2011. február 28., hétfő

Pastitsio - görög rakott tészta


Ez a recept még tavaly megtetszett, amikor a Kifőztük magazin 2010/4. számába hozta Latsia. Egy európai üzletben nemrég rátaláltam erre a csőtésztára, így nem sokkal később el is készítettem. Meg kell jegyeznem, hogy RENDKÍVÜL finom étel! Kihagyhatatlan azok számára akik szeretik a tésztás-darálthúsos ételeket. A besamel különösen selymes, finom ízt ad a húsos ragunak, a sajt a tetején pedig csak fokozza az ízeket. Nagyon picit változtattam a recepten, mégpedig annyit, hogy kihagytam a fahéjt, mint fűszert.

Még azt is megjegyezném, hogy nagycsaládos adagról van szó! Ha valaki 2-3 személyre készül, nyugodtan megfelezheti az adagokat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csőtészta vagy makaróni
  • 1 kg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsomkonzerv (40 dkg hámozott, darabolt paradicsom)
  • petrezselyemzöld aprítva
  • só, bors
  • 1 ek olvasztott vaj a tetejére

a besamelhez:

  • 1,5 dl tej
  • 7 ek liszt
  • 60 ml olaj
  • 3 tojás
  • só, bors
  • reszelt sajt

A besamelt készítjük el először, ehhez egy nagyobb edényben az olajat a liszttel felhevítjük és takaréklángon folyamatosan kevergetjük, közben hozzáöntjük apránként a tejet. Amikor a liszt teljesen elkeveredett a tejben, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Addig főzzük és kevergetjük, amíg sűrű szószt nem kapunk.


Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Fűszerezzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a paradicsomot és 2 ek besamelt. Összeforraljuk és félretesszük.



A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Összekeverjük 2 ek besamellel.




Egy vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük a tészta felét, a húst, a tészta másik felét, erre jön a besamel. Megszórjuk reszelt sajttal, rácsepegtetjük az olvasztott vajat. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt aranysárgára sütjük.




Tálalás előtt érdemes várni 15-20 percet, hogy a szeletek a tányéron ne zuhanjanak magukba :)




Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet, Latsia!


2011. február 23., szerda

Panírozott tokhal salátával


Ha vásárolni megyünk, a Párom mindig szívesen időz a halas polcok környékén. Az ő választása volt ez a tokhal is, először vásároltunk ilyet, ezért először körülnéztem az interneten, hogyan készítik leggyakrabban ezt a halfélét. Mivel leginkább panírozva láttam, így készült el nálunk is.

A halfiléket sózzuk, borsozzuk és lisztbe, majd villával felvert tojásba forgatjuk. Ezután belemártjuk kenyérmorzsába, amibe előzőleg belekeverünk 1-2 ek reszelt sajtot és 1 tk tetszés szerinti szárított zöldfűszert. Forró olajban oldalanként 2 perc alatt puhára sütjük. Salátával, citromszeletekkel és joghurtos-citromos, vagy tetszés szerinti salátaöntettel tálaljuk.





2011. február 21., hétfő

Túrós béles 2.



Van itt a blogon egy másik túrós béles, ami legalább ilyen finom, de kíváncsian ennek a bejegyzésnek a végén található receptet is kipróbáltam. Nem tudnám megmondani, hogy melyik finomabb, hisz mindkét sütemény nagyon finom lett, elfogyott hamar.

Hozzávalók:

  • 7 ek tej
  • 7 ek olaj
  • 6 ek cukor
  • 1 tojás
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 35 dkg liszt

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2ö dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott, langyos vaj
  • 2 ek búzadara
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg aranymazsola

Megmelegítjük a cukorral elkevert tejet és az olajat, amikor főzi kezd, félrevesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, összegyúrjuk amíg össze nem áll a tészta.


Két részre osztjuk, egyik egy picivel nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobb részt kinyújtjuk és egy 20 x 30 cm méretű tepsi aljába egyengetjük úgy, hogy a tepsi oldalát is kibéleljük vele.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük egynemű masszává.


