Diós - rumos - meggyes kocka, avagy Finom szelet
Tinédzserkorom óta hosszú évekig ez volt a kedvenc süteményem. Mindamellett, hogy rendkívül finom, nagyon mutatós is. Nekem annakidején úgy tűnt, hogy a meggyszem adta meg a szépségét. És mindig úgy ettem, hogy körbe haraptam, utoljára hagytam a meggyes falatot. Ma már nem így eszem, de a savanykás íz a dióval együtt még mindig nagyon bejön.
Megj. Ez egy nagyon finom, de ugyanakkor nagyon édes sütemény. Aki nem szereti a túl édes sütiket, az csökkentse a cukor mennyiségeket. Köszönöm szépen a visszajelzéseket ezzel kapcsolatosan!
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor - ha nem szeretjük a túl édes sütiket, tegyünk csak 15 dkg-t
- 20 dkg darált dió
- 1 tk vanília kivonat
- 10 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
- fél tk citromlé
- 6 tojás fehérje
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, diót, lisztet és sütőport, majd a citromlevet, összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük. Ezt 180 fokon majdnem készre sütjük. (Nem mértem az időt, de kb. fél óra lehetett.)
Közben elkészítjük a rátétet:
- 6 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor (vagy 15 dkg)
Ezt habosra kavarjuk és a majdnem készre sült tésztára kenjük. Visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, a hőfokot visszavesszük 150 fokra. Akkor van készen, amikor a tojás sárga keményre szárad a tészta tetején, ha újjal meglapogatjuk, nem horpad be.
Miután kihűlt a sütemény, vékony vajkrémet kenünk rá:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vanília
- 2 ek rum vagy kevés rum esszencia
Tetejét megszórjuk darált dióval. Hidegre helyre tesszük, hogy könnyen szeletelhető legyen (másnap szeletelhető legjobban), kockára vágjuk, majd jól leszűrt meggybefőtt szemekkel díszitünk minden egyes kockát. Fogyasszuk jó étvággyal!
21 megjegyzés:
A finom szelet igazán találó elnevezés!
Gyönyörű süti gyönyörű tálon! de megennék most egy szeletet belőle!
Ismét valami csodás tőled. :) Csodás és meggyes. :))) Imádom. :D
Istenien néz ki!!Még egy recept, amit le kell menteni. :))
Üdv. Thrini
Jaaaj de jól néz ki!!!!!
Jézusom, de jól néz ki!
Rumos, diós, meggyes! Hu, de kérnék, ha nem lennél ilyen messze!:)))
Ez a süti nagyon megnyerő, hétvégén meg is csinálom. Üdv. Marianna
Nagyon guszta!:))
Nagyon guszta, nekem is kedvencem lenne...
Hát ez szépséges lett valóban! Már mentem is, ki kell próbálnom.
Én is elmentettem-megint igen finomat sütöttél!!
Vesta, valóban találó, ebben az esetben biztosan!
Kata, köszönöm! Szivesen megkinálnálak!
Egycsipet, kedves vagy! Ezek szerint szereted a meggyes dolgokat?
Thrini, Andrea, köszönöm Nektek is! Orulok, hogy tetszik!
Szepyke, ide mikor szol a jegyed? London után jöhet egy kis New York is. Ezt is élveznéd, hidd el! Akkor aztán megkinállak!
Marianna, örülök, hogy tetszik a recept! Majd irj, hogy izlett-e! Amúgy köszi a látogatást!
Monika, Kiskukta, köszönöm!
Moha, ez meg sem közeliti a Te szépséges alkotásaidat, de allitom, hogy izre nagyon finom! A Tied talán még szebbre is sikerül majd!
Trinity, köszönöm szépen! Köszi, hogy lementetted!
Mindenkinek további szép hetet!
Mennyire találó a neve! Ez tényleg nagyon finom lehet!
Judit, ez a suti nagyon guszta! A diós suti nagy kedvenc nálunk is /a dióstól már csak a mákosat szereti jobban a párom/. A héten vettem is 3 kg pucolt diót, úgyhogy lesz mibol megsutni. :)
Én most találtam ezt a receptet.
Milyen méretű formát használsz a sütéshez?
Meggy kizárólag díszítésként van jelen, nem kerül bele?
Kedves Nevtelen,
a tepsim merete 38x26 cm.
A meggy csak disziteskent kerul ra, de nagyon jol kiegesziti a suti edesseget.
Tegnap elkészítettem, mai ebédnél kínáltam kis családomnak. Nagyon jól sikerűlt, mindenkinek izlett, de szerintűnk túl édes. (Igazából át sem gondoltam, hogy 50 dkg cukor volt 25 szelet sűtiben!!)Legközelebb mindenképpen csökkentem a 20 dkg cukrokat 15 dkg-ra. Ezenkívűl arra gondoltam, hogy a meggyet a tésztába tenném egyűtt sütném, erre jönne a sárga réteg. Érdekel mi a véleményed
Kedves Nevtelen, valoban igy visszagondolva edes a suti, talan tulsagosan is. Nemreg kaptam egy e-mailt egy kedves ismerosomtol, aki kiprobalta, ugyanez volt a velemenye. Szerintem siman lehet csokkenteni a cukron, sot ezek utan talan meg en is fogok.
A meggyes otlet jo, izre valoszinuleg finom is lenne, csak tartok picit attol, hogy a teszta "elazna", ugyanis nem tul kemeny, legalabbis az enyem laza, puha volt. De egy probalkozast megerne. Ha kiprobalod, irj majd legyszi, hogy milyen lett. Ha en elobb probalom ki, mindenkeppen irok rola.
Koszonom a megjegyzest, orulok, hogy kiprobaltad es az edessege ellenere izlett Nektek!
Kedves Judith!
Köszönöm gyors válaszodat. Semmiképpen nem adom fel, mert nagyon különlegesnek tartom ezt a tésztát, ami nem a hagyományos liszt+tojás+cukor stb módon készül.
(Van már ilyen torta- és aprósütemény receptem is nagy megelégedésünkre, ahol a tésztában csak tojásfehérje van)
Az valóban elgondolkoztató, hogy a meggy eláztathatja a tésztát.
Legközelebbi sütésnél visszatérek.
Mégegyszer köszönöm
Éva
Kedves Judith!
Tegnap megsütöttem újból.
A cukrot a tésztához 15 dkg-ra csökkentettem (legközelebb 12 dkg-mal próbálkozom!) és a szitán lecsepegtetett meggyel -jó sűrűn-
megszórtam. A tészta rendesen feljött, a meggy nem áztatta el és nem is süllyedt el teljesen a tésztában.
Minthogy elsősorban a felhalmozódott tojásfehérjéket akartam felhasználni, a tojássárgás
réteg tegnap elmaradt viszont a tetejére vanilia pudinggal lazított vajkrém került, ami mindenképpen emelt rajta.
Nagyon finom lett különösen attól, hogy sok meggy került a tésztába.
Jó szívvel ajánlom, hogy legközelebb próbáld így sütni.
Éva
Megjegyzés küldése