Szeder cobbler
Eredetileg a hűtőben levő maradék gyümölcsök felhasználásaként indult, most már tudom, hogy ezt nagyon sokszor fogom még készíteni. Egyszerűen mennyei íze van!
Ezenkívül a gyors és könnyű kategóriába tartozik. De komolyan. Kezdéstől mérve 15-20 perc alatt a sütőbe toltam. Ebben benne van a kimérés, keverés, csipegetés és fényképezés.
Ráadásul úgy gondolom, hogy a gyümölcsöket a végtelenségig variálni lehet. Természetesen ízlés szerint.
Szóval volt nekem 3/4 darab őszibarackom - mert már kezdett naggggyon érett lenni, fél doboz fekete áfonyám és 2 doboz szedrem. Összesen kb. fél kilónyi volt.
Mivel az összeállítás hamar megy először is bekapcsoljuk a sütőt 215 fokra (425 F).
A gyümölcshöz hozzáadtam 3 kanál cukrot, fél citrom haját és 1 kanál citromlevet. Összekevertem egy tálban.
Elkészítettem a "macskakövezéshez" (cobblestone=macskakő) a tésztát:
- 2 csésze liszt
- 1 k cukor
- 1 k sütőpor
- 5,5 dkg vagy 1/4 csésze növényi zsiradék (Crisco)
- 5,5 dkg vaj (fél rúd)
- 1 tojás
- 1/2 csésze tej
Összekevertem a lisztet, cukrot, sót, sütőport, hozzáadtam a puha vajat és zsírt, villával összekevertem, majd a tojás és tej keverékét hozzáadtam, miközben a villával folyamatosan kevergettem. Az eredmény egy puha állagú, nem túl száraz, viszont sem nem ragacsos tészta kell legyen. (Én még adtam hozzá 1-2 k lisztet).
A gyümölcsök közben összeértek a cukorral és citrommal. Egy tűzálló edénybe tesszük át. A tésztából csipetnyi darabokat kerekre - de nem tökéletesre formázunk (én ezt lisztes kézzel tettem) ezeket rápakolgatjuk a gyümölcsre.
Ezt addig csináljuk, amíg megtelik a teteje - és valszeg egyidőben elfogy a tésztánk :)Leszórjuk 2-3 kanál cukorral. Mehet a sütőbe.
13 megjegyzés:
jaj, ez már fájóan csábít, Judit!!!:D
Judith, another temptation !!! Looks amazing!
Have a nice weekend!
XO
ÚÚ Judit ez nagyon tetszik!
imádom a szedret, az áfonyát, a barackot... együtt és külön-külön is. nagyon jó! tuti megcsinálom egyszer. Ez sem az a szeletelős süti ugye? Az a kikanalazós inkább gondolom... mint a crumble
Evodia, tudod mi volt igazan fajdalmas? Ellenallni, hogy ne egyem meg csak azt amit kitettem, hogy lefenykepezzem, az utolso foton... Probaldd ki, tetszeni fog!
Nina, thanks again! Have a wonderful weekend yourself and your family!
Reni, igen, ez is kanalazos, mint a crumble, irtam is a vegen... Vegulis nagyon hasonlo a crumblehoz, csak a tetejen levo teszta masabb.
Hmm, szerintem is istenien néz ki! CSak én szedret és áfonyát egyszerűen nincs honnan szerezzek. Bevásárlóközpontokban láttam néha, de olyan drágán, hoyg hozzá se szagolunk! Azért biztos simán barackkal is finom lehet!:)
Jajj azt a két sort nem is olvatam :) már a sütin fantáziáltam konkrétan :)
Hát Judith,te egy zseni vagy,olyan guszta és tuti finom is,köszi és gratula!!!!
Én is úgy képzelem, vaníliafagylalttal valami gyönyörűség lehet, de ki is kell próbálnom, mihamarabb!
Ahányszor erre járok, mindig készül Nálad valami finomság...:)
Szia,
ezt kapásból el is mentettem! Nagyon tetszik-meg fogom sütni!!!Csodás benne a szeder színe, mesés!!
Hu, ez nagyon jó ötlet, meg recept, meg egyáltalán!
Edith, akkor mi nagyon szerencsesek vagyunk, itt nagyon olcson jutok hozza, eppen ezert tobb gyumolcsot kellene egyunk, de leginkabb igy sutiben fogy... Szerintem is ezt barmilyen mas gyumolccsel el lehet kesziteni.
Reni, en is igy voltam mikor az eredeti receptet meglattam...
Marikam, messze vagyok en attol... de nem is az a celom, csak ugy elvezkedem... Ezt mindenkeppen probald ki, a fiuknak is izleni fog :)
Napmatka, Trinity, Szepyke, koszi! Ezt garantaltan merem ajanlani kiprobalasra, nincs ketsegem, tutti izleni fog.
Ez volt a legelső recept, amit elmentettem erről az oldalról, annyira ínycsiklandozóak a képek, de csak most lett szedrem, amiből elkészíthetem. Mennyi az egy csésze?
Nagyon köszönöm és várom a gyönyörű fotókkal megspékelt újabb Jade-recepteket:)
Szia Rita,
koszi, hogy irtal, orulok, hogy tetszik a recept. Szerintem nem fogsz az izeben sem csalodni, az uram azota is emlegeti...
1 csesze = 2,4 dl
Sok sikert! Majd jelezd, hogy milyen lett, ha lesz idod. Koszi!
Megjegyzés küldése