Áfonyás - diós püspökkenyér
Ezt a receptet kinéztem már egy ideje a vörös áfonya és a morzsás teteje miatt. Ma el is készítettem desszertként, olyan finom lett, mint ahogy elképzeltem. Nagyon aromadús, laktató sütemény. Már terjengett a sütőből az illata miközben főztem a vacsorát, hmmm.
Hamar össze lehet rakni, viszont kell neki 1 óra a süléshez. Azután pedig még egy óra, hogy szépen szeletelhető legyen.
Hozzávalók a morzsához:
- 7,5 dkg nádcukor
- 2,5 dkg liszt
- 3 dkg hideg vaj/margarin
- 9 dkg durvára vágott dió
tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1,5 tk sütőpor
- fél tk szerecsendió
- fél tk fahéj
- csipet só
- 1 tojás
- 1,8 dl narancslé
- 4,5 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csésze áfonya
- fél csésze mazsola
Egy kisebb tálban összekeverjük a morzsához a lisztet és cukrot. A hideg vajat villával hozzákeverjük hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a diót.
A tésztához a száraz hozzávalókat külön összekeverjük.
Kikavarjuk a tojást, narancslevet, vajat és naracs héját, majd ezt lazán belekeverjük a lisztes keverékbe. Nem kell simára kavarni, csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Hozzáadjuk a mazsolát és áfonyát.
Felét egy kizsírozott, lisztezett tepsibe kanalazzuk, rászórjuk a morzsa felét, majd a maradék tésztát is rápakoljuk és a megmaradt morzsával megszórjuk.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb 60-70 percig. Sülés után 10 perccel kivesszük a formából és kihűtjük.
Taste of Home, Baking Classics, p.18
3 megjegyzés:
Az áfonyás sütiket nagyon szeretjük!!!
Szia,
mi tényleg ugyanazt sütöttük!!!
Ez a diós topping milyen jó ötlet!!
Gyere hozzám limonádéra légyszí!:-)
Megjegyzés küldése