Rácsozott barackos pite
- 125 g hideg vaj
- 60 g növényi zsír
- 315 g liszt
- 4 tk cukor
- csipet só
- 90 ml jeges víz
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Összemorzsoljuk a darabokra vágott vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk úgy, hogy egyik darab a másiknak kétszerese legyen. A 2 cipót folpackba csomagoljuk, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát (vagy éjszakát).
A töltelékhez:
- 5-6 őszibarack
- 7 dkg cukor
- 2 tk citromlé
- 1 tk fahéj
- 3 k tapióka
- 1 k liszt vagy morzsa
A barackokat forró vízbe mártjuk néhány pillanatra, majd meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, citromlével és tapiókával, majd jól összekeverjük.
Tapiókám nem volt itthon, így jobb híján zabpelyhet használtam. Talán mégjobb lett volna a búzadara.
A nagyobb cipót lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a forma peremét legalább 2 centivel haladja meg. Megszórjuk az alját morzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket.
A kisebb cipót is kinyújtjuk, 10 csíkot vágunk belőle. Ezzel berácsozzuk a pitét tetszés szerint, majd a fölösleges tésztát éles késsel vagy ollóval levágjuk, meghagyva a 2 cm peremet. Ezt majd a tészta alá hajtjuk, egyben magasítjuk a pite peremét.
A rácsokat megkenjük tojás+tejszín keverékével, majd a tojásba mártott villával kissé körbenyomkodjuk a pite szélét. Ezután gazdagon megszórjuk kristálycukorral.
200 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük és alufóliával bevonjuk a szélét, hogy a további 30-40 perces sülés alatt ne égjen meg. Aranybarnára sütjük.
Rácsozással kapcsolatos kis segitség képekben ezen a blogon található. Amint lehet kicserélem saját képekkel :)
8 megjegyzés:
Nagyon guszta! Hasonlóra járt az agyunk! :))
Koszi Limara! Ki fogom probalni elosutessel is! Koszi a tippet! Amugy en is szederrel akartam kesziteni, de nem tetszett amit lattam a zoldsegesnel, igy a barackos maradt. :)
Szia!
Nagyon tetszik ez a pite. Mekkora formában sütötted?
Dóri
Szia Dóri! Örülök, hogy tetszik!
A forma 24 cm átmérőjü. Remélem Nektek is fog izleni...
Azóta beszereztem a tápiókát. Mindenképpen kell valami ami felszivja a barack levét, különben túl "leves" lesz.
Pussz, J.
Köszi:) Majd beszámolok, milyen lett. Ezt a rácsformát néztem még... Hogyan csináltad? darabokból, vagy egész csíkokból? Tortadíszítésnél láttam már ilyet, kosárforma a neve, ha jól emlékszem. Ez azzal a technikával készült?
Dóri
Szivesen!
Egesz csikokbol racsoztam, egyaltalan nem bonyolult - igaz en a konyvben levo faziskepeket kovettem, ugy sokkal egyszerubb volt. Feltegyem ezeket a kepeket?
Szia Judith!
Kicsit elvesztem...ha van időd feltenni a képeket, megköszönöm. a hétvégén most már tényleg megcsinálom ezt a pitét...;) eddig krónikus időhiányban szenvedtem.
Belinkeltem egy racsozasi tehnikat, megtalalod a bejegyzes vegen. Ugyanolyan, mint a konyvemben levo kepek, egytol egyig. Szerintem konnyu kovetni. Sok sikert! :)
Megjegyzés küldése