Epres - túrós gombóc
Bár van már egy ehhez hasonló bejegyzés ezen a blogon és valószínű, hogy sokak számára nem mondok semmi újat, mégis meg kell örökítenem ezt a receptet, olyan finom volt...
Hozzávalók:
- 5o dkg tehéntúró
- 15 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- kis só
- 2 tojás
- pirított zsemlemorzsa
- eper
A túrót simára keverjük a tojássárgákkal, sóval, cukorral, búzadarával és 3-4 órát pihentetjük. Ezután összevegyítjük a keményre vert tojáshabbal.
A megmosott eperszemeket bevonjuk a tésztával, vizes kézzel gombócokat formázva.
Lobogó sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok a víz felszínére jönnek plusz 1 perc. Érdemes egy főzőkanállal alányúlni, különben odaragadnak az edény aljához.
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, cukorral, tejföllel vagy friss gyümölcsöntettel tálaljuk.
Forrás: Gergely Éva, Erdélyi ízek c. könyve
10 megjegyzés:
Gyönyörűek!!!
Nagyon guszta gombócok! Túrógombócot még nem töltöttem, de most felcsigáztál.. :))
jajj, de nagyon szépek.
De mi az a zsemleforzsa? Magyarországon is van? XD (jó kis szót találtál ki:D)
Nem is gondoltam soha, hogy a gombócot eperrel lehet tölteni. Nagyon jól néz ki. :) :)
Isteni ötlet. Ki fogom próbálni
Nagyon szeretem!Szépek lettek nagyon!Én is sokat használom Gergely Éva könyvét, majdnem mindig .-)
Nagy kedvencem, sokat szoktam készíteni.
A fotóid csodálatosak, egytől egyig. :)
Editkem, koszi!
Csipet, erdemes kiprobalnod! Csak fokozza az amugy is finom gombocot!
Katina, koszi! :) Azonnal javitottam!
Maria, nekem is nagyon tetszett az otlet, mikor legeloszor lattam. Nem csalodtunk!
Bianka, remelem nalatok is izleni fog!
Ottis, koszi! Ez a konyv talan az, amelyik leggyakrabban kerul a kezembe. Tenyleg olyan erdelyi stilusu minden kaja benne...
Raindrop, Toled hallani ezt a dicseretet, oriasi megtiszteltetes! Nagyon koszonom!
Nagyon guszta imádom a túró gombócot,de így még nem próbáltam,nagyon finom lehet.
Egy pici, probaldd ki! Szerintem a gyumolcs toltelek csak fokozza az izeket!
Koszi a kedves hozzaszolast!
Megjegyzés küldése