2009. augusztus 2., vasárnap

Cseresznyés pite


Itt nálunk most cseresznye szezon van. Nem akarom kihagyni a lehetőséget, bár nálunk a gyümölcsök igazából mindig a süteményekben a legkelendőbbek. Múlt héten rétest készítettem cseresznyéből, tegnap pedig ezt a pitét.

Kicsit időigényes volt, de elmondhatom, hogy talán ez a legfinomabb "klasszikus" pite, amit eddig készítettem, annak ellenére, hogy kb. 5 recept tákolmánya ...


Hozzávalók a tésztához:

  • 13 dkg liszt (1 - 1/3 cs)
  • 10 dkg vaj (5 k vaj + 3 k Crisco)
  • 1 k cukor - elhagyható
  • csipet só
  • 4 k jeges víz

Krémhez:

  • 30 dkg Philadelphia krémsajt
  • 3 k porcukor

Töltelékhez:

  • 1 liter kimagozott friss cseresznye (4 cs)
  • fél csészényi aszalt áfonya - ki lehet hagyni, én így akartam egy kicsit savanyítani
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2,5 dl víz (1 cs)
  • 15 dkg cukor (3/4 cs)
  • 4 k keményítő liszt

Topping:

  • 1 tojás
  • 2 k tej
  • 1,5 dkg vaj (1 k)
  • 1/4 tk mandula kivonat
  • 4 dkg cukor (1/4 cs)
  • csipet só
  • 8 dkg kókuszreszelék (1 cs)
  • 5 dkg szeletelt mandula

Először elkészítettem a tésztát: a lisztet, sót, cukrot összevegyítettem, majd hozzáadtam a hideg vaj kockákat. Ezzel jól összemorzsoltam, majd a hideg vízzel megszórtam és tésztát gyúrtam belőle. Ez nem volt több 5 percnél, viszont hűtőbe tettem 1 órára.

Közben elkészítettem a cseresznye tölteléket: a frissen kimagozott cseresznyét 7-8 percig forraltam a vízzel. A cukrot és keményítő lisztet összevegyítettem, majd hozzáadtam a cseresznyéhez, 1-2 percig főztem kevergetve, amíg sürü lett. Levettem a tűzről, hozzákevertem a fahéjt és aszalt áfonyát. Félretettem hűlni.

Ezután a pitét kivettem a hűtőből és kinyújtottam, kibéleltem vele a pite formát. Nagyobbra nyújtottam, hogy a szélét vissza lehessen hajtani, alá. Aztán a szélét formáztam meg, ami nagy örömömre elég szépre sikerült, de még gyakorolni kell... Ezután egy alufóliával kibéleltem az egészet, a széleit is letakarva - most nem tettem rá rizst. 200 fokos előmelegített sütőbe tettem 8-10 percre.

Amíg sült, kikavartam a krémsajtot a cukorral, habosra. Be kell vallanom, nagyon pici vaníliát is csepegtettem bele...

10 perc után kivettem a pitét, levettem róla az alufóliát. Belekanalaztam a krémet, majd rá a cseresznyés tölteléket, aminek valami gyönyörű színe és nagyon finom íze volt már úgy magában is. (Ez a pite töltelék készen az üzletben kb. 10-12 dollár lenne, nekem kb. 4 dollárba került.) A pite szélét körbevontam lazán alufóliával és így sütöttem további 20 percig.


Elkészítettem a toppingot (van ennek magyar megfelelője?): jól összekevertem az első 6 hozzávalót, hozzákevertem a kókuszreszeléket és mandulát.
Ezt rákanalaztam a pitére miután levettem a fóliát a széléről, majd 180 fokon tovább sütöttem még 20-25 percig, amíg a teteje pirulni kezdett. Ezt lehet melegen is enni, de szerintem kihűtve a legfinomabb a krémsajt miatt. A könyv szerint éjszakára, de legalább 4 órán át hűtőben kellene tartani. Igazán hűsítő finom desszert, de megjegyzem, tortaszerű, tömény ízbomba!

Úgy érzem, találkozni fogunk még vele.

3 megjegyzés:

Yasmine

Nagyon szép lett!! De jó lenne most egy kis cseresznye, itt már olyan régen leérett.
Áfonyával és fahéjjal valami isteni lehet! :-))

napmátka

Ez csodaszép lett! Bizony, bizony, nálunk már nincs cseresznye...

Judith

Koszonom nagyon szepen a dicseretet! En most nagyon orulok a cseresznyenek es tervezek meg kesziteni 1-2 finomsagot vele. Kesobb is kaphato, de mar nem ilyen aron es annak nincs ilyen finom ize...

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP