Carambolás túrótorta
Nem ünnepeltünk semmilyen különleges eseményt, csak éppen nagyon érett volt már a carambola, amit kíváncsiságból vettünk, aztán a hűtőben volt a túró is, amit ideje volt már felhasználni. Ekkor mondta a Drágám, hogy csináljak egy olyan túrótortát, aminek az alján van egy piskótaszerű alap, rajta túrókrém, aztán egy réteg carambola, majd még egy adag túrókrém és a tetején a gyümölcs. Én még tetéztem egy réteg tortazselével, hogy ne fonnyadjanak meg a gyümölcsszeletek. Minden csillagra raktam 1-1 gránátalma "szemet".
Viszont jut eszembe, ma van egy nagyon kedves unokatesóm szülinapja, így ezt szívből Neki ajánlom: Boldog születésnapot, Mária!
A receptre Fakanál és Ízbolygó blogján bukkantam rá. Nálam a keksz alap kissé morzsolódós lett, valószínű a keksz másfajta állaga miatt. Legközelebb kevesebb kekszmorzsát használok majd. Amúgy a túrókrém nagyon finom, pontosan olyan lett, ahogy elképzeltem.
Hozzávalók:
- 50 dkg ricotta vagy túró
- 50 dkg mascarpone - én Philadelphia krémsajtot használtam
- 2 dl tejszín
- 12 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 cs. hatlapos zselatin - én 1 csomag zselatinport használtam
- 25 dkg keksz
- 10 dkg vaj
- 4 db. carambola vagy tetszés szerinti más gyümölcs
- 1 cs tortazselé + 2 ek cukor
A kekszet morzsákra zúzzuk, majd a megolvasztott vajat ráöntjük, jól összekeverjük. 26 cm-s kapcsos tortaformába nyomkodjuk, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
A túrót, cukrot, krémsajtot, citromlevet mixerrel jó krémesre keverjük. A zselatinport feloldjuk 1 dl vízben, majd felmelegítjük, amíg áttetsző lesz. Ezt összekeverjük 2 kanálnyi túrókrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez, jól elkeverjük.
A tejszínt habbá verjük, majd ezt is lazán belekeverjük a túrókrémbe.
A kekszalapra simítjuk a fele krémet, rátesszük a szeletelt gyümölcs felét, majd megismételjük. A tetejére öntjük a leírásnak megfelelően elkészített tortazselét. Másnapig hűtőben tároljuk.
Köszönöm szépen a receptet!
11 megjegyzés:
Nagyon nagyon szép!!!
Gyönyörű!:))
Már megint csodásat alkottál! :-)
Gyönyörűséges és biztosan nagyon finom is!
Szépséges!
Amazing cake and wonderful blog! Compliments! Have a nice weekend!
Nagyon szép lett.
A carambola-nak milyen íze van??
Látni láttam már, de még sose kóstoltam.
Nagyon utatós, és biztosan finom is! Engem is az izgat ami DebiGabit, milyen a carmbola íze?
Koszonom szepen Mindenkinek!
DebiGabi, Kiskukta, az allagat es izet tekingve a szolohoz hasonlitanam a legjobban. Nagyon nedves gyumolcs, nem tul edes, picit savanykas. Eloszor kostoltam, azt sem tudtam kell-e hamozni, a neten neztem utana... :)
Maria, thanks for your visit and compliments! I checked out your blog, you make wonderful things too, I'll come by soon again!
Köszönöm az ajánlást drága Judit! Nagyon aranyos vagy! Idén én magam nem sütöttem igazi szülinapi tortát, viszont egy kedves barátnőm meglepett egy körtés túrótortával, te pedig ezzel a gyönyörűséggel! Gratulálok a bloghoz - leesett az állam! :)
Gyonyoru, mint minden muved!
Maria, koszonom, hogy beneztel! Barcsak szemelyesen adhattam volna Neked a tortat, talan majd egyszer erre is sor kerul, mondjuk itt, nalunk :) Isten eltessen!
Ja, es koszi a hozzaszolasokat! Igyekszem valaszolni a kerdesekre!
Editkem, koszi! Draga vagy!
Megjegyzés küldése