2009. augusztus 1., szombat

Áfonyás - citromos - csipkebogyós tallérok


Ez még mindig egy a 6 aprósüti fajta közül és már alig van belőle - még tartogatok néhányat a mai vendének - mert talán ez a legfinomabb. Eredetileg citromos krémmel kellett volna összerakni, de volt itthon finom csipke lekvárom, azzal töltöttem meg őket, ami egyébként is nagyon jól passzol a kekszben levő aszalt tőzegáfonya és a citromhéj ízével.

Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

Hozzávalók:

  • 23 dkg vaj (2 rúd)
  • 22 dkg margarin (1 cs Crisco)
  • 18 dkg cukor (1 cs)
  • 13 dkg por cukor (1 cs)
  • 2 tojás
  • 2 tk vanília kivonat
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 8 dkg aszalt tőzegáfonya (3/4 cs Craisins)

Töltelékhez csipkebogyólekvár vagy eredeti recept szerinti krém:

  • 15 dkg vaj (3/4 cs)
  • 35 dkg por cukor (2-3/4 cs)
  • 1/4 csésze tej
  • fél citrom héja

A tésztához a vajat, margarint és cukrot habosra verjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyiket után jól elkavarva a masszát. Hozzáadjuk a vaníliát.

A lisztet, sót, sütőport összevegyítjük, majd adagolva hozzákeverjük a vajas masszához, ezután hozzáadjuk az aszalt áfonyát. Letakarjuk folpackkal és hűtőbe tesszük 2 órára, hogy könnyen kezelhető legyen.

2 cm átmérőjű golyókat formázunk és tepsire rakjuk. Ezeket egy kristály cukorba mártott pohárral laposítjuk fél cm vastagságúra (kb. 4 cm átmérőjű).

350 fokos előmelegített sütőben 12-14 percig aranysárgára sütjük. Amikor a széle kezd pirulni, akkor már megsült.

Összerakjuk a tallérokat tetszés szerint lekvárral, vagy krémmel.

Kb. 4 és fél tucatnyi jön ki belőle.

Taste of Home, Baking Classics, p.305

9 megjegyzés:

trinity

Az áfonyás kekszek a kedvenceink, de még krémmel-lekvárral nem ragasztottam össze: nagyszerű ötlet, elmentem ezt is..Köszi!

KataKonyha

Off: itt vagyok:)

Judith

Nagyon szivesen!
En teljesen odavagyok ettol. Mi is afonyamaniasok vagyunk (az a piros fajta) es ezert sok sutemenyben hasznalom. Ennek a keksznek pedig kimondottan rendkivuli ize van tole.

Judith

Kata, orulok, hogy itt vagy!
Tudnom kellene valamirol?

KataKonyha

Hát igen:) Reni oldalán hívtál meg, szerintem engem is, ha jól értelmeztem, és én jó kislány vagyok:)

Judith

Igen, mindkettotoket, jol ertetted, de ide, IDE, NY-ba gondoltam! :)
Ugyanis itt minden masodik utcasarkon aruljak :)

Judith

Bocsi, h nem kapcsoltam azonnal.. :(

KataKonyha

Na most kell menjek aludni:) Azt még csak értettem, hogy enni kéne menni, csak udvariasságból mégis a blogodra jöttem. Viszont most kapcsoltam, hogy hol is élsz valójában; csak nehogy szavadon fogjalak:)

Bocs a sok off-ért, befejeztem...

Judith

Allom a szavam! De komolyan!
:)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP