2009. szeptember 15., kedd

Spárgás- sült paprikás quiche

Már egy ideje terveztem ennek az ételnek az elkészítését, de halogattam, mert tudtam, Drágám nem szereti a spárgát. Tegnap viszont nagyon szép kötegeket láttam a zöldségesnél- én a kevés szakértelmemmel szépnek láttam - és eldöntöttem, lesz ami lesz, kipróbálom. Már csak azért is, mert kíváncsi voltam az izére, ugyanis én nem ettem még.

Mint minden új ételnél kíváncsian várom a reakciót.
Az este ez volt a kérdés: - Ez mi? Mondom: quiche. Direkt nem spárgás quiche-t mondtam. - Hát nem is olyan kicsi - mondta, aztán megkóstolta. Húúúú, ez nagyon jóóóóó!
:)


Hozzávalók a pitéhez (Pate brise):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1/2 tk só
  • csipet cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg tej

A száraz hozzávalókat összekeverjuk, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és tejet. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

Közben elkezdjük készíteni a tölteléket, ennek hozzávalói:

  • 1 köteg spárga (kb. 20 szál volt)
  • só, bors
  • 5 húsos, piros paprika
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • csipet szerecsendió
  • kapor - nálam ez elmaradt, mert nem volt itthon

A spárgát sós vízben puhára főzzük, 4-5 perc. Leszűrjük. A tepsi szélességétől függően vagy tetszés szerint darabokra vágjuk.

A paprikát megsütjük akár sütőben 200 fokon fél óra alatt, vagy grillen/serpenyőben (ha van üvegben eltett, az megkönnyíti a dolgunkat). Lehámozzuk, a magokat kiszedjük, egy edényben kevés olivaolajjal, 2 szál kakukkfűvel, 1 babérlevéllel, kevés rozmaringgal, 1 gerezd fokhagymával és borssal alacsony hőfokon átsütjük. Levesszük a tűzről, lefedjük, hogy az ízek összeérjenek. Később leszűrjük. Apróra vágjuk.

A pitetésztát kinyújtjuk, tetszés szerinti tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk, kibéleljük alufóliával, vagy enyhén összegyűrt sütőpapirral, pitenehezéket (babot, rizst) rakunk rá és 200 fokon 20 percig sütjük. Levesszük a nehezéket és a papírt, majd további 10 percig sütjük még.

A pite aljába rakjuk az apróra vágott paprikát, ráöntjük a tojás- tejszín- szerecsendiós keverék 3/4-ét. Erre pakoljuk a spárgát, majd a maradék öntetet óvatosan ráöntjük - én inkább a spárgák közé öntöttem.

További 30 percig sütjük, amíg az öntet kissé megpirul a sütés közben. Kaporral dekorálhatjuk.
20 percig hűtjük mielőtt szeletelnénk.

Jó étvágyat!

Recept innen.

2 megjegyzés:

catalinakolker

I've always liked to make such a bright and colorful tart, but because I do not yet own a pretty tart pan like yours, I did not attempt at it. Looks amazing !

Judith

Thanks Catalina! I bought the tart pan on Amazon, it was around $10, here is the link:
http://www.amazon.com/Fox-Run-Preferred-Non-Stick-Rectangular/dp/B000QJ253K/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1253071054&sr=8-1-catcorr
I love it, so easy to use due to the loose bottom.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP