2009. június 29., hétfő

Mac & Cheese

Valószinüleg egyik legközismertebb recept. Mégis most elsősorban Anyukámnak küldöm ezt a recept- változatot, öcsém miatt, akinek kedvence lett az ittléte alatt.

Nem kimondottan fogyókúrás étel, sőt! Éppen ezért elég ritkán készítem, de nagyon finom tud lenni ám! Valójában nagyon laktatós, éppen ezért valami nagyon könnyű desszert jöhet utána.

Hozzávalók:

  • 6,5 dl tej
  • 1 hagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 3-4 egész borsszem
  • 6 dkg vaj
  • 4,5 dkg vagy 1/3 csésze liszt
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/3 csésze tejszín
  • bors
  • 300 g sajt (cheddar, ementáli, rokfort, trappista - vegyesen)
  • 350 g makaróni

A tejet felfőzzük a hagymával, a bors szemekkel és babérlevéllel. Levesszük a tűzről, 15 percig hagyjuk állni.

A sajt szószhoz én általában egy mélyebb edényt használok, pl. a wok-ot.

A vajat megolvasztjuk, simára keverjük benne a lisztet, kevés ideig kevergetjük, majd lassanként felengedjük a leszűrt tejjel. Simára keverjük. Kb 3 percig főzzük, amíg a besamel sürü lesz, hozzáadjuk a szerecsendiót, tejszínt és ízlés szerinti őrölt bors mennyiséget. Hozzáadjuk a sajt 2/3-át, kevergetjük amíg a sajt megolvad.

Időközben a makarónit puhára főzzük, leszűrjük. Belekeverjük a sajtos szószba, az egészet pedig egy mély tűzálló edénybe öntjük és leszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz a tetején.

3 megjegyzés:

erős ildikó

Nálunk azért nem annyira elterjedt (talán csőben sült tészta néven futhatna?), de nekem nagyon tetszik, kedvemre való étel!

Nina

I did not use the translator at all, but I will just picture this macaroni with "sugar"...hahaha
that's the way I like it...sweet!

Jade

Napmatka,
Jol hangzik a csoben sult. :)

Nina,
That's something I haven't tried yet! Who knows, maybe out of curiosity I'll give it a try!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP