2010. január 6., szerda

3 töltelékes fonott kalács

Ez a recept a ’95 -ös Kiskegyed Konyhája magazin októberi számából származik. Emlékszem, hogy mikor Édesanyám először elkészítette, óriási sikere volt otthon. Nagyon látványos, mert minden szeletben megtalálható mindhárom töltelék.

Nem sokkal azután, hogy elkerültem otthonról, Anyukám sorban e-mailezte a recepteket amiket elkértem tőle, többek között ezt is. A fenti képen látható kalács a második ilyen próbálkozásom. Az első kész csőd volt az itteni liszt miatt. Meg lehetett enni, de közel sem járt ahhoz amit otthon ettem, egy időre el is ment a kedvem a kelt tésztáktól.

Az ünnepekre újra elkészítettem, már sokkal jobb lett. Pihekönnyű volt a tészta, de szerintem nem volt elég édes, bár én nem szeretem a túlságosan édes dolgokat.
Viszont egy dolog mindkét esetben megtörtént, mégpedig, hogy a receptben szereplő liszt mennyiség közel dupláját vette fel a tészta, ezért a többi hozzávaló mennyiségét is növelnem kellett. Igazából arra gyanakodom, hogy a Kitchen Aid-em a hibás, mert azzal dagasztottam. Azt már mondták nekem, hogy a kézi dagasztásnál jelentősen kevesebb mennyiségű liszt kell, mint a dagasztógépesnél.

Kiváncsi lennék az ilyen jellegű tapasztalatokra, kérlek írjatok, ha van ilyen.

A receptet úgy teszem közzé, ahogy eredetileg megjelent a Kiskegyed Konyhájában.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt, én 50 dkg-t használtam
  • 5 dkg vaj vagy margarin megolvasztva
  • 2 tojás
  • 3 dg élesztő
  • reszelt citromhéj
  • 3 dl tej - ez nekem még mindig nagyon soknak tűnik
  • 1 csipet só
  • vanília
  • cukor nem szerepel a tésztában, de én tettem bele 8 dkg-t

Lágy kalácstésztát dagasztunk, letakarva 35-40 percig kelesztjük, amíg duplájára nő.

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a töltelékeket.

Máktöltelék:

  • 5 dkg mazsola
  • 15 dkg darált mák
  • 4 ek porcukor - legközelebb többet használok, mert nem volt elég édes a töltelék
  • 4 ek forró tej


Diótöltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 4 ek porcukor
  • 4 ek forró tej
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg mazsola

Túrótöltelék:

  • 15 dkg tehéntúró áttörve
  • 1 kk vaníliás pudingpor
  • 3 ek porcukor
  • 2 tojássárga
  • 5dg mazsola
  • reszelt citromhéj

A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk még egyszer, kinyújtjuk és 3 db 15 cm széles csíkra vágjuk.

A töltelékeket egyenként a csíkok közepébe kanalazzuk, feltekerjük és összefonjuk.

A kikent kuglóf formába tesszük, letakarjuk és addig kelesztjük amíg kitölti a formát.


Tojással megkenjük és kb. 1 órát sütjük 200 fokon.



Egy dolog biztos, legközelebb az ensaimadas tésztájából próbálom ki...

5 megjegyzés:

KataKonyha

Judit, emlékszem, hogy amikor megjelent, én is megsütöttem, de kínlódva, mert nem stimmeltek a mennyiségek. Akkor még tapasztalatlan voltam kelt tészta ügyben és nem nagyon mertem mégegyszer próbálni, pedig készen sikerem volt vele. Ekkora különbség nem lehet a gépi és kézi dagasztás között...

Ottis

Játékra hívlak ha időd engedi és kedved lenne rá!!!Nézz be hozzám!

Judith

Kata, szerintem sem lehet ekkora kulonbseg a dagasztasok kozott. Koszi a velemenyt/tapasztalatot!
A 3-as fonast mindenkeppen nagyon otletesnek tartom, igy majd helyettesitem a receptet egy olyannal ami mar bevalt.

Ottis, koszi! Ha lesz idom, megirom.

Katina

Épp most csináltuk meg anyukámmal, kel a kalács. De
valamit nem értek:D
"15 dkg darált mák -legközelebb 20-25 dkg-t használok, mert nem volt elég édes"
cukrozott mákot használtál? vagy miért édesebb 25 deka mint 15? de ha igen akkor minek van mellé még cukor?

Judith

Katina, koszi az eszrevetelt! Hat ezt nagyon elirtam!!!!
Utolag irtam hozza, de a cukorhoz akartam irni tobbet, nem a makhoz. Maris javitom!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP