Diós - mákos sütemény
Hozzávalók:
- 18 dkg margarin
- 1 kis kocka élesztő - én 1,5 tk instantot használtam
- fél csésze tej
- 2 k cukor
- 1 tojás sárgája
- liszt amennyit felvesz
Na itt akadtam én el a recept olvasásakor, de végülis összekevertem a margarint, cukrot, tojás sárgáját, hozzáadtam a tejet. A száraz élesztőt kevés liszttel összekevertem, majd annyit adagoltam még hozzá kanalanként, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjak. Nem mértem, és nem számoltam, de kb. 6-8 púpozott kanál lehetett. A tésztát 2 részre osztottam, egyiket kinyújtva egy mélyebb tepsi aljába tettem.
Erre jött a következő töltelék:
- 1 csésze darált mák
- 1 csésze durvára vágott/darált dió
- 1 csésze forró tej
- 30 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 10 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk reszelt citromhéj
- 3 tojás fehérje habbá verve
A mákot és diót leforráztam a tejjel. A lisztet, sütőport összekevertem a cukorral, kikavartam a margarinnal, hozzáadtam a tojások sárgáját. Ezt összekevertem a diós mákos masszával. Majd a krémbe lazán belekevertem a tojások felvert habját.
A másik lapot is kinyújtottam, megszurkáltam a tetejét és 180 fokon tűpróbáig sütöttem, ezt az időt sem mértem le, de úgy 30-40 percre saccolom.
Nem az a süti, ami a szépségéről híres, viszont az íze nagyon finom. Számomra pedig azért is kedves, mert ebben a szép formában sült, amit a Drágám vett nekem néhány hónapja névnapomra, amit itt is köszönök szépen! Ideje volt már használatba venni. Kár, hogy a virágok dombormintája nem túlzottan kivehető rajta, de legközelebb valami piskótással próbálom ki.
6 megjegyzés:
Ezt szepen osszehoztad.Uj nekem a toltelek osszetetele(liszt,sutopor,margarin)
Ezt almodta meg a Dragad?
Milyen jó, hogy ennyire konkrétan tudja, mit szeretne...szerintem így könnyebb sütni-nem kell tépelődni, mit kívánna..
Nagyon szép lett, tuti befutó nálunk is az ilyen süti.
Kedves Iri, nekem is furcsa volt a liszt, meg a sutopor, de vegulis lattam, hogy kellett bele a sutopor, mert nem igazan kremszeru a toltelek, hanem olyan laza piskotanak nez ki. Amikor megsul, ugyanugy szeletelheto, mint a piskota. Nagyon finom!
Trinity, ennek en is nagyon orultem, mert ritkan konnyiti meg ennyire a dolgom.
Kiskukta, koszi! :)
Kedves Judit, ezt a receptet most azonnal elmentem:-)
Anyukámat sok évvel ezelőtt kínálta ilyen sütivel egy kolleginája, de már mindketten nyugdíjban vannak, mit sem tudnak egymásról. Anyukám kb egy éve kérte, hogy szerezzem meg neki a receptet, és elmondta, milyen is volt a süti, ami pont ráillett arra, amit te édesanyádnál megtanultál. Remélem, ez az a süti,de ha mégsem, akkor is nagyon jól néz ki. Én pedig külön örülök minden olyan receptnek, amit édesanyák, nagymamák tanítottak. Olyan igazi illatos sütemények, nem? :-)
Örülök, hogy ráakadtam!
Kellemes hétvégét:-)
Hajnalka, nagyon orulok! Szerintem is a regi recepteknek van egy nosztalgikus vonzata, amitol annyira kulonlegesek, legalabbis szamomra.
Kellemes hetveget Neked is!
Megjegyzés küldése