2009. július 8., szerda

Bagel

Pár napja megláttam egyik blogban a bagelt és eszembe juttatta azokat az időket, amikor hónapokon át minden reggel bagelt ettem. Néha krémsajjtal, máskor rántotta és baconnal töltve, esetleg sonkával és sajttal, vagy csak úgy pirítósan, vajjal és lekvárral. Mostmár ritkábban eszem, de még mindig egyik nagy kedvenc maradt.

Utánanéztem egy-két receptnek és ez nyerte el legjobban a tetszésemet.

Hozzávalók:
  • 4 csésze kenyérliszt
  • 1 k cukor
  • 1,5 tk
  • 1 k olaj
  • 2 tk szárított élesztő
  • 1,5 csésze meleg víz

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük (a szárított élesztőt nem kell felfuttatni), összegyúrjuk, viszonylag kemény tésztát kapunk, majd kb 10 percig dagasztjuk. 8 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokba gyúrva pihentetjük 20 percig.


Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.

Megformázzuk a bagelt, erre két lehetőség van. Én mindkettőt kipróbáltam:
1. a hüvelykujjal lyukat formálunk a közepébe, majd mindkét kezünket használva, körbeforgatva adjuk meg a formáját.
2. kb 20 cm-s rúddá sodorjuk, majd a két végét "összeragasztjuk". A profik így csinálják...

Ezután újra pihentetjük, vagyis kelesztjük 20 percig. Közben egy lábasban vizet forralunk 1 tk szódabikarbónával, egyesek szerint ettől lesz igazi az íze...
Egy tepsit kibélelünk sütőpapirral, kissé megolajozzuk a papírt, majd megszórjuk kukoricaliszttel. Amikor már rendesen forr a víz, beleteszünk 2-3 bagelt, amennyi lazán elfér a vízben, mert kissé meg fog dagadni. 45-50 másodpercig főzzük, majd megfordítjuk a másik oldalára, azt is ugyanannyi ideig főzzük.

Szűrőkanállal kivesszük. Megkenjük tojással és rászórjuk a mákot, szezámmagot, lenmagot vagy sót, tetszés szerint, ha üresen hagyjuk, nem kell megkenni. Ennél nagyobbra már nem fognak nőni, ezért nem kell nagyon messzire tennünk őket egymástól. Nekem a 8 ráfért a legnagyobb tepsimre.
20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. 20 percet érdemes várni fogyasztás előtt, könnyebb lesz felvágni :)
Szerintem legalább olyan finom lett mint a bolti. Íze tökéletesen megegyezik a boltiéval. A különbség csak az, hogy a bolti másnapra megkeményszik még műanyag zacsiban is. Ez ugyanolyan puha volt másnap is...

9 megjegyzés:

Nina's Recipes

Hi Judith, thanks for visiting my blog and comment; I love bagels but I never made any yet.
Yours looks absolutely fantastic! Good job!
XO

Kiskukta

Én 2000 nyarát New Yorkban töltöttem, rokonoknál. Viszonylag sűrün etünk mi is bagelt, nagyon ízlett, főleg vajkrémmel paradicsommal. Ha azt mondod hogy ez olyan amilyte ott lehet kapni, akkor ezt fogom majd megcsinálni. Eddig még nem készítettem.

Kiskukta

Játszani hívlak ha van kedved néz be hozzám.

Judith

Nina,
Thanks for coming again...
The bagels are really great, this was my first attempt, but surely will make them again. You can find the site where I took the recipe from on the English version (right upper corner). There's also a video about shaping the bagels, you might find it useful. I did...
Have a wonderful day!

Kiskukta! Nekem is elso probalkozas volt, de megerte, egyaltalan nem nehez elkesziteni. Az ize tenyleg olyan, mint a kedvencem a boltban, mert ebbol is van tobbfajta, keszito cegtol fuggoen...
Kosoznom a meghivast a jatekra! Tovabbi szep napot!

Kiskukta

Köszi, akkor majd én is ezt próbálom ki valamikor.
Néz be kérlek megint hozzám, most nem játszani hívlak.
http://kiskukta.blogspot.com/2009/07/ujbol-dij.html

napmátka

Ez az, amit még soha nem próbáltam, ott várakozik a listámon. Gondolom, hasonlít kissé a mi fánkunkra, de mégis más! Most megint eszembe juttattad, kedvet csináltál hozzá, köszönöm!

Judith

Kiskukta, koszonom szepen, hogy ujra ram gondoltal, nagyon kedves vagy!

Napmatka, en a kiflihez hasonlitom inkabb az ize miatt, tudod, azt amelyiket szendvicsnek is el lehet kesziteni.
En koszonom, hogy erre jartal! Varom az errol szolo bejegyzesedet, kivancsi vagyok izlik-e... Szep hetet!

Turák Kinga

ez a szárított élesztő mennyiség kb. mennyi frissnek felelne meg?

Judith

Kedves Kinga, ez kb. 13-15 g friss élesztőnek felel meg.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP