Kunafa-féleség
Elra-nál láttam egy bejegyzést, melyben a metélt réteslapok egyik felhasználási módjáról olvastam. Nagyon tetszett és már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. Nálunk nagy sikere van a tepsis túrós rétesnek, éppen ezért ezt a desszertet készítettem el kevés változtatással.
Míg a kunafa eredeti receptje úgy szól, hogy két vastagabb metélt rétestészta közé kerül a túrótöltelék, én úgy készítettem, mint a fentebb említett túrós rétest, viszont a tetejére utolsó rétegként a cérnametélt került réteslap helyett. Miután megsült, nagyon száraznak tűnt a borzas rész, ezért megcsurgattam az eredeti receptben szereplő cukorszirup felével. Ezt rózsavízzel kellett volna ízesítenem, ennek hiányában mandulakivonattal pótoltam, majd megszórtam pisztáciával és kevés porcukorral. Nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- 45 dkg túró
- 25 dkg ricotta
- 1 tk reszelt citromhéj - lehet narancs is
- 4-6 k cukor - ízlés szerint
- 2 tojás
- csipet só
- 1 tk vanília kivonat
- 2 dl tej
- 7-8 dkg olvasztott vaj
- fél csomag rétes tészta - 10 lap
- 1/3 csomag cérnametélt rétestészta
Sziruphoz:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 ek rózsavíz vagy 1/2 teáskanál mandulakivonat
A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. Kivajazunk egy kisebb méretű tepsit (25x 40).
A túrót, a ricottát, a tojásokat, a citromhéjat, a sót és a vaníliakivonatot összekavarjuk, majd ízlés szerint adagoljuk a cukrot.
A tepsi aljába teszünk egy réteslapot, egyenletesen megkenjük vajjal, ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük vajjal, majd a túrós keverék 1/4-ét elsimítjuk rajta. Letakarjuk újabb 2 megkent réteslappal, majd addig ismételjük, amíg elfogyott a túró is, legfelül pedig eloszlatjuk a metélttésztát. Kézzel kissé megnyomogatjuk.
Ha időközben fogytán a vajunk, hígítsuk fel a tejjel és ezzel kenjük meg a lapokat. Ekkor 8-10 helyen megszurkáljuk a tepsi aljáig egy fogvájóval, majd ráöntjük a maradék tejet.
40 percig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul. Közben a szirup hozzávalóit összekeverjük egy lábasban, lassú tűzön szirupot főzünk belőle. Miután megsült a rétes, még melegen megcsurgatjuk a langyosra hűtött sziruppal. Megszórjuk pisztáciával és porcukorral.
Tipp: ha sziruposabban szeretjük, a szirup mennyiségét duplázhatjuk, ekkor hasonlóbb lesz a török baklavához.
Thanks Elra for the wonderful recipe! It turned out absolutely delicious!
8 megjegyzés:
Csak ámulok és bámulok...És eeeelvagyok...És nyelek itt nagyokat... :)
FANTASZTIKUS!!!
Nagyon guszta! Kérek szépen belőle :)
Nagyon guszta lett! Erdélyben is készítetek Kunefét? Mi (már a törökök) Künefének hívjuk. Én is nagyon szeretem, de még nem álltam neki Kadayif tészta hiányában, ez amit ti metélt rétestésztának hívtok gondolom.
De jól néz ki ez a kócos süti!:)
Nagyon jól fest! Első olvasatra nekem is kicsit törökösnek hatott, de Elif megerősített benne. Persze ez mindegy is, nagyon jól mutat, és van némi vidámság benne, lehet, hogy a kócossága miatt.:)
Csodásan néz ki, isteni
Már megint nagyon különlegeset hoztál, mint mindig!:)
Hmmmmm-már megint valami eszméletlen finomság!! Felkerült a listámra ez is!!!
Megjegyzés küldése