2009. július 4., szombat

Csillagos (pite)torta :)

Martha Stewart 2007-es Living - júliusi számában találtam rá erre a tortára. Már itt voltak vendégeink amikor összeraktam a tortát, így nem volt túl sok időm fényképezésre... A poharaktól, tányéroktól, térdektől és egyebektől most nézzetek el... :)

Tetszett az ötlet. Legközelebb kerek kiszúróval fogom kilukasztani (most az alkalomhoz igazodtam) és bármilyen más gyümölcsöt fel fogok így használni.

Újabb kefires recept. Hozzávalók:

A tészta laphoz:

  • 2 és 1/2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 11 dkg hideg vaj, kisebb darabokra vágva
  • 22 dkg hideg krémsajt, darabokra vágva
  • 3/4 csésze kefir - szerintem kevesebb is elég, mert híg lett a tészta
  • nagyobb kristályú cukor - meghintéshez

Töltelékhez:

  • 1 doboz fekete áfonya
  • 1 doboz eper
  • 3 kanál cukor
  • 5 dl tejszín
  • 1 tk vanília kivonat

Elkészítjük a lapokat: a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót egyelitjük, ezt összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a krémsajtot, majd összedolgozzuk a kefirrel is. Ezt cipóba formázzuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára (vagy éjszakára). 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kb 20-22 cm átmérőjű kerek formájúra nyújtjuk, sütőpapirral bélelt tepsire tesszük. Vékonyan megkenjük kefirrel, majd gazdagon megszórjuk a kristály cukorral. Mehet a sütőbe, magas hőfokon, kb 12-15 percig.

Az alja hamarabb pirul a megkent teteje miatt, ezért én tettem egy üres tepsit a sütőbe, hogy alulról védje.

Ugyanezt megismételjük a második lappal is. Miután megsült, még melegen kiszúrjuk a felső tésztalapnak megfelelőt - nekem az első sikerült szebbre. A kivágott részeket benne hagyjuk, amíg kihűlt a tésztalap, majd csak azután vesszük ki. Ezeket később fel lehet használni fagyis kehelyhez, vagy egyéb hideg desszerthez.

A tortát fogyasztás előtt állítjuk össze. A megmosott gyümölcsöket megszórjuk 2 k cukorral, hagyjuk állni 10 percig. A tejszínt felverjük, 1 k cukorral és vaníliával édesítjük. Az alsó lapot megszórjuk a gyümölcsök felével, rákenjük a tejszínt, erre jön a többi gyümölcs, amiből néhány szemet félreteszünk a díszitéshez. Tetejére jön a kiszurkált lap, majd a tetején levő lyukakat a fennmaradt gyümölcsökkel dekoráljuk.


A képeken látszik, visszaköszönt a banánkenyér. Drágám kérésére...

7 megjegyzés:

Kiraly Marika

ez naaaaagyon guszta,ki fogom próbálni

Maresz

nagyon jol nez ki az a torta:))

Ottis

Szép letta tortád!Receptet mentettem :-)

Judith

Marika, remelem Nektek is izleni fog! Nalunk tegnap MIND elfogyott, pedig ma ugy ettem volna meg belole!

Maresz,Ottis koszi! Szerintem is nagyon otletes! Ilyenkor mindig csodalkozom, hogy milyen nagy esz lehet az, aki kiotlotte...

napmátka

Ez valami csodaszép lett! S a finom hab meg a gyümölcsök teljesen levesznek a lábamról...)
No meg a külseje is!

Judith

Nagyon kedves vagy, köszönöm!
Toled ILYEN dicséretet kapni kiváltság!!!

zsuzsa

nekem is tetszik a tortád!:)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP