Gyümölcsös tart
Újabb vendégfogadós és vendégeskedős hétvégénk volt, ezért többfélével készültem. Könnyű, gyümölcstorta szerű tart, nagyon finom, omlós pitetésztával:
Hozzávalók a pitéhez:
- 14 dkg hideg vaj
- 15 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojás
A lisztet, porcukrot és sót összekeverjük egy tálban, a vajat összemorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, összegyúrjuk. Egy lapos koronggá formázzuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, majd 2 órára a hűtőben pihentetjük.
Téglalap alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. Visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
A sütőt 185 fokra befűtjük, a pitetésztát alufóliával kibéleljük és pitenehezéket helyezünk rá (ez lehet száraz rizs vagy babszemek).
20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből és az alufóliát eltávolítjuk. Tovább sütjük 15-20 percig, amíg a széle aranybarna lesz. Teljesen kihűtjük mielőtt a krémmel megtöltjük.
Krém:
- 2,3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 5 dkg cukor
- 2 kanál liszt
- 1 tk vanília kivonat
A tejet felforrósítjuk. Egy lábasban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, majd belekeverjük a lisztet. Ezt lassanként felengedjük a forró tejjel és folytonosan kevergetve főzzük amíg megvastagszik. Gyakran megkavarjuk hűlés közben, majd folpackkal letakarva a krém felszínét hűtőben teljesen kihűtjük.
A kisült pitére kanalazzuk a krémet, megpakoljuk gyümölccsel.
A gyümölcsöket enyhén felmelegített sárgabarack dzsemmel megkenhetjük.
Ez elhagyható ha azonnal fogyasztjuk.
7 megjegyzés:
Nagyon szép a süti meg a fotók is!
Nagyon jól néz ki! Jól tetted, hogy elkészítetted!!!:)
Hú, ez is nagyon csábító!!
Fantasztikusan néz ki. Gratulálok:D
Jaj, nagyon kedvesek vagytok! Koszonom szepen a dicsereteket!
Ez is csodás! Hol vetted a formát?
Millie, orulok, hogy tetszik!
Itt vettem:
http://www.amazon.com/Fox-Run-Preferred-Non-Stick-Rectangular/dp/B000QJ253K/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1250605093&sr=1-2
Megjegyzés küldése