Kinyújtjuk a második lapot is, ebbe tetszés szerinti formákat szúrunk vagy villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben a tészta ne púposodjon fel. Rátesszük a töltelékre.


180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt arnyszínűre sütjük. Kihűtve, porcukorral meghintjük, szeleteljük.








2011. február 16., szerda

Leveles tepertős pogácsa


Ez a pogácsa Anyukám receptje szerint készül. Nagyon finom, puha, könnyű, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 7 g porélesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5-2 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál darált tepertő
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • a kenéshez: 1 tojás

A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd a szobahőmérsékletű tojásokat. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk bő fél órán át, nem kell megvárnunk, hogy a tészta duplájára keljen.



A darált tepertőt mikróban vagy takaréklángon langyosra melegítjük, elkeverjük a borssal, ha szükséges megsózzuk.



A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tepertő egyharmadával, majd hajtogatjuk: a felső harmadot középre hajtjuk, az alsót ráhajtjuk, majd vízszintesen is jobbról-balról középre hajtjuk. 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletsort még kétszer megismételjük. Amikor negyedszer is kinyújtjuk a tésztát, éles késsel 5 mm mélyen, rácsozva bevágjuk a tészta felületét.


Ezután megkenjük a kissé felvert tojással és éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát enyhén összegyúrjuk, majd azt is kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, 15-20 percig pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ez a recept a Kifőztük magazin idei 2. számában jelent meg, amely regisztráció után ingyenesen letölthető.



2011. február 14., hétfő

Tepertőkészítés


Édesanyám sokszor készített tepertőt/töpörtyűt, elsősorban a zsír miatt, aztán azért is, hogy a tepertős pogácsába legyen mit tenni. A családunk egyik kedvenc péksüteménye volt, ahányszor készült, mindig gyorsan elfogyott a legalább 1 kg lisztből készült adag. Legközelebb ennek receptjét hozom, de előtte közzéteszem a tepertő készítésének módját, úgy, ahogy Anyutól tanultam.

Párom, aki eddig meg sem akarta kóstolni a tepertőt, most noszogtatásomra rászánta magát, azóta többször is lakmározott belőle, természetesen gyalult savanyúkáposztával és friss kenyérrel tálalva.

Itt sokan el nem tudják képzelni, hogy mire használható a disznózsír, talán ezért van az, hogy a nagyjából 1 kg, többnyire húsos szalonnacsíkokat potom 2 dollárért vettem meg. Én pedig örömködve hazahoztam, és nekiláttam a tepertőnek.

Kockára vágtam a szalonnát (1 kg) és egy nagyobb teflonos edényt felforrósítottam.


Beletettem a szalonnakockákat és felengedtem 1 dl tejjel.


Közepes lángon sütöttem, gyakran megkavargattam.


Miután a zsír teljesen kitisztult, és úgy gondoltam, hogy eléggé barnára sült a szalonna, szűrőkanállal kihalászgattam a tepertőket, azonnal megszórtam ételízesítővel, kevés borssal. Nagyon ízletes volt és ráadásul finom házi zsírom is lett itthon.



2011. február 12., szombat

Tőzegáfonyás-krémsajtos muffin



Jóleső visszaemlékezni miközben írom ezt a bejegyzést, ugyanis, mint a kép is árulkodik, röviddel karácsony után készültek ezek a finom muffinok. Hétvége volt, éppen barátnőmet vártuk reggelire, ő hozta a kávét, én pedig a frissen sült muffinokkal vártam.

Először használtam friss tőzegáfonyát, amit aszalt formában nagyon megszerettünk az évek során. A friss gyümölcs sokkal intenzívebb, savanyúbb, nyersen nem igazán enném, bár nagyon egészséges. Szerintem bármilyen más gyümölccsel is el lehet készíteni ezt a finomságot, bár abban az esetben javasolom a cukormennyiség csökkentését.





Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 10 dkg krémsajt
  • 25 dkg porcukor
  • 18 dkg friss tőzegáfonya
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 75 ml olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A krémsajtot 2,5 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hűtőben pihentetjük amíg a tésztát készítjük. Az áfonyát 2,5 dkg cukorral összekeverjük és alacsony tűzön, néhányszor megkavargatva addig főzzük, amíg a gyümölcsszemek kipattognak.

Villával enyhén összetörjük, majd hagyjuk kihűlni.



A lisztet, a maradék cukrot, a sütőport és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojás, az olaj, a vanília és az áfonya keverékét. Néhány gyors mozdulattal összekeverjük, nem baj, ha kissé csomós marad a tészta.



Muffinsütő formába papírkapszlikat teszünk, ezekben elosztjuk a tésztamasszát, nagyjából 2/3-ig töltjük meg a mélyedéseket. Kiskanállal mélyedéseket formázunk mindegyik tészta közepébe és ebbe kanalazunk a krémsajtos keverékből.



190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. Nagyon finom!

Forrás: Good Food 2011/1.


2011. február 11., péntek

Csirkés-zöldséges paprikáskrumpli


Tegnap elővettem a csirkemellet, hogy délutánra kiolvadjon. Még nem tudtam, hogy mit fogok készíteni belőle, arra gondoltam amíg kiovad, lesz időm eldönteni, hogy mi legyen. Eszembe jutott, hogy régóta nem sütöttem csirkéspitét, olyat, amilyet Angliában nagy élvezettel ettem. El is terveztem, hogy az lesz belőle. Aztán hívott az öcsém, aki szóbahozta a paprikáskrumplit, egyből el is vetettem a pite ötletét, hisz gyerekkorom óta kedvencem volt ez az étel és legalább 1 éve nem főztem már.

Hogy a csirkét is felhasználjam, gondoltam ezzel készítem el, bár még soha nem főztem ilyen formában a paprikáskrumplit. Ekkor beindult a fantáziám, mert ugye gomba is maradt, meg néhány zöldség ami a pitéhez kell, aztán elkezdtem a guglizni, hogy létezik-e még olyan aki kipróbálta ilyen formában. És láss csodát, a Nosalty oldalán találtam egy ehhez hasonló receptet. Hozzá is láttam és hadd mondjam, életem eddigi legízletesebb paprikáskrumplija került az asztalunkra.


Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 nagy vagy 2 kisebb csirkemell
  • 2 sárgarépa
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 húsos zöld paprika
  • 4-5 fej gomba
  • 12 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
  • 8 nagy krumpli
  • 1 tk ételízesítő
  • pirospaprika, só, bors
  • 1 tk piros arany vagy paprikakrém
  • 1 tk petrezselyemzöld
  • 1/2 tk szárított majoránna



A húsos szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk (ha kevésbé zsíros, tehetünk alá kevés olajat), majd hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával és felengedjük fél dl vízzel. Erre rádobjuk a kockára vágott csirkemellet, megfűszerezzük és hozzákeverjük a paprikakrémet. Néhány percig meg-megkavargatva fehéredésig pároljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, aprított zöldségeket. Felengedjük annyi forrásban levő vízzel, amennyi szűken ellepi, hozzáadjuk a szárított fűszereket is. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.



Friss kenyérrel és tejföllel az igazi.



Ha levesként jobban kedveljük, akkor több vizet adjunk hozzá. Ugyanolyan finom lesz.

2011. február 9., szerda

Kifőztük 2010/ 2. szám


Megjelent az idei második Kifőztük magazin, szerény véleményem szerint ez is nagyon szépre és tartalmasra sikeredett. Ha még nem láttátok, kattintsatok ide és minél hamarabb töltsétek le a sok finomságot ami az újságban található.

Több hamburger-recepttel jelentkeztünk, mindenki ízlésének megfelelően találhat a választékból, ezenkívül a megszokott módon előételek, főételek, desszertek, péksütemények és sok más egyéb található.

Töltsétek le, ingyenes! Jó lapozgatást!

2011. február 7., hétfő

Dán briósok


Elsősorban a formázása tetszett meg, de később az íze győzött. Régen készült már, pontosabban valamikor tavaly ősszel, de mint annyi más recept, ez is posztolásra várt.

A receptben is, a formázásban is van némi eltérés az eredeti recepttől. A tésztája szíjasabb, nem olyan pihekönnyű, mint a spanyol briós esetében, viszont a mák-, illetve a dióhabos töltelék különlegesen ízletessé teszi. Mint sok más receptre szoktam mondani - egyáltalán nem megszokásból - erre is mondom: érdemes kipróbálni!



Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 7 g porélesztő
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dl tej (+/- 2 evőkanál)
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 tojássárga
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • fél citrom reszelt héja

A tölteléket nem mértem le, úgy készítettem, hogy kenhető masszát kapjak:

  • 3 tojásfehérje
  • darált dió vagy mák
  • néhány evőkanál forró tej
  • cukor ízlés szerint
  • reszelt citromhéj

A tészta hozzávalóiból lágy kalácstésztát dagasztottam, letakarva duplájára kelesztettem.

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a töltelékeket. A diót és a mákot leforráztam forró tejjel, csak éppen annyival, hogy átnedvesítse a diót, illetve a mákot. Ekkor még nem kenhető a massza, nem kell híg legyen, ugyanis a habtól később hígabb, kenhetőbb lesz a töltelék. Tetszés szerinti mennyiségű cukorral és citromhéjjal ízesítettem. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, majd ebbe belekavartam a diós, illetve a mákos krémet. Ha túl híg lesz a massza, sűríthető nutellával vagy mogyorókrémmel.

A megkelt tésztát 16 egyforma részre osztottam. Egyenként hosszúkásra nyújtottam és derelyevágóval 4-5 csíkot vágtam bele, a végein egybehagyva a tésztát.


Erre kentem egy bő evőkanálnyit a krémből,



hosszában felcsavartam, majd a két végét ellentétes irányba csavartam,



ilyen spiráljellegű valamit kaptam,



amit aztán felcsavartam briós formában. Folpackkal lazán letakartam és duplájára kelesztettem. Azért szeretem folpackkal letakarni a kelt tésztát, mert közben nem szárad meg a tészta felülete. Sütőpapírral ellátott tepsire,



illetve muffinsütő papírkapszliba helyeztem a briósokat.


Miután duplájára nőtt, kevés tejjel felvert tojással megkentem és 180 fokon aranybarnára sütöttem. Porcukorral meghintve ettük, jó étvággyal :)
Másnapra maradt néhány darab, nem volt száraz, ugyanolyan finom ízű volt.

2011. február 1., kedd

Kifőztük Karácsony 2011-ben is! Bloggerek jelentkezését várjuk!



Idén is lesz Kifőztük Karácsony!


A 2010-es akcióban 115 blogger közreműködésével közel 1,5 millió forintot gyűjtöttünk a Magyarországon élő éhező gyermekeknek és családjaiknak a Kifőztük Karácsony kiadvánnyal.


Úgy gondoltuk, hogy idén is elkészítünk egy adománygyűjtési számot. Ehhez várjuk azon bloggerek jelentkezését, akik részt szeretnének venni az adománygyűjtésben.


Csatlakoztunk a Segítsütit és a Sok kicsit megszervező és lebonyolító


SoSe alapítványhoz.


Az alapítvány elkülönített alszámlájára fog befolyni az adományozóktól a pénz, és minden forintból a meghatározott célra fognak menni a megvásárolt tárgyak, felszerelések. A Kifőztük oldalára felkerülnek majd sorban a számlák, és a beszámolók a teljesítésről.


A támogatandó szervezetet keressük, amint megvan az együttműködés, tájékoztatunk mindenkit, hogy kinek a javára fog az idei Kifőztük Karácsonyra beérkező adomány menni.


Várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének csatlakozni az akcióhoz és receptet, anyagot szeretnének küldeni a következő Kifőztük Karácsony adománygyűjtési különszámába!




Jelentkezési határidő: 2011. február 8.




A jelentkezéseket az alábbi e-mail címre várjuk:


yasmine.bazarja@kifoztuk.hu




Kérjük, hogy az e-mailben add meg a blogod nevét, elérhetőségét is! Köszönjük!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP