2009. október 12., hétfő

Diós - mákos sütemény


Múlt héten Drágám egy séta közben megjegyezte (de ezt kérelemnek is lehet venni), hogy legközelebb olyan süteményt süthetnék, aminek van egy alsó lapja, olyan vékony és fehér, azon van egy vastag mákos töltelék, vagy diós, vagy mindkettő együtt és azután egy másik vékony fehér lap a tetején. Erre jöhet egy máz, vagy csak sima porcukor.

Hát megköszöntem szépen az ötletet és egyből arra gondoltam, hogy vajon mikor lesz nekem annyi időm, hogy addig keresgéljek, amíg ilyet nem találok... Vagy annyi kreativitásom + tapasztalatom, hogy ilyen receptet magam kitaláljak.

Két nap múlva az Anyukám receptjei között keresgéltem, (itt is köszi Anyu a sok pötyögtetést!) és megakadt a szemem ezen a recepten, el sem hittem, hogy ilyen mákja lehet a Drágámnak! Márpedig ebben mák is és dió is szerepelt. Két vékony fehér lap között.
Lehet, hogy ő már evett ilyen sütit valahol?!?

Hozzávalók:
  • 18 dkg margarin
  • 1 kis kocka élesztő - én 1,5 tk instantot használtam
  • fél csésze tej
  • 2 k cukor
  • 1 tojás sárgája
  • liszt amennyit felvesz

Na itt akadtam én el a recept olvasásakor, de végülis összekevertem a margarint, cukrot, tojás sárgáját, hozzáadtam a tejet. A száraz élesztőt kevés liszttel összekevertem, majd annyit adagoltam még hozzá kanalanként, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjak. Nem mértem, és nem számoltam, de kb. 6-8 púpozott kanál lehetett. A tésztát 2 részre osztottam, egyiket kinyújtva egy mélyebb tepsi aljába tettem.

Erre jött a következő töltelék:

  • 1 csésze darált mák
  • 1 csésze durvára vágott/darált dió
  • 1 csésze forró tej
  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 3 tojás fehérje habbá verve

A mákot és diót leforráztam a tejjel. A lisztet, sütőport összekevertem a cukorral, kikavartam a margarinnal, hozzáadtam a tojások sárgáját. Ezt összekevertem a diós mákos masszával. Majd a krémbe lazán belekevertem a tojások felvert habját.

A másik lapot is kinyújtottam, megszurkáltam a tetejét és 180 fokon próbáig sütöttem, ezt az időt sem mértem le, de úgy 30-40 percre saccolom.

Nem az a süti, ami a szépségéről híres, viszont az íze nagyon finom. Számomra pedig azért is kedves, mert ebben a szép formában sült, amit a Drágám vett nekem néhány hónapja névnapomra, amit itt is köszönök szépen! Ideje volt már használatba venni. Kár, hogy a virágok dombormintája nem túlzottan kivehető rajta, de legközelebb valami piskótással próbálom ki.


6 megjegyzés:

iri

Ezt szepen osszehoztad.Uj nekem a toltelek osszetetele(liszt,sutopor,margarin)
Ezt almodta meg a Dragad?

trinity

Milyen jó, hogy ennyire konkrétan tudja, mit szeretne...szerintem így könnyebb sütni-nem kell tépelődni, mit kívánna..

Kiskukta

Nagyon szép lett, tuti befutó nálunk is az ilyen süti.

Judith

Kedves Iri, nekem is furcsa volt a liszt, meg a sutopor, de vegulis lattam, hogy kellett bele a sutopor, mert nem igazan kremszeru a toltelek, hanem olyan laza piskotanak nez ki. Amikor megsul, ugyanugy szeletelheto, mint a piskota. Nagyon finom!

Trinity, ennek en is nagyon orultem, mert ritkan konnyiti meg ennyire a dolgom.

Kiskukta, koszi! :)

Fagyal Hajnalka

Kedves Judit, ezt a receptet most azonnal elmentem:-)

Anyukámat sok évvel ezelőtt kínálta ilyen sütivel egy kolleginája, de már mindketten nyugdíjban vannak, mit sem tudnak egymásról. Anyukám kb egy éve kérte, hogy szerezzem meg neki a receptet, és elmondta, milyen is volt a süti, ami pont ráillett arra, amit te édesanyádnál megtanultál. Remélem, ez az a süti,de ha mégsem, akkor is nagyon jól néz ki. Én pedig külön örülök minden olyan receptnek, amit édesanyák, nagymamák tanítottak. Olyan igazi illatos sütemények, nem? :-)

Örülök, hogy ráakadtam!
Kellemes hétvégét:-)

Judith

Hajnalka, nagyon orulok! Szerintem is a regi recepteknek van egy nosztalgikus vonzata, amitol annyira kulonlegesek, legalabbis szamomra.

Kellemes hetveget Neked is!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP