2009. július 24., péntek

Karfiol felfújt - besamellel

Gyermekkorom emlékeit idézi ez az étel. Édesanyám általában így készítette el a karfiolt, olyankor mindig a "zöld lábast" használta és már tudtuk mi lesz a vacsora, ha azt elővette. Ínyencség volt nekünk, gyerekeknek.
Most visszagondolva, olyan ünnepszerű hangulat volt nálunk, ahogy hatan körbeültük az asztalt, hogy vacsorázzunk. Később pedig már tizenketten voltunk...
Milyen jó is a nagy család...
Nagy örömömre Drágámnak is ízlik, az este így kérte a karfiolt elkészítve.
Hozzávalók:
  • 1 fej karfiol
  • 3 tojás
  • 3 k olaj
  • 3 k liszt
  • 3 dl tej
  • só, bors
  • kevés zöld fűszer keverék
  • kevés szerecsendió
  • kenyér morzsa
A karfiolt rózsáira szedtem és sós vízben puhára főztem. Elkészítettem a besamelt: forró olajba tettem a lisztet, lassanként felengedtem a tejjel közben folyamatosan kavargattam, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a tojások sárgáját. Ekkor levettem a tűzről és hozzáadtam egy mokkáskanál zöld fűszer keveréket és kevés szerecsendiót - kellett volna, de kimaradt.
Felvertem a tojások habját, ezt lazán belekevertem a besamelbe.
Egy tűzálló edényt kissé kikentem, majd megszórtam kenyérmorzsával. A karfiol rózsákat szürőkanállal kivettem a vízből, lecsepegtettem, majd az edénybe rakosgattam, aztán picit megnyomkodtam a tetejüket, hogy jobban elterüljenek a tál alján. Ráöntöttem a besamelt, majd megszórtam 1-2 k morzsával a tetejét.
200 fokos előmelegített sütőbe toltam kb. fél órára, amíg a teteje szépen megbarnult.


Egyesek akik itt megkóstolták quiche-nek is nevezték. Én csak karfiol-felfújtnak. :)
De nagyon finom.

9 megjegyzés:

Szera

Nagyon finom! Én is szoktam ilyet sütni, a lányom nem eszik húst, úgyhogy ez az egyik kedvenc... :)

szepyke

A barátnőm nagy kedvence. Nálam annyi a változás benne, hogy kerül bele egy kis szerecsendió is, perzs reszelve.

Kiskukta

Én még nem ettem így, de szivesen ennék, majd kipróbálom. Nagyon szépek a képek róla, de minden képed nagyon szép!

Judith

Szera, tokeletesen ertem, hogy miert kedvenc. ez annyira finom! Beneztem a blogodra, nagyon ugyes dolgokat keszitesz!

Szepyke, eppen akartam a szerecsendiot belerakni, mikor bejott a konyhaba Dragam es kerdezett valamit, teljesen kiment aztan a fejembol, sotlan is lett. Legalabb azt lehet utolag is potolni... :)

Kiskukta, ha lesz lehetoseged, probald ki. Nalunk nagy sikere van, ha harman vagyunk, azonnal elfogy. De masnap is ugyanilyen finom, a mikroban melegitem olyankor.
Kedves vagy, a kepek nekem kicsit sargasaknak tunnek, mert altalaban este fozok-sutok. Ritkan tudom termeszetes fenynel lencsevegre venni a dolgokat. De a lenyeg ezek szerint latszik.

Kellemes hetveget mindnyajatoknak1

Judith

!

Mónika

Ez nagyon klassz ötlet.:))Köszi!

napmátka

A felfújtak a tojás miatt nem a kedvenceim, de ez annyira ínycsiklandóan néz ki... ráadásul a karfiolt imádom - tehát ki kell, hogy próbáljam!

max

Szia!
Légyszi küldj egy mailt a címemre, küldenék valamit, köszike.

Judith

Monika, en koszonom, hogy beneztel!

Napmatka, majd szolj legyszi ha elkeszitetted, kivancsi vagyok izleni fog-e.

Max, elment a level.
Udv mindenkinek! J.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP