2009. július 30., csütörtök

Barackos háromszögek

Már régóta ki akartam próbálni ezt az aprósütit, láttam már barackkal és szilvalekvárral is töltve. Legközelebb az utóbbival fogom elkészíteni.

Nagyon finom, porhanyós süti, igazából nem lenne időigényes az elkészítése, de órákig pihentetni kell a hűtőben. Ezért szerintem az a legjobb, ha még előző este elkészül a tészta, másnap pedig kisütjük.

Egy adag kicsit soknak tűnt - 6 tucat süti jön ki belőle a könyv szerint, ezért én megfeleztem a hozzávalókat:
a töltelékhez:

  • 45 dkg aszalt barack - de jó a sűrű baracklekvár/ szilvalekvár is
  • 3,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
a tésztához:
  • 15 dkg margarin
  • 3 k tej
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 tk citrom aroma
  • 40 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Ha aszalt barackot használunk, a vízzel és cukorral felfőzzük, hogy megpuhuljon, kb 45 percig. Kihűtjük és pépesítjük - én ezt elfelejtettem.

A margarint felmelegítjük a tejjel, majd a tűzről levéve belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, jól elkeverjük, majd a citrom aromát is.

A lisztet, sót, sütőport összekeverjük, majd lassanként a híg masszához adagoljuk, jól kikavarjuk. Folpackkal letakarjuk és 4 órára, vagy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kivágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 tk tölteléket, majd 3 helyen összecsíptetjük a szélét, így háromszöget formázva.

200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig aranysárgára sütjük. Mikor kissé kihűl, porcukorral meghintjük.

Taste of Home, Baking Classics, p. 312

8 megjegyzés:

Mónika

Érdekes a formázási technika, de jelentem nagyon tetszik. Van jó sűrű baracklekvárom, ki fogom próbálni.

Nina's Recipes

Hi Judith! I just manage after very busy days to visit you and others very dear to me. Your food and presentation will always be on top of my favorites!
XO

Ani

Tetszik ez a formázási technika, nagyon eredeti! Köszi az ötletet!

Gasztroboszi

Fantasztikusan szép! Ettől a háromszög formától igazán különleges lesz ez a sütemény! Nagyon guszta! :)

napmátka

Nagyon jó ötlet! Lehet, hogy a Makkától kapott fügedzsemme fogom megcsinálni, barack helyett (amim most nincs), köszi!!

Judith

Nagyon orulok, hogy tetszik Nektek is! Igazan egyszeru a formazas es meg szebbek, szabalyosabbak lesznek ha dzsemet hasznaltok.

Nina, I'm sooo glad you are back! Few days ago I checked on your blog and wouldn't allow me to see it...got scared for a moment. :) Hope you are alright! Have a wonderful weekend!

Mária

Ez lesz holnap ebéd után,már este elkészítem a tésztáját. A gáz az, hogy nem lesz elég az alap adag mennyiség, ezért duplázni kell. Mária

Judith

Maria, kivancsian varom a velemenyedet, remelem izleni fog Nektek is!
Pussz, j.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP