Meggyes - krémsajtos kávésütemény
Ez a sütemény a Kifőztük magazin 2. számában jelent meg. Van már ehhez hasonló itt a blogon, de ez sem maradhat ki, annyira finom.
Kitűnő vendégváró sütemény, mutatós, gyorsan elkészíthető, viszont a sütési idő hosszabb az átlag süteményekhez viszonyítva.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 14 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- 1 teáskanál mandula kivonat
Rátét:
- 22,5 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 dl barackdzsem
- 1,5 dl meggy befőtt
- 0,5 dl szeletelt mandula
A lisztet és cukrot összekeverjük, majd a hideg, kockára vágott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Ebből félreteszünk 1 csészényit (2,5 dl), majd a többihez hozzákeverjük a sütőport, szódabikarbónát, és sót. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, mandula kivonatot és tojást, jól összedolgozzuk. Egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a tésztát nedves kanál segítségével ellapítjuk a tortaforma alján úgy, hogy a falán kb. 1 ujjnyival magasabb legyen.
A krémsajtot habosra keverjük a cukorral és tojással. Ezt a krémet belekanalazzuk a tésztában levő mélyedésbe, elsimítjuk.
Ha túl sűrű a barackdzsem, tegyük néhány másodpercre mikróba, majd kenjük egyenletesen a krémsajtra. A lecsurgatott meggyszemeket rárakjuk a dzsemes rétegre, majd a fennmaradt morzsás keveréket rászórjuk a sütemény teljes felületére. Ezután a közepére szórjuk a szeletelt mandulát.
Tipp: A gyümölcsbefőtt és dzsem tetszés szerint variálható, a mandula helyettesíthető dióval vagy kókuszreszelékkel.
180 fokos előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a közepe a mozgatástól már alig remeg és a széle enyhén barnulni kezd. Tűpróbát végzünk, majd a sütőből kivéve 15 percig a formában, rácson hűtjük. Ezután levesszük a kapcsot, így hűtjük 1-1,5 órán át, mielőtt szeletelnénk.
Hűtőben tároljuk.
5 megjegyzés:
Hű valami mennyei lehet
Csábító! :)))
De jól néz ki, az a baj, hogy fogyózom :(
Koszonom szepen!
Ezt mindenképp ki kell próbálni! :-)
Megjegyzés küldése