2010. december 21., kedd

Karácsonyfa



Hozzávalók (2 tepsihez)

a tésztához:

  • 45-50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 g porélesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 1,2 dl tejföl
  • 1,2 dl víz
  • 2 tojás
  • 6 dkg puha vaj

a töltelékhez:

  • 25 dkg aszalt áfonya (lehet barack vagy szilva is)
  • 15 dkg barna cukor
  • 12 dkg durvára vágott dió
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1,2 dl víz

a díszítéshez:

  • 50 ml juharszirup vagy méz
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 teáskanál tej
  • piros és zöld színű cukorkák

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott vízben. A tejfölt is langyosra melegítjük, majd a többi alapanyag hozzáadásával lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük 1-1,5 óra alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát a vízzel felforraljuk, letakarjuk és alacsony fokozaton további 5 percig főzzük. Hozzákeverjük a barna cukor felét, majd kavargatva tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ezután hagyjuk kihűlni. Az apróra vágott diót összekeverjük a puha vajjal, a maradék barna cukorral és a fahéjjal.


A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk 55x25 cm nagyságú téglalappá. Megcsurgatjuk az olvasztott vajjal (ha puha vajat használunk, a tésztára kenjük), ezután elkenjük rajta a diós keverék felét, majd az áfonyás massza felét is. Szorosan felcsavarjuk bejgliszerűen, a tészta szélét összecsípjük. A rudat elosztjuk két részre, majd addig felezzük mindegyik részt, amíg 16 egyforma darabot nem kapunk.



Sütőpapírral ellátott tepsi felső részén középre teszünk egy szeletet, ezután soronként mindig 1 csigával többet helyezünk el úgy, hogy fenyőformát kapjunk.



A rúd széléről vágott szeletből alakítjuk ki a fa törzsét. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.



180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük nagyjából 30 perc alatt. Még melegen megkenjük a felhevített juharsziruppal és hagyjuk kihűlni.

A fehér mázhoz összekeverjük a porcukrot annyi tejjel, hogy sűrű masszát kapjunk. Nejlonzacsóba kanalazzuk, majd a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, ennek segítségével rajzoljuk meg a girlandokat. Színes cukorkákkal díszítjük.

Ötlet: Taste of Home

19 megjegyzés:

Borzási Márta

Ó, de ügyes vagy! Szívből örvendek!

Bianka

Valami fantasztikusan néz ki

Névtelen

Ez fantasztikus!!!
Fel kell vennem a süti meglepetések listájára! Most már biztos, hogy az éjjel nem alszok, csak sütök, de ez a mutatós darab megéri!

Abigél

Nagyon ötletes és jól néz ki-mint mindig:)

egycsipet

Nagyon szép lett, jól hangzik a töltelék is! :)

Ildy

Nagyon kreatív, tetszik!

Ottis

Nagyon szép!Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

Gabah

Szuper! Te mindig olyan ügyes vagy!
Boldog karácsonyt kívánok!

Kiskukta

Békés, Boldog Karácsonyt!

egycsipet

Áldott, békés karácsonyt kívánok neked és szeretteidnek!

Melinda

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek!

Nea

Békés, boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok!

szemirámisz

Ez nagyon ötletes!

Boldog karácsonyt kívánok!

Spongya

Egyszerűen gyönyörű!:)
A házakban mindenhol kalács illatozzon,
Fenyõfák alatt gyertyaláng ragyogjon.
Szívedbe költözzék nyugalom, s szeretet,
Hozzon a karácsony békét s örömöt NEKED!

Jade

Marta, Bianka, koszonom szepen!

Kedves Nevtelen, remelem jol sikerult es oromet szereztel vele :)

Abigel, Csipet, Ildy Nektek is koszonom!

Ottis, remelem jol telt a Karacsony, boldog uj evet kivanok az egesz csaladnak!


Gabah, koszonbom a kedvessegedet! Nektek is boldog unneplest kivanok!

Csipet, Kiskukta, Melinda, Nea, Szemiramisz, Spongya! Koszonom a jokivansagokat, tovabbi kellemes unneplest kivanok, nagyon sikeres es boldog uj evet!

H. Mária

Nagyon ötletes. :)) Kellemes Ünnepeket Kívánok a részetekre. :)

Juci

Kedves Judith!
Szeretetben gazdag boldog ÚJ ÉVET kivánok szeretettel! Puszi!

szepyke

Drága Judith, boldog új évet kívánok szeretetben, békességben!

Jade

Kosznom, Nektek is hasonloan csak szepet es jot kivanok!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP