a mace? Mert csak igy láttam kitéve a fűszeresnél... Nagyon mesés a csiga... jól kinőtte magát:)))
Jaj mar megint adtal nekem dolgot:PP Na csak hozzad az ilyen szuper kis reciket,csak gyozzem elkeszitgetni:))Nagyon nagyon szepseges!Kivanatos,en imadnam,a dio-barackdzsemes sutik kedvencek.
De jol nez ki... biztos hogy nagyon nagyon finom is... emlekeztett a cinamonn rolls-ra. Nincs meg veletlenul a receptje? Vagy legalabb az ontet amivel befedik. Az volt a kedvenc vasarnapi amerikaireggelim. a szerecsendio tudtommal: nutmeg :)
Kedves Zsiri, Moha! Koszonom, kedvesek vagytok! Megsugom, nekem icipicit meg mindig gusztabbnak tunik az eredeti, mert az nem vette fel teljesen a sutoforma alakjat, mint az enyem. Azert mindenkeppen orulok az eredmenynek!
Andrea, Egycsipet, Kata, koszonom szepen a dicsereteket!
Nevtelen, ugy is el lehet kesziteni termeszetesen, de nem lenne egyszerubb. Igy kevesebb ido alatt a tepsiben volt a teszta, mintha ugy pepecseltem volna vele. Raadasul eppen a formaja miatt tetszett meg a recept!
Kacskaringopia, aranyos vagy! Ezt a kifejezest igy meg nem hallottam!
Tundi, Koszi Neked is! A mace is szerecsendiot jelent, lehet Kanadaban igy nevezik - itt nutmegnek mondjak, mint Emese is irta.
Edo, draga vagy! Orulok, hogy tetszik ez is! Valoban nagyon jo parositas a barackdzsem es a dio. Nekem ez volt itthon, de ha lett volna narancs dzsemem, valszeg akkor is ezt hasznaltam volna.
Emese, nemreg nezegettem a cinnamon rolls receptet, utananezek, amint megtalalom, elkuldom mailben!
Szep vasarnapot Mindenkinek!
Gyönyörűűűűűűűű!:-)))
El kell hogy készítsem,de a dió helyett mást kell ktalálnom;nem mindenki szeret..Szerinted mandulával jó lenne?
Nagyon tetszik, megint gyönyörűt alkottál. Egy finom, meleg kávé mellé igen jól esne ez a sütemény. Kipróbáljuk:)
Szabad receptet lopni? :)) Nekem ezt ki kell próbálnom! Gyönyörű, és milyen finom lehet! Nagyon ögeys vagy!
Andi, szerintem mandulaval is finom lehet, vagy kakaoval, makkal, egyeb kedvenc toltelekkel. Ettol fuggoen tennek bele fahejat es szerecsendiot - vagy nem.
Napmatka, igy van, ez egy jo kaveval a legfinomabb! Ahogy ismerlek, meg kulonlegesebb lesz ami nalad keszul majd :)
Tinkmara, termeszetesen! Remelem Nalatok is ilyen finomra sikeredik, hogy masnap el is fogy...
Jesszusom, én ezt hogy nem láttam eddig! Ez eszméletlen jól néz ki!
Judith, fantasztikus dolgokat csinálsz!:)
Nagyon jól néz ki. Milyen jó, hogy így lépésekben leírod!
Köszönöm!
Szepyke, koszi, draga vagy!
Hat, orulok, hogy tetszik!
Andi, koszi Neked is! Szerintem sokat segitenek a fazisfotok, en mindig orulok nekik a kiprobalok egy uj receptet. Ezert ugy gondoltam, masnak is jol johet...
Megjegyzés küldése