Almás - áfonyás pite
Sima almás pitének indult, de a töltelékbe csempésztem egy maréknyi aszalt áfonyát. Ettől még finomabb lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 2-3 ek jeges víz
- csipet só
- 1 ek cukor
Töltelék:
- 3 nagyobb zöld alma
- 1 marék aszalt áfonya
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 tk citrom leve
- 1 k keményítő liszt vagy liszt
- 1/2 tk reszelt citrom vagy narancs héja
- 3-6 k cukor - ízlés szerint
Morzsa a tetejére:
- 12 dkg zabpehely
- 6 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 ek juharszirup vagy méz
A lisztet, sót, cukrot összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vizet (a liszttől függően) kanalanként adagoljuk, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a keményítőt, cukrot, citromlevet és héját, fahéjt, majd 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet párolás közben. Mikor elkészült, hozzáadjuk az aszalt áfonyát vagy meggyet. Hagyjuk kihűlni.
A pitetésztát kinyújtjuk, 20 cm-s piteformába illesztjük, majd sütőpapírral vagy alufóliával kibéleljük és pitenehezéket (száraz bab, rizs) teszünk rá. Így sütjük 180 fokon 10-15 percig. Ezután levesszük a fóliát és pitenehezéket, majd világos aranyszínűre sütjük még 5-10 alatt.
Amíg sül, elkészítjük a morzsát: a zabpelyhet, lisztet, porcukrot összekeverjük. A vajat a sziruppal egy edényben felmelegítjük amíg a vaj megolvad, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. jól összekavarjuk.
A pitetésztába pakoljuk a tölteléket, majd rákanalazzuk a morzsás keveréket, elsimítjuk. Így sütjük további 25 - 30 percig, amíg aranybarna színű lesz. Várjunk 10 percet a szeleteléssel, aztán lehet fogyasztani :)
9 megjegyzés:
Ez nagyon szép! Nem csak a pite, a fehér tányér is. :)
Már ilyen morzsásat régóta készülök sütni::
Nagyon szép,olyan beleharapnivaló lett a Tiád!:-))
Én egyszer vettem aszalt áfonyát és kiábrándítóan rossz íze volt.Azóta nem próbálkozom vele!
Nagyon fincsinek tűnik!:-)
Á, az aszalt áfonya szerintem az egyik legfinomabb az aszal gyümölcsök közül-én is előszeretettel használom.
Kacskaringópia, lehet, hogy valami baj volt épp azzal a zacsival? Mert annyira finom, komolyan...
Ebben a sütiben is tökéletes lehet!!
Puszedli, koszonom! Nekem is tetszik :)
Koszonom Andi! Ezt nagyon konnyu volt elkesziteni, tobben is kostoltak es izlett nekik!
Kacskaringopia, nagyon sajnalom. Mi teljesen odavagyunk az aszalt voros afonyaert. Nagyon sokszor hasznalom, szeretjuk a savanykas ize miatt.
Trinity, igazad van, nagyon jol passzolt az almahoz is, bar eddig meg ebben a kombinacioban nem keszitettem, legalabbis nem emlekszem... Mindenkeppen orulok, hogy kiprobaltam.
Csodás lehet! Én is nagyon szeretem az áfonyát és a többi savanykás gyümölcsöt is aszalva. :)
This is just such a good looking pie and I am sure it tasted really good too.
Do not worry about not making it into the challenge, it's really not that important.
I just know you like to cook and bake and whenever you can participate, I would like to have you there with me.
You wishing to make it counts a lot !
And yes, you can go ahead and use my recipe to bake the flower pie. You're my guest.
:)
Egycsipet, mi is nagyon szeretjuk a savanykas izeket, nalunk az afonya verhetetlen.
Cat, Thanks!!!! A lot!
Megjegyzés küldése