2010. december 18., szombat

Gyümölcsös kosárkák


Ez a sütemény is a Kifőztük magazin 10. számában jelent meg. Igazi karácsonyi sütemény, linzertészta-kosárka tele friss és aszalt gyümölcsökkel.

Hozzávalók (12-15 kosárkához)

a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1-2 evőkanál jeges víz



a töltelékhez:

  • 1 nagyobb kemény alma
  • 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack, szilva, körte, trópusi gyömölcsök)
  • 3 dkg kókuszreszelék vagy dió
  • 6 dkg porcukor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 1/2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1,2 dl brandy vagy narancslé



A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajdarabokkal, hozzákeverjük a cukrot és a mandulát. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, amennyit felvesz, hogy a tészta összeálljon. Gombócot, majd korongot formázunk a tésztából, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.




A töltelékhez meghámozzuk az almát, szeleteljük és apró kockára vágjuk,



majd a többi hozzávalóval összekeverve egy edényben addig főzzük, amíg a gyümölcsök magukba nem szívják a narancslevet, ez nagyjából 10 perc.



A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 7-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk, amelyeket elhelyezünk a muffinsütő mélyedéseiben.



Ezekbe elosztjuk a tölteléket, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákat vágunk, ezeket elhelyezzük a kosárkák tetején. 180 C fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: légmentesen záródó dobozban eltartható 1 hétig.


10 megjegyzés:

4Gyerek

mekkora ötlet muffinsütőben készíteni ilyensmit. én kosárka formában csináltam húsvét előtt pont ilyen csillagosat, igaz nem gyümölcs béléssel.
itt is jegyzeteltem, köszi.

Bonbon mánia

Judith!
Már az újságban is megcsodáltam, meg most is :-)))
Egyszerűen csodás és nagyon jó ötlet!

Andi/cuki

Nagyon kis aranyos harapnivaló falatok, indenképp kipróbáom.:-))

Daisy

Mostanában láttam Nigellától a tv-ben, de nem tudtam a receptet leírni.
Most viszont elmentem.
Ezek szebbek lettek, mint az övé volt.

Delish

Ez az angolok mince pie-a! nagyon szepek a tieid es eppen van meg keves mince meat-em amit a te tesztarecepteddel sutok el, koszi :)

Bianka

Gyönyörűek

Juci

Zseniális ötleteid vannak!
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!

Snöcy

Szia!
Nézd mit találtam egy külföldi blogon? Úgy látszik Ő is olvasód!!

Snöcy

Jajj a linket elfelejtettem: http://thebutcherthebaker.wordpress.com/2010/12/21/mince-pies/

Jade

Koszonom szepen a hozzaszolasokat!

Delish, ennek valoban mince pie a neve, Angliaban es itt is elterjedt sutemeny, elengedhetetlen karacsonykor, ugyanugy, mint nalunk a bejgli. Daisy, nem csodalom, hogy most szerepelt a tv-ben, karacsony elott.

Juci, koszonom szepen, hasonlo jokat kivanok en is nektek!
Az otlet nem az enyem, viszont nekem is nagyon tetszett mar 15 eve, amikor eloszor kostoltam.

Snocy, koszi :) Keves az eselye, hogy o a blogomat olvasna, ugyanis ennek a sutinek is milliofele receptvaltozata van. A tesztaja linzerteszta, amit varialni lehet dioval, mogyoroval, a tolteleket pedig altalaban uzletben veszik az itteniek, mert sok idot nem toltenenek a haziasszonyok a keszitesevel, valoban idoigenyes.
Meg egy peldaja annak, hogy nincs uj a nap alatt :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP