Spárgás- sült paprikás quiche
Már egy ideje terveztem ennek az ételnek az elkészítését, de halogattam, mert tudtam, Drágám nem szereti a spárgát. Tegnap viszont nagyon szép kötegeket láttam a zöldségesnél- én a kevés szakértelmemmel szépnek láttam - és eldöntöttem, lesz ami lesz, kipróbálom. Már csak azért is, mert kíváncsi voltam az izére, ugyanis én nem ettem még.
Mint minden új ételnél kíváncsian várom a reakciót.
Az este ez volt a kérdés: - Ez mi? Mondom: quiche. Direkt nem spárgás quiche-t mondtam. - Hát nem is olyan kicsi - mondta, aztán megkóstolta. Húúúú, ez nagyon jóóóóó!
:)
Hozzávalók a pitéhez (Pate brise):
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1/2 tk só
- csipet cukor
- 1 tojás
- 1 ek hideg tej
A száraz hozzávalókat összekeverjuk, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és tejet. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
Közben elkezdjük készíteni a tölteléket, ennek hozzávalói:
- 1 köteg spárga (kb. 20 szál volt)
- só, bors
- 5 húsos, piros paprika
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tejszín
- csipet szerecsendió
- kapor - nálam ez elmaradt, mert nem volt itthon
A spárgát sós vízben puhára főzzük, 4-5 perc. Leszűrjük. A tepsi szélességétől függően vagy tetszés szerint darabokra vágjuk.
A paprikát megsütjük akár sütőben 200 fokon fél óra alatt, vagy grillen/serpenyőben (ha van üvegben eltett, az megkönnyíti a dolgunkat). Lehámozzuk, a magokat kiszedjük, egy edényben kevés olivaolajjal, 2 szál kakukkfűvel, 1 babérlevéllel, kevés rozmaringgal, 1 gerezd fokhagymával és borssal alacsony hőfokon átsütjük. Levesszük a tűzről, lefedjük, hogy az ízek összeérjenek. Később leszűrjük. Apróra vágjuk.
A pitetésztát kinyújtjuk, tetszés szerinti tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk, kibéleljük alufóliával, vagy enyhén összegyűrt sütőpapirral, pitenehezéket (babot, rizst) rakunk rá és 200 fokon 20 percig sütjük. Levesszük a nehezéket és a papírt, majd további 10 percig sütjük még.
A pite aljába rakjuk az apróra vágott paprikát, ráöntjük a tojás- tejszín- szerecsendiós keverék 3/4-ét. Erre pakoljuk a spárgát, majd a maradék öntetet óvatosan ráöntjük - én inkább a spárgák közé öntöttem.
További 30 percig sütjük, amíg az öntet kissé megpirul a sütés közben. Kaporral dekorálhatjuk.20 percig hűtjük mielőtt szeletelnénk.
Jó étvágyat!
Recept innen.
2 megjegyzés:
I've always liked to make such a bright and colorful tart, but because I do not yet own a pretty tart pan like yours, I did not attempt at it. Looks amazing !
Thanks Catalina! I bought the tart pan on Amazon, it was around $10, here is the link:
http://www.amazon.com/Fox-Run-Preferred-Non-Stick-Rectangular/dp/B000QJ253K/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1253071054&sr=8-1-catcorr
I love it, so easy to use due to the loose bottom.
Megjegyzés küldése